Wegetariańskie wesele. Menu dla gości, którzy nie jedzą mięsa
Wedding.pl / Lovestory / Ślub i wesele / Menu weselne / Wegetariańskie wesele. Menu dla gości, którzy nie jedzą mięsa
Menu weselne

Wegetariańskie wesele. Menu dla gości, którzy nie jedzą mięsa

4 marca 2020 — Ewelina Dac
Wegetariańskie wesele

Każdy wie, jak wygląda jadłospis na typowym polskim weselu. Rosół na mięsie, kotlet devolay, półmisek wędlin, po północy stroganow i bigos. Dań jarskich jest niewiele, tymczasem coraz powszechniejszy staje się wegetarianizm, więc na przyjęciach mogą się znaleźć goście, którzy nie jedzą mięsa. Jak ich zadowolić? Podrzucamy gotowe patenty na smaczne wegetariańskie wesele!

Rezygnacja z mięsa – moda czy dieta prozdrowotna?

Dieta wegetariańska jest sposobem żywienia, który wyklucza spożywanie mięsa i jego przetworów. Bardziej radykalne odmiany wegetarianizmu, jak na przykład weganizm, wykluczają również ryby, nabiał i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianie jedzą głównie (lub wyłącznie) produkty roślinne: pełnoziarniste pieczywo, warzywa, owoce, grzyby. Dieta wegetariańska uwzględnia rośliny strączkowe jako podstawowe źródło białka, zastępujące białko zwierzęce.

Prawidłowo zbilansowane żywienie przy rezygnacji z mięsa może uchronić przed wieloma schorzeniami, m.in. otyłością, nowotworami przewodu pokarmowego, cukrzycą typu II, kamicą żółciową, nadciśnieniem tętniczym i nadmiernym stężeniem cholesterolu we krwi. Wpływa na to niska zawartość tłuszczów nasyconych w pokarmie, z kolei podwyższona – błonnika i przeciwutleniaczy. Dlatego wegetarianizm uważany jest przez zwolenników za zdrowy styl życia, a wiele badań sugeruje, że mieszkańcy regionów świata, gdzie jest on powszechny, żyją dłużej.

W Europie, w tym w Polsce, wegetarianizm ma coraz więcej zwolenników, głównie wśród ludzi młodych. Pojawił się w związku z tym problem, jak ugościć osoby niejedzące mięsa na weselu i czy wypada zorganizować wesele bez dań mięsnych, jeżeli oboje państwo młodzi go nie jedzą. Tym bardziej, że niektórzy smakosze mięsa nazywają wegetarianizm „fanaberią żywieniową” lub „dziwactwem”.

Menu weselne – tradycyjne czy nowoczesne?

Według badań, obecnie w Polsce około 3 proc. ludności nie je mięsa. Nie jest to oszałamiająca liczba w aspekcie ogólnej liczby mieszkańców. Są natomiast środowiska, w których wegetarianizm jest taką samą codziennością, jak w innych rosół i schabowy na niedzielny (i weselny!) obiad. Jeżeli – co zdarza się raczej rzadko – państwo młodzi, ich rodziny i znajomi nie jedzą mięsa, można urządzić wegetariańskie wesele. Kiedy jednak organizuje się wesele, na którym bawić się mają zarówno goście „mięsożerni”, jak i wegetarianie, trzeba znaleźć złoty środek.

Jak ustalić, czy zaproszony gość spożywa mięso, czy nie? Wystarczy na zaproszeniu umieścić adnotację RSVP (fr. répondez s’il vous plaît, dosłownie: proszę odpowiedzieć) z zaznaczeniem np. wege – tak lub nie. W ten sposób młoda para będzie wiedzieć, ilu gościom zapewnić posiłki bezmięsne.

Zgodnie z wynikami sondy „Bezmięsne menu dla wegetarian” przeprowadzonej w social mediach Wedding.pl:

  • 35% respondentów jest na TAK i przewiduje menu wegetariańskie na swoim weselu
  • 65% respondentów jest na NIE i planuje takie samo menu dla wszystkich gości

Z ankiety wynika, że zwolenników jadłospisu mieszanego (mięsnego i bezmięsnego) na weselu jest ponad 1/3 par młodych. Zdecydowana większość, bo blisko 2/3 osób, jest jednak przeciwna planowaniu specjalnego menu w wersji wege i zamierza zaproponować takie sama dania dla wszystkich gości.

Jeżeli jednak wiemy, że na naszym przyjęciu będzie wielu wegetarian, najlepszym rozwiązaniem będzie propozycja kilku jarskich pozycji więcej niż spotykamy na tradycyjnym polskim weselu. Nawet jeżeli zdarzy się, że większość Waszych goście to zwolennicy diety bezmięsnej, całkowicie wegetariańskie wesele nie będzie dobrym pomysłem. Ale też nie wypada, aby rodzina czy znajomi, wiedząc, że wesele będzie wege, po cichu organizowała dania mięsne. Zawsze potrzebny jest kompromis, skrajności mogą spowodować niepotrzebne zgrzyty, których w tym pięknym dniu powinniśmy unikać.

Wegetariańskie menu weselne – opinie

Przy okazji przeprowadzonej ankiety, zapytaliśmy Was o opinie na temat wesela w wersji wege. Oto Wasze komentarze:

Magdalena: U mnie oczywiście były dania dla wegetarian. Te osoby, które zadeklarowały niejedzenie mięsa, miały „zamienniki”. Właściciele sali powiedzieli, że bez problemu, a to żaden koszt dodatkowy. Kelnerki miały tylko wiedzieć gdzie te osoby siedzą.

Judyta: U nas było podobnie. Plus były wzięte pod uwagę alergie pokarmowe. Sama jestem alergiczką i bardzo doceniam na imprezach jak ktoś o tym pamięta. Koszt jest niewielki albo wcale.

Maria: U mnie były do wyboru dania wegetariańskie. Sporo osób je chwaliło, również mięsożercy.

Dawid: Wegetarianie, weganie, frutarianie, jarosze – ciężko wszystkim dogodzić.

Paulina: Ja nie musiałam się o to martwić. Ponieważ sala odgórnie zapewniała 6 porcji na osobę i były i mięsa, i ryby, i różne różności . Także nawet nie zdążyłam wszystkiego zauważyć i spróbować. (…) Każdy znalazł coś dla siebie.

Anna: Nie jem mięsa, ale przynajmniej na swoim weselu nie siedziałam głodna, co mi się wcześniej zdarzało. Dlatego też zadbałam pod tym względem o swoich gości. Nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek potem powiedział, że nie miał co jeść.

Asia: U nas będą głównie dania wegetariańskie i na jedno danie główne ryba. Byłam na paru weselach gdzie jadłam same owoce mimo, że para młoda wiedziała, że nie jem mięsa. Było mi przykro z tego powodu, że nie było dla mnie żadnej alternatywy.

Monika: Zrobienie wegetariańskiej opcji to nie jest jakiś duży wysiłek, a jest wyrazem chęci i szacunku do bliskiej osoby. Na moim weselu nawet dla babci, na specjalistycznej diecie byłam w stanie załatwić jedzenie.

Menu weselne dla wegetarian

Tylko dla wegetarian – czy to się opłaci?

Wiele osób sądzi, że wegetariańskie wesele wymaga znacznie wyższych nakładów finansowych, niż tradycyjne. Tymczasem koszty są porównywalne, jeżeli rezygnuje się jedynie z mięsa. Z pewnością droższe są posiłki wegańskie, a więc nie zawierające nie tylko mięsa, ale i w ogóle składników pochodzenia zwierzęcego, które trzeba zastąpić ich roślinnymi odpowiednikami – zwykle droższymi (np. mleko sojowe, kokosowe, tofu). Przygotowanie posiłków wegetariańskich jest niekiedy bardziej pracochłonne, co może mieć wpływ na ich cenę, jednak koszt samych składników nie jest specjalnie wyższy niż mięsa. Oczywiście, jeżeli potrawy mają być bardzo wyszukane, będzie się to wiązać z użyciem składników droższych, ale przecież wśród mięs także są gatunki tańsze i droższe.

Przykładowo, koszt potraw (bez uwzględnienia alkoholu) na tradycyjne wesele – z daniami mięsnymi, jak kaczka pieczona, befsztyk tatarski, polędwiczki wieprzowe pieczone, schab ze śliwkami w galarecie, wynosi około 175 zł od osoby, natomiast na wegetariańskie wesele, z takimi daniami jak papryka faszerowana risotto borowikowym, kotleciki brokułowe z pestkami dyni czy kulebiak z kapustą i grzybami – około 179 zł od osoby.

Przykładowe menu na wegetariańskie wesele

Nie jest prawdą, że nie da się przygotować zbyt wielu posiłków bez użycia mięsa. Restauracje oferują niezwykle urozmaicone wegetariańskie zestawy dań weselnych, od bardzo prostych do wykwintnych. Oto niektóre z nich:

Przekąski wegetariańskie na wesele:

  • carpaccio z podwędzanego buraka z dodatkiem rukoli i z sosem borówkowym, posypane tartym serem owczym
  • camembert z pieprzem młotkowanym podany na pieczonym ananasie
  • kruche babeczki z farszem jarmużowo-serowym
  • tatar pomidorowo-paprykowy ułożony na krążkach z pumpernikla
  • roladki z cukinii faszerowane pieczoną pietruszką
  • szparagi zapiekane z pomidorami i parmezanem

Zupy wegetariańskie na wesele:

  • krem pieczarkowy z grzankami
  • barszcz czerwony czysty na smaku z suszonych grzybów
  • krem z białych warzyw z oliwą truflową

Wegetariańskie wesele - menu

Dania główne wegetariańskie na wesele:

  • makaron conchiglioni nadziewany farszem serowo-szpinakowym, sos kurkowy
  • kotlet z soczewicy panierowany, podany z sadzonym jajkiem
  • papryka pieczona, nadziewana farszem serowo-jajecznym z pietruszką zieloną, panierowana i smażona
  • krążki selera panierowane, podawane z dipem czosnkowym
  • cukinia nadziewana farszem z ratatouille
  • gołąbki z liści winogron z farszem ryżowym w sosie pomidorowym (dolma)
  • szaszłyk z warzyw mieszanych i pieczarek z grilla

Dodatki do dań głównych:

  • ziemniaki z wody
  • ryż brązowy
  • kasza gryczana
  • frytki lub ziemniaki pieczone

Surówki i sałatki wegetariańskie na wesele:

  • sałatka grecka z oliwkami
  • mizeria ze śmietaną
  • surówka z marchewki z jabłkiem
  • mieszanka sałat zielonych z sosem vinaigrette
  • sałata masłowa ze szczypiorkiem, śmietaną i jajkiem na twardo

Jak zatem widać, pomysłów jest naprawdę dużo. Wszystko zależy od inwencji młodej pary i kucharza.

Logistyka cateringu weselnego, składającego się z dań mięsnych i wegetariańskich, powinna uwzględniać oddzielne stoły do przekąsek, w formie szwedzkiego bufetu,  które będą dostępne podczas całego wesela. Natomiast dania obiadowe zwykle serwują kelnerzy; w tym wypadku nakrycia dla wegetarian mogą być np. wyróżnione innym kolorem serwetki.

Podsumowanie

Po podjęciu decyzji, czy zorganizować tradycyjne, mieszane czy wegetariańskie wesele, warto porozumieć się z szefem kuchni w wybranej restauracji i omówić z nim ewentualną pomoc w zakupach lub przygotowaniach. Może się bowiem zdarzyć, że restauracja, która została wybrana na wesele z powodów np. lokalizacyjnych, bliskości hotelu, itp., ma skromne doświadczenie w przyrządzaniu potraw bezmięsnych. W takich wypadkach warto będzie skorzystać z cateringu z dowozem i zamówić profesjonalnie przygotowane dania wegetariańskie – w takim wypadku musimy jednak uwzględnić czas dostawy. Należy pamiętać, że wesele jest raz w życiu i trzeba się postarać, aby nie tylko jego atmosfera, ale i smaki były szeroko i pozytywnie komentowane przez wszystkich gości, niezależnie od ich diety czy upodobań kulinarnych.

Wegetariańskie menu weselne

O autorce:

Julia Piwowarczyk – blogerka, głęboko zainteresowana tematyką zdrowego odżywiania się oraz prowadzenia aktywnego trybu życia. Aktualnie, udziela porad w artykułach cateringu dietetycznego Wygodna Dieta – ekspertów w dziedzinie tworzenia pysznych i zbilansowanych potraw.

 

Zdjęcia: Shutterstock

Ewelina Dac
Napisane przez

Ewelina Dac

e.dac@wedding.pl

Redaktor naczelna Wedding.pl. Dziennikarka z wykształcenia i pasji. O modzie i urodzie pisze już 8 lat, a z branżą ślubną związana jest 3 lata. Zwolenniczka ślubów personalizowanych i minimalistycznych.