29 sierpnia 2017

Menu weselne – jak je skomponować?


Menu weselne – jakie dania?

Menu weselne – jak je skomponować?

Wszystkie listy, które trzeba ułożyć przed weselem są zawsze dużym wyzwaniem dla młodych par.  Nawet planowanie czegoś teoretycznie tak przyjemnego, jak spis wymarzonych prezentów, to często ciężka praca budząca wiele emocji. Idealne menu weselne wymaga od nas zwykle jeszcze więcej. Zanim jednak ruszymy stoczyć bitwę z różnymi dietami gości i naszym budżetem, zapoznajmy się z kilkoma przydatnymi informacjami.

Menu weselne – ile pozycji?

Ilość dań zależy najczęściej od budżetu i wizji Młodej Pary jak powinna przebiegać impreza. Początkowo zwykle podawana jest obiadokolacja. Pełen zestaw dań, z których może się składać to: przystawka, zupa, danie główne i deser. Jeśli jednak fundusze nie pozwalają nam na wszystkie te elementy, albo zwyczajnie uznamy, że taka ilość nie jest konieczna, zdecydujmy sami, które wolimy zaserwować. Dobrym pomysłem jest jednak zapewnienie deseru, który często jest najlepiej wspominaną przez gości pozycją w menu. Oprócz tego standardem jest jeszcze jeden ciepły posiłek, który ma wzmocnić biesiadników, podawany koło pierwszej w nocy. Przez resztę wesela goście powinni mieć dostęp do innych przewidzianych przekąsek. Pamiętajmy, że obecni na przyjęciu ludzie nie są tam po to, żeby się najeść, tylko by przeżyć z nami ten ważny dzień!

Zobacz również: Alkohol na wesele – jakie trunki wybrać?

Menu weselne – jakie dania?

Przy wyborze dań jest kilka zasad, których dla dobra przyjęcia nie powinniśmy naruszać. Potrawy o intensywnych zapachach, które rozprzestrzenią się po całej sali i przylgną do gości, to zawsze kiepski pomysł. Tak samo te o bardzo intensywnych kolorach, które łatwo mogą znaleźć się na ubraniach jedzących. Unikajmy zatem np. czerwonego barszczu. Omijajmy szerokim łukiem dania ciężkostrawne, które spowodują dyskomfort w żołądkach gości i uniemożliwią im wypady na parkiet do tańca. Oprócz tego zwyczajnie nie przekombinujmy. Skomplikowane dania ze skomplikowanymi dekoracjami spowodują wydłużenie czasu podawania, a przy tylu obecnych będzie to spora różnica.

Zobacz również: Modne torty weselne

Menu weselne – jak je podać?

Najlepiej postawić na porcje podawane gościom bezpośrednio na talerzach. Ogólnodostępne półmiski zawsze generują więcej bałaganu, chaosu i czasem może się zdarzyć, że jedzenia nie starczy dla wszystkich. Pomyślcie też ilu kelnerów będzie Wam potrzebnych do obsługi stołów. Bezpiecznie jest przydzielić jednego kelnera do dziesięciu gości. Więcej rad jest zbędnych. Rodzaj zastawy, wygląd potraw, jedyną wskazówką jest to, że mają być piękne. Reszta zależy tylko od fantazji i gustu.

Redakcja Wedding.pl
Redakcja Wedding.pl
Redakcja Wedding.pl, największego serwisu ślubnego w Polsce, to zespół doświadczonych dziennikarzy i ekspertów z branży ślubno-weselnej. Codziennie spod naszego pióra wychodzi nowa dawka artykułów. Inspirujemy Pary Młode, odpowiadamy na pytania i potrzeby, wspieramy radą na każdym etapie organizacji najważniejszego dnia w Waszym życiu!