Menu Weselne ­čŹ▓
NAJLEPSZE potrawy, przyk┼éady i godziny podania!­čŹ┤

menu weselne

Czy menu weselne ma znaczenie? Odpowiadaj─ůc na to pytanie, zastan├│wcie si─Ö, co Wy oceniacie ­čžÉ chodz─ůc na inne przyj─Öcia i czy podczas tej oceny jedzenie jest istotne.

Poza tym, je┼╝eli mieliby┼Ťcie wymieni─ç podstawowe elementy wesela, kt├│re s─ů kluczowe, aby┼Ťcie mogli stwierdzi─ç, ┼╝e wesele by┼éo udane, to co by to by┼éo?

Prawdopodobnie, jedzenie ­čąś, picie ­čŹ╣ i dobra muzyka, ­čÄ╣ do kt├│rej mo┼╝ecie pota┼äczy─ç. Bo w zasadzie wszystkie pozosta┼ée atrakcje to dodatki.

Dlatego zdecydowanie warto zadba─ç o to, aby jedzenie by┼éo dobre, a go┼Ťcie najedzeni i szcz─Ö┼Ťliwi.

Interesuje Was:

  • Jak wygl─ůda przyk┼éadowe menu weselne?
  • Jakie s─ů najpopularniejsze dania?
  • Jaki jest przedzia┼é cenowy?
  • Na co zwr├│ci─ç uwag─Ö? ­čöŹ
  • Jak policzy─ç napoje ­čąĄ na wesele?

W takim razie sprawd┼║cie pozosta┼é─ů cz─Ö┼Ť─ç artyku┼éu!

Jeste┼Ťcie na pocz─ůtku organizacji ┼Ťlubu i wesela? A mo┼╝e ten dzie┼ä ju┼╝ blisko? Zajrzyjcie do naszego przewodnika KROK PO KROKU i sprawd┼║cie, czy o wszystkim pomy┼Ťleli┼Ťcie!

menu weselne przek─ůski

Menu weselne – co zawiera?

Po pierwsze zwr├│─çcie uwag─Ö na informacj─Ö, ile da┼ä b─Ödzie podawanych na ciep┼éo. ­čŹÁ

Standardowo sale weselne czy restauracje przewiduj─ů od 4 do 5 da┼ä na ciep┼éo. I jest to jak najbardziej wystarczaj─ůca ilo┼Ť─ç.

Po drugie, opr├│cz da┼ä na ciep┼éo istotne s─ů r├│wnie┼╝ przek─ůski i dania na zimno. ­čąŚ Wa┼╝ne, aby by┼éy r├│┼╝norodne, natomiast nie ma sensu przesadza─ç z ich ilo┼Ťci─ů.

I po trzecie – desery. ­čŹž Czasami jest to s┼éodki st├│┼é, na kt├│rym znajduj─ů si─Ö r├│┼╝ne rodzaje ciast, a innym razem desery lodowe podawane bezpo┼Ťrednio do sto┼éu. Standardowo jednak kawa oraz herbata s─ů dost─Öpne dla go┼Ťci bez ogranicze┼ä.

Menu weselne – na co zwr├│ci─ç uwag─Ö?

Po pierwsze na spos├│b podawania da┼ä. Sale weselne oraz restauracje robi─ů to w r├│┼╝nych wariantach. Sp├│jrzmy na sam obiad weselny. ­čŹŻ

Czasami serwowany jest do sto┼éu tak jak w restauracji. Go┼Ťcie maj─ů roz┼éo┼╝one specjalnie przygotowane karty z menu i wybieraj─ů z niej konkretne danie, kt├│re chcieliby zje┼Ť─ç. Nast─Öpnie kelnerzy zbieraj─ů zam├│wienia i zgodnie z nimi roznosz─ů konkretne dania.

Najcz─Östsz─ů form─ů jest to, ┼╝e zupy ­čŹÁ podawane s─ů do sto┼éu ka┼╝demu z osobna, natomiast dania g┼é├│wne przynoszone s─ů na st├│┼é, a nast─Öpnie go┼Ťcie sami je sobie nak┼éadaj─ů.

I wreszcie trzecim, i najrzadszym sposobem, jest obiad weselny podawany w formie szwedzkiego stołu.

Warto wi─Öc zastanowi─ç si─Ö nad sposobem podawania potraw. O ile dobrze kiedy obiad weselny ­čŹŚ w ca┼éo┼Ťci podawany jest bezpo┼Ťrednio do sto┼éu, o tyle my┼Ťl─Ö, ┼╝e w przypadku pozosta┼éych da┼ä szwedzki st├│┼é sprawdza si─Ö doskonale.

sala weselna dania serwowane

Dlaczego? Po pierwsze mniej jedzenia si─Ö marnuje. Dania s─ů ci─ůgle ┼Ťwie┼╝e, poniewa┼╝ wydawane s─ů z kuchni tylko te potrawy, kt├│re na bie┼╝─ůco schodz─ů.

Po drugie sto┼éy nie uginaj─ů si─Ö od ilo┼Ťci naczy┼ä i jedzenia, a go┼Ťcie przynosz─ů sobie tylko to, co aktualnie chc─ů zje┼Ť─ç.

Ponadto zwr├│─çcie uwag─Ö na odst─Öpy podawania da┼ä. Najlepiej je┼Ťli ciep┼ée dania podawane s─ů w odst─Öpie mniej wi─Öcej 3 godzin. Ostatni ciep┼éy posi┼éek jest najcz─Ö┼Ťciej podawany mi─Ödzy p├│┼énoc─ů a godzin─ů 1:00.

­čĺá Wedding.pl radzi: dobrze, aby w pierwszej kolejno┼Ťci posi┼éki dostawa┼é DJ czy cz┼éonkowie zespo┼éu. ­čĺá

Wtedy maj─ů szans─Ö zje┼Ť─ç jako pierwsi, przed wszystkimi go┼Ť─çmi. To zesp├│┼é powinien czeka─ç a┼╝ go┼Ťcie sko┼äcz─ů posi┼éek a nie na odwr├│t.

Pami─Ötajcie te┼╝ o odpowiednim doborze alkoholu do menu – dotyczy to tak samo ­čŹĚ wina, jak i w├│dki. A je┼Ťli dodatkowo sami kupujecie alkohol sprawd┼║cie, w jak─ů ilo┼Ť─ç powinni┼Ťcie si─Ö zaopatrzy─ç.

Kolejno┼Ť─ç podawania da┼ä na weselu – godziny

Poza samymi daniami znajduj─ůcymi si─Ö w menu, istotna jest tak┼╝e kolejno┼Ť─ç podawania da┼ä i rozplanowanie ciep┼éych posi┼ék├│w.

Pierwsze dwa dania na ciep┼éo sk┼éadaj─ů si─Ö na obiad weselny, kt├│rym rozpoczynacie przyj─Öcie. W wi─Ökszo┼Ťci menu, klasycznie b─Ödzie to zupa oraz danie g┼é├│wne.

W zale┼╝no┼Ťci od tego, o kt├│rej godzinie odb─Ödzie si─Ö ┼Ťlub, obiad weselny zazwyczaj podawany jest mi─Ödzy godzin─ů 16:00 a 18:00.

Je┼╝eli tort zaplanowali┼Ťcie na p├│┼║niej, zaplanujcie dla go┼Ťci deser, czy to w postaci serwowanej do sto┼éu, s┼éodkiego sto┼éu czy candy baru.

Nast─Öpnie przewa┼╝nie ko┼éo godziny 21:00 ÔĆ░ jest podawane trzecie danie na ciep┼éo, a ko┼éo p├│┼énocy czwarte.

Wa┼╝ne, aby pomi─Ödzy ciep┼éymi daniami, go┼Ťcie mieli ca┼éy czas dost─Öp do zimnych przek─ůsek. Czy to na sto┼éach, czy w formie zimnego bufetu.

Fot. Ogr├│d Babette

Kulinarne atrakcje weselne

M┼éode Pary coraz cz─Ö┼Ťciej decyduj─ů si─Ö na urozmaicenie weselnego menu poprzez wprowadzenie do niego weselnych atrakcji.

Bardzo dobrze znany nam jest wiejski st├│┼é. ­čĹĘÔÇŹ­čîż Jest z reszt─ů ┼Ťwietnym uzupe┼énieniem zimnych przek─ůsek, poniewa┼╝ go┼Ťcie ch─Ötnie z niego korzystaj─ů.

Nie zawsze jednak pasuje do charakteru wesela. Z drugiej strony coraz cz─Ö┼Ťciej mo┼╝emy zauwa┼╝y─ç r├│wnie┼╝ candy bary zamiast s┼éodkiego sto┼éu. Dlaczego?

Poniewa┼╝ s─ů one pi─Ökn─ů dekoracj─ů i sk┼éada si─Ö na nie znacznie wi─Öcej rodzaj├│w s┼éodko┼Ťci ni┼╝ na s┼éodkim stole. Dzi─Öki czemu wi─Öcej os├│b znajdzie co┼Ť dla siebie. A ponadto wszystko podane jest w mniejszych porcjach wi─Öc wi─Öcej rzeczy mo┼╝na spr├│bowa─ç. ­čśł

atrakcje na wesele live cooking

Opr├│cz sto┼é├│w tematycznych wymienionych wcze┼Ťniej do dyspozycji macie r├│wnie┼╝ kuchni─Ö hiszpa┼äsk─ů, ­čîŻ meksyka┼äsk─ů, indyjsk─ů, sushi ­čŹ▒ oraz owoce morza. ­čŹĄ

Jednak atrakcje kulinarne nie musz─ů by─ç jedynie atrakcjami statycznymi. Coraz ch─Ötniej Pary M┼éode decyduj─ů si─Ö na pokazy live cooking.

Macie wtedy mo┼╝liwo┼Ť─ç nie tylko spr├│bowania ┼Ťwie┼╝o przyrz─ůdzonych potraw, ale r├│wnie┼╝ zobaczenia na ┼╝ywo ­čĹÇ jak przebiega ten proces i poznania tajnik├│w danej kuchni.

Szukacie kulinarnej atrakcji na wesele? Sprawd┼║cie nasze propozycje!

Znajd┼║cie z nami swoj─ů sal─Ö weseln─ů!

Menu weselne – diety i alergeny

W trakcie planowania menu weselnego nie da si─Ö unikn─ů─ç tematu specjalnych diet, poniewa┼╝ dotyczy to coraz wi─Ökszej ilo┼Ťci os├│b. Jednych z wyboru, drugich ze wzgl─Öd├│w zdrowotnych.

Dla Was jednak istotne jest to, jak si─Ö na to przygotowa─ç.

Klasycznie w ka┼╝dym menu znajdziecie propozycje dla wegetarian. Ryby ­čÉč oraz dania bezmi─Ösne ­čąŚ to standard.

Mo┼╝ecie jednak zaproponowa─ç swoim go┼Ťciom bogatsz─ů lub bardziej zr├│┼╝nicowan─ů ilo┼Ť─ç da┼ä. ┼Üwietnie je┼╝eli restauracja ma specjalnie przygotowane menu wegetaria┼äskie.

menu weselne propozycje sala weselna

Inaczej ju┼╝ jest w przypadku wegan, os├│b z diet─ů bezglutenow─ů czy bezlaktozow─ů. Tutaj zazwyczaj musicie to osobi┼Ťcie konsultowa─ç z szefem kuchni, managerem czy firm─ů cateringow─ů.

Dlatego wa┼╝ne jest zebranie preferencji dotycz─ůcych jedzenia, poniewa┼╝ b─Ödzie Wam to potrzebne na etapie zatwierdzania menu.

­čĺá Wedding.pl radzi: Na wszelki wypadek, w trakcie wybierania sali, zapytajcie czy ewentualnie b─Ödzie taka mo┼╝liwo┼Ť─ç i czy wcze┼Ťniej ju┼╝ przygotowywali takie menu. ­čĺá

Jak zebra─ç od go┼Ťci informacje dotycz─ůce jedzenia? Najlepiej zrobi─ç to w trakcie potwierdzania obecno┼Ťci.

Menu weselne – cena

Czas zatem porozmawia─ç o cenie. Ile obecnie kosztuje tzw. “talerzyk”? Przede wszystkim por├│wnuj─ůc ceny zwr├│─çcie uwag─Ö, co jest ju┼╝ w ni─ů wliczone, przyk┼éadowo:

  • Poprawiny,
  • ­čąž Ciasto,
  • Owoce, ­čŹô
  • Tort,
  • Alkohol (okre┼Ťlona ilo┼Ť─ç lub bez ogranicze┼ä),
  • Candy bar, ­čŹş
  • Wiejski st├│┼é,
  • Dekoracje i kwiaty na sali. ­čî╗

A to tylko kilka przyk┼éad├│w, mo┼╝liwo┼Ťci jest znacznie wi─Öcej.

­čĺá Wedding.pl radzi: Opr├│cz tego warto dopyta─ç, czy cena jest taka sama niezale┼╝nie od ilo┼Ťci os├│b. ­čĺá

Niekiedy sale maj─ů to podane od razu, czasem jednak dopiero przed samym weselem okazuje si─Ö, ┼╝e cena jest wi─Öksza, bo liczba os├│b jest za ma┼éa.

Uwzgl─Ödnijcie to r├│wnie┼╝ w umowie.

Jaki jest zatem przedzia┼é cenowy? ­čĺ░ Obecnie sale weselne organizuj─ů przyj─Öcia od 180 do 500 z┼é za osob─Ö. Wide┼éki s─ů spore, jednak zazwyczaj mo┼╝ecie spodziewa─ç si─Ö cen w granicach 250 z┼é.

nowoczesne menu weselne
Fot. Unicorn Restaurant

Menu weselne – przyk┼éady

Przechodz─ůc zatem do konkret├│w. Poni┼╝ej znajdziecie przyk┼éadowe menu weselne z r├│┼╝nych sal i restauracji.

Dzi─Öki temu sami mo┼╝ecie por├│wna─ç ­čöÄ co i w jakich cenach oferuj─ů Wam r├│┼╝ni us┼éugodawcy, w r├│┼╝nych rejonach Polski.

Pałac Balcerowo (Gniezno)

MENU WESELNE – WARIANT 2 (280 z┼é/os)

Powitanie Pary Młodej
Chleb i s├│l
Wino musuj─ůce

Obiad

Przystawka
Carpaccio z pol─Ödwicy wo┼éowej na sosie korzenno – miodowym,
pomidorkami koktajlowymi, rukol─ů

Zupa
Pikantny bulion grzybowy pod pierzynk─ů z ciasta francuskiego
lub
Rosół z wiejskiej kury z makaronem własnej roboty

II Danie (3 por./os.)
┼üoso┼Ť norweski w sosie cytrynowo – koperkowym
Cordon Bleu z drobiu przek┼éadany serem i szynk─ů
Pieczona kaczka po polsku z jab┼éuszkiem i modra kapust─ů
Wykwintne ro┼╝ki ze schabu faszerowane musem pieczarkowym
Wielkopolska rolada wołowa w sosie własnym

Dodatki
Ziemniaki gotowane opr├│szone koperkiem
Ziemniaki zapiekane w ziołach
Krokiety ziemniaczane
Kluski ┼Ťl─ůskie
Kompozycja warzyw gotowanych
Bukiet surówek pełen witamin
Buraczki gotowane

Słodki poczęstunek
Mus malinowy z lodami ┼Ťmietankowymi

Wyb├│r ciast z cukierni Hotelu Pietrak 3 ciasta koktajlowe/os
Proponujemy do wyboru:
Brzoskwinie zatapiane w puszystym serniku
Z┼éocista szarlotka z cynamonow─ů posypk─ů
Hiszpańska słodycz z bakaliami
Kora orzechowa
Owoce na piance zatopione w galaretce
Raffaello

Owoce podane na lustrze
Kawa lub herbata na ┼╝yczenie Go┼Ťci – bez ogranicze┼ä

Zimne zak─ůski (3 por./os.):

Wykwintna roladka z pstr─ůga nadziewana paluszkiem krabowym
Śledzik po królewsku
Galantyna z drobiu z bakaliami
Kark├│wka faszerowana le┼Ťnymi grzybami
Galarciki wieprzowe lub drobiowe
Finger Food: mini vol vent z musem pistacjowym, krewetk─ů
terina warzywna, pasztet z grzyb├│w le┼Ťnych,
roladki z grillowanej cukinii z suszonym pomidorem
i kozim serem, ptysie z past─ů, bak┼éa┼╝anem i kawiorem
Wybór pieczywa, masełko smakowe

Pokaz kulinarny Szefa Kuchni – ilo┼Ť─ç podana w kg
Udziec wieprzowy z sosem pieczeniowo-┼╝urawinowym
podany z puree ziemniaczanym z kapust─ů kiszon─ů
lub ziemniaki zapiekane w ziołach

Uroczysto┼Ť─ç Oczepin
Tort weselny o r├│┼╝nych smakach
Kawa lub herbata na ┼╝yczenie Go┼Ťci

Powitanie Poranka (1,5 por./os.)
Pikantny barszcz czerwony
Golonka gotowana podana z kapust─ů i grzybami
Strogonow z indyka podany z kluskami półfrancuskimi
Pałki z kurczaka z rożna
Chrzan, musztarda, wyb├│r pieczywa

Napoje – bez ogranicze┼ä
Sok naturalny
Woda mineralna podana z cytryn─ů i mi─Öt─ů
Napoje gazowane Pepsi

sala weselna talerzyk
Fot. Pałac Balcerowo

Kryształowe Wzgórze (Międzybrodzie Żywieckie)

MENU WESELNE – WARIANT 1 (230-270 z┼é/os)

Powitanie
Chleb i s├│l
Wino musuj─ůce do toastu

Obiad

Zupa (do wyboru 1 rodzaj)
Kryształowy rosół z makaronem
Krem z pomidor├│w z mozzarell─ů

Dania główne (podane na półmiskach do wyboru 4 rodzaje)
Podudzie z kurczaka faszerowane musem z indyka
Filet z kurczaka tkany czosnkiem i boczkiem
Kotlet devolay
Zrazy wieprzowe z warzywami
Kotlet schabowy
Pol─Ödwiczka wieprzowa faszerowana serem g├│ralskim
Cordon blue
Piecze┼ä wieprzowa z cebulk─ů

Sosy (do wyboru 2 rodzaje)
Pieczeniowy
Pieczarkowy
Chrzanowy
Serowy

Dodatki (podane na półmiskach do wyboru 3 rodzaje)
Ziemniaki z koperkiem
Ziemniaki w łupinie
Kluski ┼Ťl─ůskie
Gnocchi bazyliowe

Surówki (na półmiskach do wyboru 3 rodzaje)
Buraki
Sur├│wka coleslaw
Warzywa gotowane
Sur├│wka z marchewki
Kapusta czerwona duszona
Sur├│wka z selera

Deser (do wyboru 1 rodzaj)
Crem brulee
Panna cotta z musem malinowym podana w szkle
Mus waniliowy podany z sosem czekoladowym
Mus czekoladowy z nut─ů pomara┼äczy i granatem
Fondant czekoladowy z sosem wi┼Ťniowym

Zimna płyta

Antipasto ser├│w
Antipasto w─Ödlin
Ananas z pomad─ů mi─Ötow─ů
Pol─Ödwiczka faszerowana szpinakiem
Schab z kabanosem
Mini caprese
Szparagi zawijane w szynce parmeńskiej
Ryba po grecku
┼Üledz w sosie ┼Ťmietanowym
Sałatka jarzynowa
Sałatka brokułowa
Bufet sałatkowy z różnorodnymi warzywami oraz dipami
Pieczywo
Masło

S┼éodko┼Ťci
Szarlotka z brzoskwiniami
Sernik
Ciasto czekoladowe
Ciasto malinowe
Kruche ciasteczka
Owoce filetowane (sezonowe)

Kolacja I (do wyboru 1 rodzaj)
Szasz┼éyk wieprzowy, kasza bulgur z morel─ů i suszonym pomidorem, sos pieprzowy
Kark├│wka faszerowany pieczarkami, ry┼╝ pila, warzywa pieczone
Karmazyn pieczony z limonk─ů, cz─ůstki ziemniaka sma┼╝one, sa┼éatka z pora i jab┼éka

Kolacja II (do wyboru 1 rodzaj, kolacja podawana na sali)
Karkówka pieczona w rozmarynie, sos kurkowy, ziemniak w łupinie
Udziec wieprzowy krajany na sali, kapusta zasma┼╝ana, ziemniaki w folii, sosy
Morszczuk ze sk├│r─ů, podany z placuszkami z buraka i szpinaku, polewany oliw─ů

Kolacja III (do wyboru 1 rodzaj)
┼╗urek staropolski na boczku z ziemniakami
Barszcz z pasztecikiem mi─Ösnym
Gulasz drobiowy z oliwkami
Ostra zupa w─Ögierska
Flaczki szefa kuchni z pieczywem

Napoje (nielimitowane)
Kawa, herbata, napoje gazowane, woda, soki owocowe

Pakiet alkoholowy bez ogranicze┼ä – 49,00 z┼é/os.
Wódka, wino białe i czerwone, piwo lane z beczki

Mo┼╝liwo┼Ť─ç wniesienia w┼éasnego alkoholu bez op┼éaty korkowej!

Przystawka (dodatkowo płatna )
Pate z kurzych w─ůtr├│bek z marynowan─ů gruszk─ů
Vitello tonnato ze schabu z sosem z tuńczyka i kaparów

sala weselna desery
Fot. Kryształowe Wzgórze

Biały Kruk (Bielsko-Biała)

MENU WESELNE – WARIANT 1 (200-300 z┼é/os)

Przywitanie Pary Młodej

chleb i s├│l oraz pocz─Östunek winem musuj─ůcym

Obiad

Zupa

Tradycyjny rosół z makaronem

lub

Krem z bia┼éych warzyw z pra┼╝onym s┼éonecznikiem i oliw─ů z pestek dyni

Danie Główne

Rolada wołowa ( kiełbasa, boczek, ogórek, cebula, musztarda ) z sosem
Udziec z kurczaka z serem i pieczarkami w chrupi─ůcej panierce
Tradycyjna piecze┼ä wieprzowa z sosem my┼Ťliwskim

Dodatki
Ziemniaki z wody z masełkiem i koperkiem
Kluski ┼Ťl─ůskie
Ziemniaki podsma┼╝ane na patelni z cebul─ů
Modra kapusta z boczkiem i cebul─ů
Surówka z białej kapusty
Kompozycja sałat z sosem vinegret

Tort ┼Ťlubny – nie wliczony w cen─Ö menu

Zimna p┼éyta ÔÇô bufet lub na sto┼éy

Domowe wyroby ÔÇô pieczony schab i karczek, w─Ödliny dojrzewaj─ůce, deska ser├│w europejskich z bakaliami, galaretka wieprzowa, tymbaliki z kurcz─ůt, ┼Ťled┼║ na dwa sposoby, sa┼éatka z tortellini i fasoli, pomidory z mozzarell─ů z aromatyczn─ů oliw─ů bazyliow─ů, pasztet szefa kuchni, malaga z kurczaka, sa┼éatka grecka, ┼é├│deczki z cykorii z w─Ödzon─ů ryb─ů, roladki z bak┼éa┼╝ana z pieczonym boczkiem i suszonym pomidorem, pieczywo, owoce sezonowe i egzotyczne

Kolacja I

Medaliony z indyka z sosem serowym, zapiekanka ziemniaczana, fasolka szparagowa z boczkiem

lub

Z┼éocisty schab z serem i szynk─ů w migda┼éach, ziemniaki w mundurkach, sa┼éatka z rzepy i og├│rka

Deser

Włoska Panna Cotta z musem sezonowym

lub

Jab┼éka z miodem i cynamonem zapieczone pod kruszonk─ů z ga┼ék─ů lod├│w Waniliowych

Kolacja II

Pieczony udziec wieprzowy z kapust─ů zasma┼╝an─ů, serwowany na ┼Ťrodku sali przez Szefa Kuchni, chrzan, musztarda

lub

Pieczone ┼╝eberka wieprzowe z kapust─ů zasma┼╝an─ů, chrzan, musztarda

Kolacja III

Polski barszcz czerwony z tart─ů cebulow─ů

lub

Pikantna zupa gulaszowa z kluseczkami kładzionymi

Napoje ÔÇô bez ograniczenia

Kawa, Herbata, Soki 100 % ( jabłko, pomarańcz )
Woda mineralna ( gazowana i nie gazowana )
Napoje gazowane ( pepsi, mirinda, 7up, tonic, ) – podane w formie bufetu
Wódka Wyborowa/ Wódka Stanisław, Wino, Piwo Bez limitu

menu weselne dania
Fot. Biały Kruk

Pensjonat Pod D─Öbem (W├│jtowice)

MENU WESELNE – WARIANT 3 (230 z┼é/os)

Powitanie

chleb i s├│l oraz kieliszki do zbicia

Obiad

Zupa (jedna do wyboru)
Kr├│lewski ros├│┼é z makaronem i pietruszk─ů
(rosół gotowany na kurze i kaczce wiejskiej)
Zupa grzybowa z pogranicza polsko-czeskiego
Zupa krem pomidorowa z groszkiem ptysiowym

Półmisek z mięsami
Tradycyjny schabowy w złotej panierce
De Volay tradycyjny z masłem
Soczysta pieczeń wieprzowa
Udko z kurczaka na złoto upieczone
Zrazy zwijane po sudecku
Kuleczki mi─Ösne

Dodatki obiadowe
Ziemniaczki z koperkiem
Domowe kluski ┼Ťl─ůskie
Zestaw 3 sur├│wek
Sos pieczeniowy

Dania Ciepłe (3 do wyboru)

Z┼éote udko z pieczarkami na ma┼Ťle sma┼╝onymi
Zupa grzybowa z pogranicza
polsko-czeskiego
Go┼é─ůbki z domowym sosem pomidorowym
Rozgrzewaj─ůca i pe┼éna warzyw zupa gulaszowa
┼╗urek z jajkiem wiejskim i bia┼é─ů kie┼ébask─ů
Bigos po sudecku robiony
Nasz specja┼é chrupi─ůcy krokiet z barszczem
Karkonoski gulasz

Zimne przek─ůski:

Schab faszerowany ┼Ťliwk─ů suszon─ů
Karczek pieczony macerowany w czosnku
Pieczeń z mięsa mielonego
Kiełbasa krucha pieczona
Ser żółty gouda
Ser żółty edamski
┼╗urawina ze spi┼╝arni
Tartaletki z past─ů rybn─ů
Tymbaliki drobiowe z warzywami
Sałatka jarzynowa w kruchych ciasteczkach
Sałatka z warzyw sezonowych
Tradycyjny ┼Ťled┼║ z beczki w oleju z cebula
Jaja wiejskie w sosie tatarskim
Kulki serowe ze ┼Ťwie┼╝ymi pomidorkami
┼üoso┼Ť na og├│rkach k┼éadziony
Masło czosnkowe
Pieczywo jasne na zakwasie, ciemne oraz bułeczki
Kawa i herbata na bufecie
Pi─Öknie skrojone owoce sezonowe na bufecie
Ciasto na bufecie 20 dag na osob─Ö
(toffino, japońskie, placek z owocami)

Napoje
Napoje owocowe (jabłko, pomarańcza, porzeczka)
Coca-cola i oran┼╝ada po 0,5l na osob─Ö
Woda niegazowana bez ograniczeń w karafkach

W gestii Pary Młodej pozostaje alkohol (wódka, szampan), tort, lód w kostkach, pokrowce na krzesła
*Nie doliczamy opłat za serwowanie produktów pozostałych w gestii Pary Młodej

wesele deser słodycze ciasta
Fot. Pensjonat Pod D─Öbem

Hotel Wellness & SPA Nowy Dwór (Świlcza)

PAKIET SZAFIROWY (200 zł/os)

Powitanie Pary Młodej

chleb i s├│l

APERITIF
Toast winem musuj─ůcym (dla najm┼éodszych Go┼Ťci
bezalkoholowe wino musuj─ůce)

Obiad

ZUPA (1 propozycja do wyboru):
Dworski rosół z makaronem
Toskański krem pomidorowy z wiórkami mozzarelli
Delikatny krem brokułowy z płatkami migdałów

DANIE GŁÓWNE (1 propozycja do wyboru):
Fantazyjne roladki schabowe w sosie z le┼Ťnych kurek
lnvoltini drobiowe (zrazy zawijane) w aromacie bazylii i
suszonych pomidor├│w
Eskalopki saute z indyka ze ┼Ťwie┼╝ym pesto
Aromatyczna pieczeń z szynki w sosie z zielonego
pieprzu
Do drugich da┼ä serwujemy pur├ęe ziemniaczane oraz
zestaw trzech sur├│wek. W sezonie letnim podajemy
młode ziemniaki.

DESER
Tort ÔÇô od zewn─Ötrznego dostawcy

BUFET SZWEDZKI:

W─Ödlina tradycyjna (4 rodzaje)
Mięsa pieczyste własnego wyrobu:

-schab pieczony z ┼╝urawin─ů

-rolada z kark├│wki z boczkiem

-t─Öczowy indyk ze szpinakiem

-boczek rolowany z majerankiem i kminkiem

Ruloniki z szynki z musem chrzanowym w galarecie
Plastry schabu z musem w galarecie czosnkowej
Tradycyjne galaretki drobiowo – wieprzowe
Dorsz opiekany w marynacie z warzywami
Duet ┼Ťledziowy: po w─Ögiersku, w ┼Ťmietanie z jab┼ékiem
Mini tortille mięsne i wegetariańskie
Chrupi─ůce k─Öski drobiowe z dipem czosnkowo –
truskawkowym
Pieczywo różnorodne białe i ciemne

SAŁATKA (2 do wyboru)
Staropolska sałatka z gotowanych warzyw
z winnym jabłkiem
Śródziemnomorska z serem feta i oliwkami
Warstwowa sałatka z pikantnym pieczonym kurczakiem
Sa┼éatka broku┼éowo – pieczarkowa z ┼╝├│┼étym serem
i szynk─ů


I KOLACJA (1 propozycja do wyboru)
Bitki schabowe w sosie majerankowo-cebulowym
z kasz─ů bulgur i sur├│wk─ů z czerwonej kapusty
Kieszonka drobiowa z farszem zio┼éowo – serowym,
w panierce kukurydzianej serwowana z gnocchi
i ┼Ťwie┼╝─ů sa┼éatk─ů winegret
Karczek wieprzowy w rozmarynie, ziemianki opiekane,
sałatka z buraczków


II KOLACJA (1 propozycja do wyboru)
W─Ögierska zupa z kluseczkami
Tradycyjny Boeuf Stroganow
Staropolskie flaczki
Powy┼╝ej 100 os├│b mo┼╝liwo┼Ť─ç wyboru dw├│ch rodzaj├│w zup


OWOCE:
Kompozycja owoc├│w filetowanych (bufet)


BUFET NAPOI GOR─äCYCH (NIELIMITOWANY):
Kawa (kawa czarna, kawa z mlekiem, Cappuccino)
Herbata (herbata czarna, zielona , owocowa, mi─Ötowa)


BUFET NAPOI ZIMNYCH
Woda mineralna – 1l/os.
Soki (pomara┼äczowy, jab┼ékowy) – 1l/os.
Napoje gazowane – 500 ml/os

pieczona szynka wesele
Fot. Hotel Wellness & SPA Nowy Dwór Świlcza

Hotel Astoria (Swarz─Ödz)

MENU WESELNE (239 zł/os)

Powitanie Pary Młodej
Chleb i s├│l
Toast lampk─ů wina musuj─ůcego

Obiad

ZUPA (1 do wyboru)
Tradycyjny bulion z lanymi kluseczkami, marchewk─ů i natk─ů pietruszki
Krem sezonowy
Aromatyczny krem borowikowy podawany z makaronem
Toskański krem pomidorowy

DANIE GŁÓWNE 2,5 porcje mięsa na osobę (6 rodzajów do wyboru)
Tradycyjny zraz wo┼éowy z og├│rkiem, boczkiem oraz cebulk─ů
De Volaille z mas┼éem i pietruszk─ů
Fantazja z indyka z papryka i pieczarkami
Kotlet schabowy tradycyjny
Kark├│wka pieczona
Pol─Ödwiczka wieprzowa w sosie kurkowym
Zawijaniec drobiowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w panierce panko
Sakiewki schabowe z farszem grzybowym
Pieczone udka kacze w towarzystwie jabłek i cebulki
Grilowany filet z łososia podany na szpinaku z sosem cytrynowym
Pol─Ödwica z dorsza z sosem ze skorupiak├│w z sa┼éatk─ů z mango i avocado
Grilowana kark├│wka
Potrawka z kurczaka w sosie potrawkowym

DODATKI SKROBIOWE (3 rodzaje do wyboru)
Ziemniaki gotowane
Frytki
Pyzy własnego wyrobu
Cz─ůstki ziemniaka ze sk├│rk─ů
Krokiety ziemniaczane


WARZYWA NA CIEPŁO (3 rodzaje do wyboru)
Buraczki zasma┼╝ane
R├│┼╝yczki kalafiora polane mase┼ékiem z bu┼ék─ů tart─ů
Marchewka paryska
Modra kapusta z rodzynkami
Broku┼é z mase┼ékiem i zio┼éow─ů nut─ů
Fasolka szparagowa
Mix warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) z masełkiem

BUKIET SURÓWEK (3 rodzaje do wyboru)
z selera z orzechami
marchewka z ananasem
z buraczk├│w z cebulk─ů, korniszonem i jab┼éuszkiem
z kapusty pekińskiej
mix sałat z sosem vinegrette

DESER (1 do wyboru)
Deser Melba – lody waniliowe z brzoskwiniami, sosem truskawkowym i bit─ů
┼Ťmietan─ů
Gor─ůce maliny z lodami i bit─ů ┼Ťmietan─ů
Ciasto: dwie porcje na osob─Ö, sze┼Ť─ç rodzaj├│w

ZIMNY BUFET 2,5 porcji na osob─Ö (6 rodzaj├│w do wyboru)

Pol─Ödwiczka wieprzowa z musem drobiowym i zielonym pieprzem
Rolada z kaczki z jabłkiem i borowikami
Schab pieczony z farszem pieczarkowym
Rolada schabowo – drobiowa z oliwkami i kaparami
Rolada drobiowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Gotowany w niskiej temperaturze filet z indyka w ziołach w maladze
Polędwica wołowa z musem drobiowym i kurkami
Klasyczny schab ze ┼Ťliwk─ů kalifornijsk─ů
Ro┼╝ki z pstr─ůga
Sa┼éatka z serem ple┼Ťniowym, rukol─ů, karmelizowanymi gruszkami
Gotowany stek z łososia norweskiego
Sałatka z cytrusowa z krewetkami
Sałatka grecka
Carpaccio z buraka z rukol─ů, fet─ů, pestkami s┼éonecznika
Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem
Sałatka Caprese
Wyb├│r pieczywa, ┼Ťwie┼╝o wypiekane bu┼éeczki, mas┼éo, sosy zimne.

TORT WESELNY
We własnym zakresie


ŚNIADANIE


Zupa (1 do wyboru)
Domowy barszcz podany z pasztecikiem z ciasta francuskiego
Aksamitny ┼╝urek podany z kie┼ébas─ů w┼éasnego wyrobu i jajkiem
Zupa gulaszowa


Dania mi─Ösne 1,5 porcji na osob─Ö (3 rodzaje do wyboru)
Golonka po bawarsku z kapust─ů zasma┼╝an─ů
Golonka peklowana
Pieczone ┼╝eberka BBQ
Szaszłyk drobiowy w towarzystwie boczku, cebulki i papryki
Grillowana karkówka marynowana w ziołach
Pieczywo, masło, chrzan, musztarda

menu weselne deska ser├│w

Sheraton Poznań Hotel (Poznań)

MENU WESELNE – WARIANT 3 (305 z┼é/os)

Powitanie

Powitalny koktajl

Kanapka z:

tatarem, kiszony og├│rek
mozzarell─ů i pomidorem
w─Ödzonym pstr─ůgiem i kaparami

MENU SERWOWANE

Przystawka do wyboru:
Rilettes z kaczki, puree z pietruszki, gruszka
lub
┼üoso┼Ť gravlax, pomara┼äcza, grapefruit, koper morski

Zupa do wyboru:
Rosół z kurczaka z domowym makaronem
lub
Krem z soczewicy z wo┼éowin─ů

Danie główne do wyboru:
Noga z kaczki confit, domowa pyza, mus z modrej kapusty, pomarańcza
lub
Pieczony halibut, dynia pi┼╝mowa, wakame, szpinak, krewetki

Deser:
Fondant czekoladowy, lody waniliowe, maliny

BUFET ZIMNY 280 g (3,5 porcji/os.) 18.00 ÔÇô 3.00

Pate z kaczki, wi┼Ťnie
Pol─Ödwiczka wieprzowa w pieprzu
Terina wieprzowa, konfitura z czerwonej cebuli
Pieczony rostbef z gorczyc─ů
Rolada z kurczaka, szynka parmeńska
Tatar z łososia z kaparami
Krewetki w papierze ry┼╝owym
Kompresowany og├│rek z twarogiem
Ciasto francuskie z hummusem

Sałatki:
– rukola z batatem, avocado, orzechy
– sa┼éatka jarzynowa
– sa┼éatka z truskawkamii parmezanem

BUFET DESEROWY 240 g (3 porcje/os.) 18.00 ÔÇô 3.00

Szarlotka
Tiramisu
Mus z bia┼éej czekolady, wi┼Ťnie
P─ůczki serowe
Ciasto jogurtowe z morelami

menu weselne para młoda
Fot. Sheraton Poznań Hotel

W Szczerym Polu (Łódź)

MENU WESELNE – WARIANT 2 (350-359 z┼é/os)

PRZYSTAWKA czekaj─ůca w stole (1 do wyboru)

Tatar z jesiotra /karmelizowane zielone jabłko/ziołowy winegrette / kawior z białego wina
Panna cotta z koziego sera / puder z oleju dyniowego/marynowane buraki / grzanka z pesto
Wolno gotowany mostek wołowy / marynowane grzyby / emulsja musztardowa / grillowany pampuch
Cannelloni z bak┼éa┼╝ana faszerowane pieczon─ů papryka ,zio┼éami,pomidorami / puree cebulowe / chips z parmezanu
Carpaccio wo┼éowe / piklowana cebula / mini cebularz / espuma zio┼éowo – chrzanowa

ZUPA SERWOWANA (1 do wyboru)

Zalewajka w formie Cappuccino / bia┼éa kie┼ébasa / jajko przepi├│rcze / sferyczne rawioli ze ┼Ťmietany
Krem szpinakowy / filetowana pomara┼äcza / w─Ödzony pstr─ůg
Consomme drobiowo – cebulowe / polenta pomidorowa/ fasolka szparagowa
Zupa rybna/warzywa brunoise / konfitowany ziemniak / pstr─ůg sous vide

I DANIE SERWOWANE (1 do wyboru)

Filet sandacza /czarna soczewica /kawior ze szpinaku / krem z pieczonych pomidor├│w / makaron z cukinii
Comber z królika / kopytka marchewkowe / sos z zielonego groszku / frytowany jarmuż/ mikro zioła Filet kurczaka zagrodowego / pierożki z kolorowymi warzywami / jus drobiowy / skwarki z marynowanej słoniny / oliwa szczypiorkowa
┼╗ebro wo┼éowe (wolno pieczone)go┼é─ůbek z p─Öczakiem ,grzybami i szpinakiem / puree z batat├│w, sos winny
Udko kaczki (rolka sous vide)/jus drobiowy/buraczane kluski ┼Ťl─ůskie / puree broku┼éowe / blanszowana skorzonera

DESER SERWOWANY (1 do wyboru)

Karmelizowane jab┼éka w kardamonie / kruche ciastko migda┼éowe / parfait ┼Ťmietankowy Leniwe z koziego sera / kompot truskawkowy / lody cynamonowe
Mus słone toffi / popcorn w karmelu / espuma miętowa

II DANIE SERWOWANE (1/2 do wyboru)

Curry z indyka / nale┼Ťnik gryczany / zielone warzywa / pra┼╝ynka ry┼╝owa
┼╗eberka wp. / puree z kukurydzy / boczniaki w ma┼Ťle zio┼éowym / fioletowe ziemniaki
Ravioli z mięsem gęsi / sos malinowo tymiankowy / pieczone jabłko
Gulasz z dzika / ciastko jałowcowe / konfitura z brusznicy / marynowane grzyby
Pieczony pstr─ůg w pomidorach / zapiekanka ry┼╝owa / salsa og├│rkowa z cukini─ů

III DANIE SERWOWANE (1 do wyboru)

Flaki wołowe z boczniakami / bułka czosnkowa
Boeuf strogonow / york shire pudding
Barszcz czerwony / pasztecik mi─Ösny lub warzywny

IV DANIE BUFET ZIMNY (8 do wyboru)

Półmisek mięs pieczonych i wędlin
Zapiekany kozi ser z marynowanym burakiem i karmelizowanym jabłkiem
┼Üled┼║ w trzech ods┼éonach (w ┼Ťmietanie,oleju,z migda┼éami)
Terina rybna na sałatce z ogórka i sezamu
Roladki drobiowe z suszonym pomidorem
Sa┼éatka z piersi─ů kaczki,z filetowanymi cytrusami i broku┼éem
Piero┼╝ki z ciasta francuskiego(empanadas) z farszem serowym i warzywnym
Tarta warzywna Sałatka nicejska Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem aioli
Półmisek serów z owocami
Tymbaliki z kr├│lika Sa┼éatka ziemniaczana z kie┼ébas─ů
Sevice z pstr─ůga na sa┼éatach

NAPOJE

Menu weselne – najpopularniejsze potrawy

Niezmiennie najpopularniejsze dania na wesele nale┼╝─ů do kuchni polskiej. Na sto┼éach od wielu lat pojawiaj─ů si─Ö potrawy takie jak kotlet schabowy, kluski ┼Ťl─ůskie, ­čŽć pieczona kaczka, go┼é─ůbki, bigos, piecze┼ä wieprzowa i rolada wo┼éowa.

Alternatyw─ů s─ů cz─Östo ryby, przewa┼╝nie ┼éoso┼Ť, dorsz, pstr─ůg, karmazyn, morszczuk i halibut. Ci, kt├│rzy wybieraj─ů kuchni─Ö ­čąŽ wege mog─ů smakowa─ç boczniaki w ma┼Ťle oraz tarty, piero┼╝ki lub zapiekanki warzywne.

Najcz─Ö┼Ťciej serwowane s─ů te┼╝ polskie zupy: ┼╝urek, ros├│┼é, zupa ­čŹä grzybowa, barszcz czerwony i staropolskie flaczki.

Natomiast najpopularniejsze zimne przystawki, kt├│re uwielbiaj─ů go┼Ťcie to ┼Ťledzie, deski ser├│w i w─Ödlin, galarciki wieprzowe lub drobiowe, pasztet, sa┼éatka jarzynowa, tatar, ­čÉč ryba po grecku i krokiety.

Coraz cz─Ö┼Ťciej pojawiaj─ů si─Ö te┼╝ wp┼éywy z innych kraj├│w, g┼é├│wnie z W┼éoch. Dobrze znane potrawy to m. in. carpaccio z pol─Ödwicy wo┼éowej, krem z pomidor├│w, gnocchi, cannelloni, sa┼éatka ­čŹů Caprese i Panna Cotta.

menu weselne dania godziny
Fot. Art Hotel

Napoje na wesele

Czasami w menu weselnym od razu macie zapewnione napoje, w ograniczonej lub nieograniczonej ilo┼Ťci. Ale czasami ich zakup spoczywa na Waszych barkach.

Tylko jak to policzy─ç? ­čĄö

Podstawowy przelicznik ­čž« wygl─ůda tak:

  • Napoje gazowane – 1 l/os
  • Soki – 1 l/os
  • Woda – 1 l/os

Co daje nam 3 l/os. Ale napoje na wesele mamy r├│┼╝ne, wi─Öc opr├│cz tego proponuje si─Ö takie proporcje:

menu weselne alkohol na wesele toast
  • Napoje gazowane – 60% Coca-Cola, 20% Sprite, 20% inne
  • Soki – 70% sok pomara┼äczowy, ­čŹŐ 30% inne
  • Woda – 60% niegazowana, 40% gazowana

Zak┼éadaj─ůc zatem, ┼╝e organizujecie wesele na 100 os├│b wysz┼éoby:

  • Coca-Cola – 60 l
  • Sprite – 20 l
  • Inne napoje gazowane – 20 l
  • Sok pomara┼äczowy – 70 l
  • Inny sok ­čŹÄ – 30 l
  • Woda niegazowana – 60 l
  • Woda gazowana – 40 l

Tylko to jest modelowy przelicznik. Opr├│cz tego musicie wzi─ů─ç pod uwag─Ö Wasze indywidualne czynniki.

Po pierwsze licz─ůc ilo┼Ť─ç napoj├│w na wesele musicie wzi─ů─ç pod uwag─Ö, czy organizujecie wesele jednodniowe czy dwudniowe. ­čą│ Je┼╝eli przewidujecie poprawiny, do tych podstawowych ilo┼Ťci musicie doliczy─ç dodatkowy 1 l napoju na osob─Ö (czyli 4 l zamiast 3 l).

Po drugie zwr├│─çcie uwag─Ö, ile b─Ödzie trwa┼éo Wasze wesele. Potrzebujecie wi─Öcej napoj├│w je┼Ťli Wasze przyj─Öcie zaczyna si─Ö o 17 i ma trwa─ç do 4, a mniej je┼╝eli b─Ödzie si─Ö ko┼äczy─ç o p├│┼énocy.

Po trzecie musicie te┼╝ dopasowa─ç napoje do Waszych go┼Ťci. Je┼╝eli macie sporo dzieci ­čĹž cz─Ö┼Ť─ç napoj├│w gazowanych musicie zamieni─ç na wi─Öksz─ů ilo┼Ť─ç wody.

zimny bufet koreczki

Menu weselne na stoły

Forma prezentacji menu weselnego jest nie mniej wa┼╝na ni┼╝ jego zawarto┼Ť─ç. To jeden z element├│w, kt├│ry nadaje wyj─ůtkowy charakter przyj─Öciu.

­čŹŻ Menu dla go┼Ťci jest te┼╝ niezwykle praktyczne – pozwala zaplanowa─ç na jakie dania si─Ö zdecydowa─ç, a kt├│re pomin─ů─ç.

Wygl─ůd karty da┼ä powinien by─ç sp├│jny z zaproszeniami, winietkami i numerami sto┼é├│w. Grafik─Ö mo┼╝na spersonalizowa─ç lub zam├│wi─ç razem z papeteri─ů w podobnym ÔŁä´ŞĆ klimacie.

W menu opr├│cz nazw da┼ä, napoj├│w i win mo┼╝na umie┼Ťci─ç te┼╝ dat─Ö i miejsce przyj─Öcia, imiona nowo┼╝e┼äc├│w, a nawet cytat i logo.

Kart─Ö mo┼╝na wydrukowa─ç dla ka┼╝dego go┼Ťcia lub ustawi─ç jedn─ů wsp├│ln─ů dla ka┼╝dego sto┼éu i umie┼Ťci─ç j─ů w ­čĹü widocznym i centralnym punkcie nakrycia.

Styli i format├│w menu jest mn├│stwo. ­čôť Popularne s─ů w─ůskie i d┼éugie, jednokartkowe lub rozk┼éadane. Jednak z ┼éatwo┼Ťci─ů znajdziecie te┼╝ ich geometryczne, okr─ůg┼ée i kwadratowe wersje.

Mo┼╝na po┼éo┼╝y─ç je na talerzyku lub umie┼Ťci─ç w kieszonce serwetki. Alternatyw─ů jest umiejscowienie menu w ramce, na ma┼éej sztaludze lub wsporniku.

Sprawd┼║ jak przygotowa─ç oraz gdzie umie┼Ťci─ç Plan Sto┼é├│w ­čŹŻ i obejrzyj najciekawsze oraz najmodniejsze wzory i rodzaje Winietek ┼Ülubnych! ­čöľ

menu weselne na stołach
Fot. Radisson Blu Hotel Wrocław

­čĹĹ Podsumowanie, czyli menu weselne w pytaniach i odpowiedziach ­čĹĹ

Czy menu weselne ma znaczenie?

Oczywi┼Ťcie, ┼╝e tak! Jako┼Ť─ç i ilo┼Ť─ç jedzenia ­čŹ▓ wp┼éywa na nasz─ů og├│ln─ů ocen─Ö wesela. Dlatego organizuj─ůc wesele, koniecznie zadbajcie o r├│┼╝norodne dania – tak, aby ka┼╝dy znalaz┼é co┼Ť dla siebie. Pami─Ötajcie r├│wnie┼╝ o wegetarianach i alergikach, kt├│rzy mog─ů znale┼║─ç si─Ö na li┼Ťcie go┼Ťci.

Co zawiera menu weselne?

Przede wszystkim to zale┼╝y od restauracji. Zazwyczaj menu weselne zawiera 4-5 ciep┼éych da┼ä, przystawki i desery ­čžü podawane do sto┼éu lub s┼éodki st├│┼é. Szczeg├│┼éy odno┼Ťnie ilo┼Ťci i rodzaju da┼ä ka┼╝da Para M┼éoda ustala indywidualnie z sal─ů weseln─ů.

Ile kosztuje “talerzyk” na wesele? ­čĺ░

Ceny wahaj─ů si─Ö od 180 do nawet 500 z┼é za osob─Ö, a tak du┼╝a r├│┼╝nica wynika z oferty sali. Zwr├│─çcie uwag─Ö, czy w cen─Ö wliczone s─ů poprawiny, dekoracje sali, tort weselny, alkohol i napoje, candy bar, wiejski st├│┼é oraz jaka jest ilo┼Ť─ç oferowanych posi┼ék├│w. U┼Ťredniaj─ůc oferty, przeci─Ötnie “talerzyk” ­čŹŻ kosztuje oko┼éo 250 z┼é.

Na co zwr├│ci─ç uwag─Ö, wybieraj─ůc menu weselne?

Przede wszystkim na spos├│b podawania da┼ä – czy dania podawane s─ů go┼Ťciom jak w restauracji, roznoszone w wazach i na p├│┼émiskach, czy obiad ma form─Ö szwedzkiego sto┼éu.

Kto zapewnia ciasto i napoje na wesele?

Zazwyczaj ciasto i napoje znajduj─ů si─Ö w menu weselnym, lecz nie zawsze. Je┼Ťli cena nie obowi─ůzuje ciast i napoi, to zapytajcie si─Ö, czy jest mo┼╝liwo┼Ť─ç ­čĺŞ dop┼éacenia za nie, tak aby ta kwestia nie zosta┼éa po Waszej stronie. Lepiej unika─ç dodatkowych obowi─ůzk├│w przed ┼Ťlubem.