24 września 2018

Tradycyjne menu weselne


Tradycyjne menu weselne

Goście, wesele wspominają przez długi czas. W dużej mierze od menu weselnego zależy, czy będą mówili o nim w samych superlatywach czy też nie. Wybór dań jest dużym wyzwaniem, zwłaszcza jeśli na weselu będzie kilkadziesiąt osób. Chociaż zrobilibyście wszystko co w Waszej mocy i tak znajdą się osoby, którym potrawy nie przypadną do gustu. Powinniście zatroszczyć się o wszystkich gości, dlatego dla alergików, wegetarian czy najmłodszych skomponujcie oddzielne menu. Wybór menu weselnego jest tylko na pozór proste, łatwe i przyjemne. Jeśli nie wiecie, na którą kuchnię  się zdecydować, tradycyjne menu weselne powinno zawładnąć podniebieniami większości osób.

Tradycyjne menu weselne

Menu weselne

Na co zwrócić uwagę podczas ustalania menu weselnego? Przede wszystkim kierujcie się zdrowym rozsądkiem i podejdźcie do wszystkiego z umiarem. Nie oznacza to oczywiście, że macie oszczędzać na jedzeniu, ale także nie przesadzajcie z jego ilością. Pod uwagę weźcie również porę roku i temperaturę jaka będzie panowała za oknem.

Bardzo istotna jest różnorodność, każdy lubi mieć wybór. Na stole powinny pojawić się co najmniej dwie zupy, dwa rodzaje mięs do dania głównego i kilka sałatek. Jeśli dania będą podawane w wazach i na półmiskach, upewnijcie się, że kelnerzy będą je na bieżąco uzupełniać.  Ciekawym pomysłem, na który decyduje się większość Par Młodych jest eleganckie menu. Dzięki niemu, goście będą mieli możliwość zapoznania się z potrawami jakie będą serwowane na przyjęciu weselnym.

Zobacz także: Menu weselne dla dzieci

Tradycyjne menu weselneTradycyjne menu weselne

Tradycyjne menu weselne

Smak polskich i tradycyjnych dań broni się sam. Czasami warto pójść właśnie w tym kierunku, a wymyślne i nowe dania  pozostawić na inną okazję.

Zupa:

  • rosół z makaronem
  • krem z pomidorów z grzankami lub serem kozim
  • zupa grzybowa ze śmietaną

Mięsa do dania głównego:

  • Pierś z kaczki
  • Kotlet schabowy
  • Zrazy wołowe
  • De volaille z masłem ziołowym

Dodatki do dania głównego:

  • ziemniaki z koperkiem
  • kluski śląskie
  • ziemniaki zapiekane
  • surówka z młodej kapusty
  • buraczki zasmażane
  • surówka z marchewki

Gorące przekąski:

  • barszcz czerwony z uszkami
  • pierogi z mięsem
  • indyk pieczony

Na stole nie może również zabraknąć sałatek, patery z mięsem pieczonym i wędlinami, owoców i oczywiście ciast, babeczek i ciasteczek.

Źródło zdjęć: Pinterest.com

Redakcja Wedding.pl
Redakcja Wedding.pl
Redakcja Wedding.pl, największego serwisu ślubnego w Polsce, to zespół doświadczonych dziennikarzy i ekspertów z branży ślubno-weselnej. Codziennie spod naszego pióra wychodzi nowa dawka artykułów. Inspirujemy Pary Młode, odpowiadamy na pytania i potrzeby, wspieramy radą na każdym etapie organizacji najważniejszego dnia w Waszym życiu!