Wedding.pl / Inspiracje / Ślub i wesele / Menu weselne / Weselny bufet z alkoholem. Jak go przygotować i dlaczego warto
Menu weselne

Weselny bufet z alkoholem. Jak go przygotować i dlaczego warto

1 sierpnia 2019 — Ula Jaworek
Weselny kącik z alkoholem

Pod względem popularności tradycyjna wódka na weselach powoli ustępuje innym mocnym trunkom – i kolorowym drinkom. Pary młode coraz częściej więc decydują się na zatrudnienie profesjonalnego barmana, który zadba o gości pod tym względem. Alternatywnym rozwiązaniem jest weselny bufet z alkoholem. Dlaczego warto go przygotować, a także o czym należy wówczas pamiętać?

Samoobsługowy drink bar na weselu jest opcją o wiele mniej kosztowną niż stanowisko obsługiwane przez fachowca. To jedna z jego najczęściej wymienianych przez nowożeńców zalet. Ale też nie jedyna. Innym plusem jest oczywiście danie gościom wyboru w kwestii tego, jakim alkoholem zechcą się raczyć, co zawsze jest mile widziane.

Ważne tylko, by bufet był dobrze wyeksponowany. Jeśli dodatkowo zadbamy o jego prezencję, może stać się przy okazji ozdobą całego wesela. Przyjęcie glamour lub to urządzone w klimatycznym dworku na przykład aż się prosi o podanie mocniejszych trunków w eleganckich karafkach z kryształu lub rżniętego szkła. Gdy stojące obok szklanki będą utrzymane w tej samej stylistyce, wszystko razem stworzy imponujący efekt.

weselny bufet z alkoholem

Weselny bufet z alkoholem – co powinno się w nim znaleźć

Choć w alkoholowym kąciku na wesele umieszcza się butelki nieco droższe niż te z wódką, wbrew pozorom wcale nie trzeba wydawać na niego fortuny. Po pierwsze, na bazie zaledwie kilku alkoholi stworzyć można naprawdę sporo różnych drinków. Po drugie – te ostatnie sączy się wolniej, więc butelki też nie będą opróżniane tak szybko. Poza tym jeżeli coś w nich zostanie, zawsze można je wstawić do domowego barku.

Wino i wódka (?)

Nie da się tego co prawda zrobić z winem, jednak jego obecność na weselnym stoliku z alkoholem również warto rozważyć. Chociażby właśnie dlatego, że w pierwszej kolejności goście nalewać sobie będą z już otwartych butelek. Jeśli umieścimy je po prostu na stołach z jedzeniem, rośnie ryzyko, że wiele zostanie odkorkowanych, lecz niekoniecznie opróżnionych. Wódkę do wznoszenia szybkich toastów lepiej mieć natomiast „pod ręką”. Goście nie powinni musieć wstawać do bufetu za każdym razem, gdy zechcą nalać sobie kieliszek.

Mocne alkohole

Jednak również w weselnym kąciku z procentami powinno się znaleźć parę butelek wódki, która stanowi wszak podstawę wielu popularnych drinków. Innymi mocnymi – nomen omen – faworytami do tej roli są gin, rum i whisky. Zarówno w koktajlach, jak i samodzielnie pite będą chętnie także tequila czy martini. Jeśli dysponujemy większym budżetem i mamy taką ochotę, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by zaproponować gościom też amaretto, campari, malibu czy jaegermeistra. Te kilka pierwszych wymienionych alkoholi z reguły jednak powinno w zupełności wystarczyć. Możemy ewentualnie dodać do nich tylko jedną czy dwie butelki likieru (jak efektowne niebieskie curaçao) lub nalewki własnej roboty.

Pozostałe składniki koktajli

Nie samym alkoholem drinki stoją. Niezbędne do ich przyrządzenia płyny, które także powinny się znaleźć na weselnym stoliku alkoholowym, to przede wszystkim:

  • soki – szczególnie pomarańczowy, ale też grejpfrutowy czy pomidorowy (do przyrządzenia krwawej Mary),
  • Cola i Sprite – plus ewentualnie inne napoje gazowane,
  • tonik – zwłaszcza gdy serwujemy gin,
  • syropy smakowe – np. z cukru trzcinowego lub nadająca kolor grenadina.

Nie zapomnijmy również o dodatkach takich jak plasterki pomarańczy i cytryn oraz ćwiartki limonek, świeża mięta, seler (lub sól selerowa) do krwawej Mary, a także…

Lód. Dużo lodu

Najlepiej, by ktoś z obsługi regularnie go wymieniał na świeży. Osobno lód w eleganckich wiaderkach do chłodzenia butelek, które tego wymagają, i osobno lód do drinków. Kruszony, nakładany specjalną szufelką, lub w kostkach, do których przydadzą się z kolei specjalne szczypczyki.

weselny bar z alkoholem

Sprzęt

Oprócz tych narzędzi w bufecie alkoholowym na weselu muszą koniecznie się pojawić:

  • kieliszki i szklanki – i to w sporych ilościach, bo goście pewnie będą chcieli próbować różnych drinków; alternatywnie można polecić obsłudze miejsca, w którym odbywa się wesele, by na bieżąco myto i donoszono czyste szkło; plastiki są „wygodniejsze”, ale niezbyt przyjazne środowisku, a przy tym mniej wytworne;
  • słomki – bardziej ekologiczne będą te papierowe (albo zupełny ich brak);
  • korkociągi i otwieracze do piwa (jeśli ono, butelkowane, również się tu znajduje); najlepiej też w większej liczbie, bo takie rzeczy lubią się gubić;
  • miarki i mieszadełka, ewentualnie szejker.

Przepisy na koktajle

Warto zaopatrzyć weselny stolik z alkoholem także w instrukcje dotyczące przyrządzania niektórych drinków. Nie musi ich być wiele, nawet lepiej, gdy jest ich maksimum 5 czy 7, bo łatwiej się na coś zdecydować. Zachęcą one gości do samodzielnego tworzenia z podanych składników pysznych miksów, jak również do próbowania nowych smaków. Miłym gestem w stronę kierowców, młodych matek i abstynentów będzie przygotowanie dodatkowo paru przepisów na ciekawe koktajle bezalkoholowe. „Ściągawki” można umieścić np. w ramkach na zdjęcia pasujących klimatem do weselnych dekoracji. A drinki opatrzyć kreatywnymi nazwami – lub choćby imionami nowożeńców.

Przeczytaj koniecznie: Kolorowe drinki na wesele. Praktyczne wskazówki i 10 najpopularniejszych koktajli

Alternatywy 4

Prócz mocnych trunków, dodatków do nich i wspomnianego wina, weselny bufet z alkoholem można ponadto wyposażyć w:

  • poncz – serwowany w pięknej wazie z chochelką lub w postaci efektownej alkoholowej fontanny (w jej przypadku to zresztą najlepszy wybór, bo inne alkohole mogą się zbyt szybko utlenić, wygazować czy wręcz stracić na mocy);
  • sangria – ten napitek rodem z Hiszpanii sprawdzi się zwłaszcza w upał; można podać ją w dzbankach, w wazie jak poncz albo w wielkim słoju z kranikiem;
  • cydr – również w słoju z kranikiem, ewentualnie w butelkach;
  • piwo – o tym, jak je podać i dlaczego warto to zrobić, pisaliśmy tutaj.

weselny drink bar

O czym jeszcze należy pamiętać, przygotowując weselny bufet z alkoholem

Niezależnie od tego, czego będzie można się w nim napić, samoobsługowy drink bar na weselu musi zostać przygotowany na ewentualne roztopienie się lodu czy rozlanie napoju. Obsługa powinna oczywiście w miarę możliwości na bieżąco usuwać ewentualne plamy, łatwiej będzie jednak o porządek, gdy stolik alkoholowy wyłożymy specjalną tkaniną barową. Przydadzą się też po prostu serwetki.

Druga bardzo ważna kwestia to wspomniany lód, potrzebny do chłodzenia butelek, ale też do tworzenia drinków. Jeśli miejsce, w którym urządzamy wesele, go nie zapewnia, trzeba zaopatrzyć się w worki z lodem, które będą przechowywane w osobnym miejscu, w warunkach pozwalających im przetrwać jak najdłużej. O to, jakie ilości lodu należy kupić, najlepiej spytać lokalnego dostawcę tego „towaru”.

Polecamy także: Jak przeliczyć ilość alkoholu na wesele?

zdjęcia: Shutterstock

Ula Jaworek
Napisane przez

Ula Jaworek

u.jaworek@wedding.pl

Z wykształcenia kulturoznawca, ślubne i weselne zwyczaje badała najpierw teoretycznie. Szybko przerodziło się to jednak w jej pasję, pogłębioną doświadczeniem z branży kulinarnej i modowej. Uwielbia piec ciasta i ciasteczka.