Wedding.pl / Lovestory / Ślub i wesele / Organizacja i planowanie / Od 6 czerwca wesela do 150 osób. Wytyczne dotyczące organizacji
Organizacja i planowanie

Od 6 czerwca wesela do 150 osób. Wytyczne dotyczące organizacji

12 lipca 2020 —
Od 6 czerwca wesela do 150 osób

Wiadomość, na którą czekały tegoroczne pary młode i cała branża ślubna: od 6 czerwca można organizować wesela do 150 osób. Jak je teraz organizować bezpiecznie i zgodnie z prawem? Mamy wytyczne rządu!

27 maja 2020 roku polski rząd ogłosił kolejny, IV już etap odmrażania gospodarki. Dotyczy on m.in. większych zgromadzeń, a więc także ślubów i wesel. Choć pierwsze prognozy wskazywały na dopuszczenie możliwości organizacji wesel jedynie do 50 gości, premier ostatecznie ogłosił, że od 6 czerwca 2020 roku będzie można organizować wesela do 150 osób.

Co ważne, para młoda i ich goście nie będą musieli nosić maseczek. Zasłanianie twarzy będzie jednak dotyczyło osób z obsługi. Przed właścicielami obiektów weselnych stoi więcej wyzwań – o nich więcej wkrótce, kiedy zostaną oficjalnie potwierdzone przez rządowe rozporządzenia.

Dobra wiadomość dotyczy również tych par młodych, które planowały większy ślub kościelny. Od 30 maja zostają zniesione obostrzenia dotyczące limitu osób w miejscach kultu religijnego, ale konieczne będzie osłanianie ust i nosa.

Zalecenia dotyczące organizacji wesel od 6 czerwca 2020 roku:

Wytyczne dla organizatorów wesel (par młodych):

  • Organizacja wesela do 150 osób.
  • Poinformowanie gości i obsługi, że w weselu nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie i izolacji oraz posiadające typowe dla tego wirusa objawy.
  • Poinformowanie gości o wytycznych dotyczących wszelkich ustalonych zasad panujących w miejscu przyjęcia.
  • Przygotowanie listy gości i obsługi wesela wraz z kontaktami do ewentualnego udostępnienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  • Rozsadzenie gości tak, aby – w miarę możliwości – przy jednym stoliku znajdowały się miejsca dla rodzin / osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym.

Wytyczne dla obsługi wesel:

  • Częste mycie rąk wodą z mydłem, zgodnie z instrukcją Państwowej Inspekcji Sanitarnej, i dezynfekowanie dłoni środkiem dezynfekcyjnym.
  • Noszenie osłon nosa i ust tam, gdzie jest to możliwe, i obowiązkowo przy bezpośrednim kontakcie z gościem.
  • Zachowanie bezpiecznej odległości od innych osób pracujących w tym samym pomieszczeniu (min. 1,5 metra).
  • Zachowanie bezpiecznej odległości od rozmówcy (min. 2 metry).
  • Jak najczęstsze wietrzenie pomieszczeń (nie zaleca się używania klimatyzacji!).
  • W przypadku kelnerów i pozostałej obsługi – noszenie maseczek oraz rękawiczek – lub każdorazowe dezynfekowanie rąk po wykonanej usłudze.

Wytyczne dla klientów/dostawców/podwykonawców przygotowujących przyjęcia i pracujących na miejscu w czasie wesela:

  • Noszenie osłony nosa i ust.
  • Ograniczenie spożywania posiłków w miejscu pracy.
  • Zachowanie odległości od innych osób przebywających w obiekcie (min. 2 metry).
  • Ograniczenie do niezbędnego minimum czasu pracy, minimalizując kontakty z innymi zespołami.

Bezpieczna organizacja wesela podczas epidemii koronawirusa – zalecenia:

  1. Umieszczenie w widocznym miejscu informacji dotyczącej konieczności dezynfekcji rąk przy każdorazowym wejściu do obiektu.
  2. Zapewnienie pracownikom, gościom oraz innym osobom z zewnątrz środków do dezynfekcji; rekomendowane umieszczenie dozowników z płynem do dezynfekcji przy wejściu do obiektu, dla gości w obszarze sali weselnej, w toaletach, w pomieszczeniach socjalnych itp.
  3. Umieszczenie w różnych częściach obiektu, w widocznych miejscach – informacji dot. rekomendacji: m.in.: zachowanie bezpiecznej odległości od rozmówcy (min. 2 metry), częste mycie rąk itp.
  1. Wywieszenie w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych instrukcji dot. mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczek, a przy dozownikach z płynem dezynfekującym – instrukcji dezynfekcji rąk.
  2. Zorganizowanie, w miarę możliwości,  szatni w ten sposób, aby odzież wierzchnia poszczególnych gości nie stykała się (np. co drugi wieszak).
  3. Wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych i zapewnienie w toaletach jednorazowych ręczników papierowych.
  4. Ustalenie zasad dotyczących liczby osób przebywających w toalecie, mając na uwadze dystans społeczny 2 metry.

 

Bezpieczna usługa gastronomiczna podczas wesela w trakcie epidemii koronawirusa – zalecenia

  1. Obowiązkowa dezynfekcja rąk przez klientów przy wejściu do lokalu.
  2. Udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej oraz przy wyjściu z toalet.
  3. Odległość między blatami stolików min. 2 metry.
  4. Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku, w celu zwiększenia bezpieczeństwa i dystansu między gośćmi proponowana jest redukcja osób przy stole o 20% względem standardowego usadzenia;  zalecane jest usadzanie gości po obu stronach stołu tak, aby goście nie siedzieli vis a vis siebie.
  5. Przestrzenie samoobsługowe (bufety, słodkie stoły, wiejskie stoły itp.) możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc.
  6. Dostosowanie liczby kelnerów do liczby gości: 1 kelner na nie więcej niż 15 osób. Przy serwisie dań do stołów zadbanie o obsługę gości przy danym stole przez tego samego kelnera lub przez ten sam zespół kelnerski.
  7. Zapobieganie tworzeniu się kolejek.
  8. Zapewnienie odpowiedniej wentylacji zgodnie z wytycznymi dotyczącymi wentylacji restauracji, zarówno pod względem liczby wymian powietrza na godzinę, jak i ilości powietrza zewnętrznego.
  9. Jeżeli klimatyzowane powietrze jest używane do wentylacji – minimalizacja recyrkulacji, na ile to możliwe.
  10. Jak najczęstsze wietrzenie pomieszczeń.
  11. Zwiększenie częstotliwości (rekomendowane co godzinę) czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wspólnych, takich jak: toalety, poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł, podłogi, blaty itp.

 

Dodatkowe zalecenia dotyczące organizacji przyjęć weselnych po 6.06.2020:

  1. Zapewnienie służbom porządkowym sprzętu, środków czystościowych oraz preparatów do dezynfekcji powierzchni.
  2. Zapewnienie służbom porządkowym oraz pracownikom mającym kontakt z gośćmi oraz innymi osobami z zewnątrz dostępu do środków ochrony indywidualnej (maseczki ochronne, rękawice jednorazowe) i preparatów do dezynfekcji rąk.
  3. Po każdym weselu – rutynowe sprzątanie sali (tekstylia należy prać w temp. min 60º C z dodatkiem detergentu) i dezynfekcja wszystkich powierzchni dotykowych, sprzętu, toalet, gruntowne wywietrzenie pomieszczeń itp.
  4. Przygotowanie i umieszczenie w określonym miejscu (łatwy dostęp) potrzebnych numerów telefonów do stacji sanitarno-epidemiologicznej i służb medycznych.
  5. Organizacja kilku imprez w tym samym czasie w jednym obiekcie jest możliwa pod warunkiem zapewnienia, że grupy nie stykają się ze sobą (toalety, korytarze, szatnie są odrębne dla każdej z grup, nie wchodzą też one jednym wejściem, lub jeśli wchodzą, to pory wejścia są inne, tak, aby grupy nie stykały się ze sobą).

 

Jeżeli macie dodatkowe pytania dotyczące organizacji wesel w trakcie epidemii SARS-CoV-2 w Polsce, zadzwońcie na infolinię rządowych ekspertów: 732 122 500 oraz +22 484 84 84 (pozycja 3).

Źródło wytycznych: www.gov.pl/web/rozwoj/wesela-przyjecia

 

O kolejnych szczegółach odmrażania wesel w związku z epidemią koronawirusa będziemy Was informować na bieżąco.

#WspieramyParyMłode Wedding.pl

#WspieramyBranżęŚlubną Wedding.pl

 

fot. Shutterstock

Ewelina Dac
Napisane przez

Ewelina Dac

e.dac@wedding.pl

Redaktor naczelna Wedding.pl. Dziennikarka z wykształcenia i pasji. O modzie i urodzie pisze już 8 lat, a z branżą ślubną związana jest 3 lata. Zwolenniczka ślubów personalizowanych i minimalistycznych.