10 kwietnia 2019

Wesele w restauracji – analizujemy wady i zalety


wesele w restauracji - zdjęcie 2

Szukacie nieco bardziej nietypowego miejsca na wesele niż „klasyczny” dom weselny, ale z drugiej strony totalnie odjechane imprezy to też raczej nie wasza bajka? Być może warto rozważyć urządzenie poślubnego przyjęcia w restauracji. Rozwiązanie to nie zawsze się sprawdzi, ma jednak sporo zalet i często okazuje się strzałem w dziesiątkę. Poniższe zestawienie ewentualnych minusów i korzyści ułatwi odpowiedź na pytanie, czy tak właśnie będzie i w waszym przypadku.

ZNAJDŹ RESTAURACJĘ NA TWOJE WESELE!

Wesele w restauracji – wady i zalet

Jeśli marzy wam się huczne wesele na co najmniej 150 osób, restauracja może niestety nie być najlepszym wyborem. Coraz więcej par docenia jednak kameralną atmosferę przyjęcia w mniejszym gronie, nie tylko ze względu na mniejszy koszt całego przedsięwzięcia (pozwalający zaoszczędzone środki przeznaczyć np. na lepszego fotografa czy podróż poślubną), ale przede wszystkim z uwagi na możliwość rozmowy i bycia naprawdę razem z najbliższymi.

wesele w restauracji - zdjęcie 2

W sam raz

Wesele w restauracji jest idealną opcją szczególnie wtedy, gdy zaproszonych jest tylko i aż kilkadziesiąt osób. „Aż” – bo to trochę za dużo, by pomieścić wszystkich choćby na domowym obiedzie czy nawet grillu. „Tylko” – bo sala weselna może dla takiego grona okazać się nieco zbyt przestronna (co nie sprzyja dobrej zabawie), a catering nieopłacalny. Nic nie stoi też jednak na przeszkodzie, by na uroczysty posiłek do lokalu zaprosić dosłownie kilku gości, np. jedynie rodziców i świadków.

Menu i obsługa

W tym ostatnim wariancie może się okazać, że będziemy w stanie zarezerwować tylko stolik, ale już niekoniecznie osobną salę czy piętro. Niemniej nawet brak owego gwarantującego pewną intymność rozwiązania przesłonięty może zostać niewątpliwymi zaletami w postaci profesjonalnej obsługi i wyszukanych potraw. Fakt, że te ostatnie są przyrządzane na miejscu, potrafi sprawić, iż bywają one bardziej świeże, smaczniejsze i piękniej podaneniż te serwowane w cateringu.

Zobacz też: 40 pytań do managera restauracji weselnej!

Również zgrany personel na stałe związany z konkretnym lokalem porusza się w nim z reguły znacznie sprawniej niż zbieranina przypadkowych nieraz osób zatrudnionych z doskoku przez firmę cateringową i z konieczności zapoznających się z topografią danego obiektu dopiero w dniu wesela. Obsługa restauracji zadba o to, by gościom niczego nie brakowało, szybko i dyskretnie rozwiąże „sytuacje kryzysowe”, takie jak stłuczony kieliszek czy rozlana zupa, a także zdejmie z naszych barków problem końcowego sprzątania, które czekałoby na nas po przyjęciu weselnym w domu.

Kwestie techniczne

Organizacja wesela w restauracji rozwiązuje też wiele innych kwestii technicznych. Elegancki, niebanalny wystrój lokalu zwykle nie wymaga dodatkowych dekoracji, o montaż których z drugiej strony czasem możemy też poprosić. W wielu lokalach sprofilowanych jako restauracje na wesele to zresztą oczywistość, podobnie jak obecność parkietu czy nawet bazy noclegowej, niezwykle przydatnej, gdy weselnicy przybywają z daleka.

wesele w restauracji - zdjęcie 3

Brak tego typu udogodnień dla wielu par może być sporym problemem. Ale wcale nie musi. Od początku szukaliśmy z Kamilem restauracji na wesele w Warszawie, bo i najbliższa rodzina, i nasi przyjaciele mieszkają w tym mieście – mówi 28-letnia Magda. Po części oficjalnej pożegnaliśmy się ze starszymi gośćmi, a „młodzi” poszli się bawić do rana w klubie. Co w sumie obu stronom odpowiadało najbardziej i jednocześnie wyeliminowało problem szukania zespołu czy DJ-a – dodaje nasza rozmówczyni.

ZNAJDŹ RESTAURACJĘ NA TWOJE WESELE!

Zobacz też: Wesele w środku tygodnia – czy to dobry pomysł?

Paulina Kołaczek
Paulina Kołaczek
W branży ślubnej od 5 lat, od 2018 związana z portalem Wedding.pl. Fanka zarówno rustykalnych wesel, jak i nowoczesnych przyjęć w miejskim stylu. Prywatnie zakochana w dalekich podróżach i azjatyckiej kuchni.