Wedding.pl / Inspiracje / Ślub i wesele / Menu weselne / Trendy w menu weselnym według Szefa Kuchni Brant Hotel & Events
Menu weselne

Trendy w menu weselnym według Szefa Kuchni Brant Hotel & Events

20 maja 2019 — Ewelina Dac
Trendy w menu weselnym

Goście są zgodni, że jedzenie to jeden z najważniejszych elementów udanego wesela. Zastanawiacie się, jak połączyć klasykę kuchni z aktualnymi trendami i czym zaskoczyć swoich Gości, żeby to właśnie Wasze przyjęcie zapamiętali jako to z najlepszym menu? „Moje wieloletnie doświadczenie podpowiada mi, że właśnie to sprawdzi się w tym sezonie” – mówi Łukasz Mroziński, Szef Kuchni Brant Hotel & Events, podsumowując naszą rozmowę o najnowszych trendach w menu weselnym. Jesteście ciekawi, o czym mowa? Sprawdźcie razem z nami jak wyprawić najsmaczniejsze wesele sezonu!

Trendy w menu weselnym: sezonowość, lokalność, jakość, personalizacja

Najlepsze lokalne produkty

Dania serwowane przez naszych kucharzy są stworzone z najlepszych produktów zamawianych u lokalnych dostawców. Pochodzenie i klasa produktu są gwarancją smaku” – tłumaczy Łukasz Mroziński, Szef Kuchni Brant Hotel & Events, który zwraca uwagę, że połączenie lokalności z wysoką jakością to zawsze klucz do sukcesu.

Menu weselne na stół

Polska kuchnia z nutą nowoczesności

Wesele rządzi się swoimi prawami i niemałym wyzwaniem jest dobranie menu do gustu wszystkich Gości. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest bazowanie na klasyce polskiej kuchni, którą każdy zna i lubi. Jednocześnie warto też postawić na oryginalny akcent, który odróżni nasze przyjęcie od większości, na które chadzamy w Polsce. Można subtelnie przełamać tradycyjne polskie dania podmianą jednego składnika na coś bardziej nietuzinkowego lub pośród standardowych dań, dodać kilka bardziej nowoczesnych pozycji, jednak nadal wpisujących się w charakter całego wesela.

Zobacz też: Wesele last minute pod Warszawą – wiemy, gdzie je zorganizować!

Sezonowość

Podczas układania dań do menu weselnego bazuję głównie na produktach sezonowych polskiego pochodzenia” – zdradził Łukasz Mroziński z Brant Hotel & Events. Potrawy stworzone ze składników, które w Polsce występują tylko w danych okresach to gwarancja świeżości i najlepszego smaku. To również oszczędność, ponieważ sezonowe produkty typowe dla danego regionu kosztują znacznie mniej niż te egzotyczne i nieaktualne dla danego terminu, sprowadzane specjalnie zza granicy.

Menu weselne - Brant Hotel & Events

Nie ilość, tylko jakość

Łukasz Mroziński zwraca uwagę, że kiedyś na polskich weselach miało być syto i dużo, za to obecnie kładzie się większy nacisk na wykwintność i wizualną prezentację dań. Na weselu każdy najmniejszy detal ma znaczenie, a prawdą jest również, że „jemy” oczami. Ponadto, tak szczególna okazja, jaką jest wesele, wymaga wyjątkowej oprawy, również kulinarnej.

Stacja sushi

Jeżeli szukacie odrobiny odskoczni od polskości i pragniecie zaskoczyć swoich Gości, Szef Kuchni Brant Hotel & Events poleca stację sushi. „To dość nowy trend, jednak coraz częściej pojawia się na polskich weselach. Pokaz mistrza sushi, który na oczach Gości przygotowuje pyszne dania Dalekiego Wschodu, zawsze robi wrażenie” – przekonuje  Łukasz Mroziński.

Stacja grillowa

Polacy kochają grillować, dlaczego więc nie zorganizować grilla na tarasie podczas wesela? Jeżeli jest sezon, a charakter Waszego przyjęcia pozwala na bardziej swobodne atrakcje, grill to doskonały pomysł na nie tylko na urozmaicenie menu, ale i wprowadzenie bardziej domowej, luźnej atmosfery podczas wesela.

Fontanna czekoladowa

Nie jest to najnowszy trend weselny, ale wciąż cieszy się obecnie rosnącą popularnością. Kaskady mlecznej, gorzkiej bądź białej czekolady, a do tego mnóstwo efektownie poukładanych kawałków owoców, rurek waflowych czy pianek – to nie może się nie udać. Zadbajcie o wysoką jakość czekolady i dodatków, a gwarantujemy, że będzie to jedna z najczęściej odwiedzanych stacji na Waszym weselu!

Menu weselne

Menu dla dzieci i osób na dietach

Nie można skupiać się tylko na ogóle. Jeżeli na wesele zapraszane są dzieci i chcemy żeby były tak samo zadowolone, jak dorośli, warto zastanowić się nad bezpiecznymi potrawami. Dotyczy to nie tylko obiadu/kolacji, ale i przystawek czy napojów. Podobnie z osobami na dietach. Jeżeli zależy nam na serdecznym ugoszczeniu wszystkich Gości, warto uszanować wszelkie dietetyczne preferencje i potrzeby.

Preferencje Pary Młodej

Ostatecznie to sugestie Pary Młodej są dla nas najważniejsze” – podsumowuje Łukasz Mroziński. Personalizacja to również wyraźny trend weselny. Obecnie każdy element przyjęcia dostosowywany jest pod oczekiwania i potrzeby Klientów.

Pamiętajmy, że wszelkie trendy to jedynie punkt wyjścia. Modne menu weselne to takie, które w pełni odpowiada gustom Gospodarzy i ich Gości oraz staje się doskonałym asumptem do wspólnej celebracji ważnych dla nich chwil.

POZNAJ BRANT HOTEL & EVENTS!

Trendy w menu weselnym według Szefa Kuchni

fot. materiały prasowe Brant Hotel & Events

Artykuł sponsorowany

Ewelina Dac
Napisane przez

Ewelina Dac

e.dac@wedding.pl

Redaktor naczelna Wedding.pl. Dziennikarka z wykształcenia i pasji. O modzie i urodzie pisze już 7 lat, a z branżą ślubną związana jest ponad 2 lata. Prywatnie entuzjastka slow life.