Każda para młoda z pełnym zaangażowaniem organizuje swoje przyjęcie. Nieustanne spory, o to co jest ważniejsze na weselu, jedzenie czy muzyka, wciąż trwają. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyście każdy z elementów dopracowali z pieczołowitą starannością. Menu weselne to twardy orzech do zgryzienia. Jak pogodzić różne gusta kulinarne oraz diety tak dużej ilości gości? Mam dla Was na to kilka patentów!
Z tego artykułu dowiecie się:
Wszystkie listy, które trzeba ułożyć przed weselem, są zawsze wyzwaniem. Nawet planowanie czegoś teoretycznie tak przyjemnego, jak spis prezentów ślubnych, to często misja specjalna.
Idealne menu weselne wymaga od nas zwykle jeszcze więcej uwagi. Zanim jednak ruszycie stoczyć bitwę z dietami gości i Waszym budżetem, zapoznajcie się z kilkoma przydatnymi informacjami.
Ilość dań zależy najczęściej od budżetu i wizji młodej pary, jak powinna przebiegać impreza. Początkowo zwykle podawana jest obiadokolacja. Pełen zestaw dań, z których może się składać, to:
Jeśli jednak budżet weselny nie pozwala Wam na wszystkie te elementy, albo zwyczajnie uznacie, że taka ilość nie jest konieczna, zdecydujcie sami, które wolicie zaserwować, a z których chcecie zrezygnować. Minimum, jeśli chodzi o serwowane posiłki, to pierwsze i drugie danie.
Szefowie kuchni zwracają uwagę, że dobrym pomysłem jest również zapewnienie po obiedzie deseru, ponieważ to najczęściej wspominana przez gości pozycja z menu. Oprócz tego, standardem jest jeszcze przynajmniej jeden ciepły posiłek, który ma wzmocnić biesiadników w trakcie zabawy, podawany po oczepinach, czyli około 1:00 w nocy.
Ponadto, przez resztę wesela goście powinni mieć dostęp do innych zimnych przystawek i przekąsek – czy to podanych tuż przed przyjęciem na stołach gości, czy rozstawionych w dedykowanych miejscach lub w formie szwedzkiego stołu: stół wiejski, candy bar czy sushi bar.
Wykwintna przystawka na zimno (Golden Tulip Magnus Bielsko-Biała – Bystra)
Przy wyborze dań jest kilka zasad, których dla dobra przyjęcia lepiej nie naruszać. Po pierwsze, lepiej zrezygnować z bardzo intensywnych w smaku i pikantnych potraw.
Omijajmy też szerokim łukiem dania ciężkostrawnych, które mogą spowodować dyskomfort w żołądkach niektórych gości i uniemożliwią im aktywny udział w zabawie.
Oprócz tego, nie kombinujmy. Skomplikowane dania ze skomplikowanymi dekoracjami spowodują wydłużenie czasu podawania, a zbyt wyszukane smaki mogą nie wpisać się w gusta wielu biesiadników. Postawmy na tradycyjne menu weselne – to sprawdzi się w każdym przypadku. Chyba, że Wasze wesele ma specyficzny motyw przewodni, który może narzucać konkretne menu.
Najczęściej na polskich weselach dwu- czy trzydaniowy obiad weselny jest serwowany przez kelnerów bezpośrednio dla każdego gościa, a zimne przystawki są już podane na stołach kiedy goście pojawiają się na sali weselnej.
Kolejne dania na ciepło również są serwowane w dalszych częściach przyjęcia – albo dla każdego gościa z osobna, albo na większych półmiskach, z których goście nakładają sobie posiłki samodzielnie. Istnieje również opcja podawania ciepłych dań w bemarach, które utrzymują ciepło jedzenia.
Z kolei tematyczne zimne przekąski i desery bywają również przygotowane na osobnych szwedzkich stołach i specjalnych bufetach.
Nowoczesne dania mięsne (Hotel Alhar***)
Aby zadowolić preferencje kulinarne wszystkich zaproszonych, musicie zebrać informacje o zwyczajach żywieniowych swoich gości. Możecie poprosić o przekazanie specjalnych życzeń kulinarnych razem z RSVP. Będziecie wtedy wiedzieć, czy potrzebne są dania dla wegetarian, wegan, czy na przykład osób na diecie bezglutenowej.
Po policzeniu próśb dietetycznych od gości, zgłoście zapotrzebowanie do szefa kuchni lub firmy cateringowej. Osoba odpowiedzialna za weselne menu, z pewnością przygotuje Wam propozycje menu dla każdego gościa. W dokładnych obliczeniach pomoże Wam zakładka „Lista gości” w Organizerze, w której przy każdej osobie możecie zaznaczyć opcję „Dieta specjalna” i dodać notatkę.
Wskazówka: Aby każdy mógł się zapoznać z jadłospisem, warto rozstawić na stołach weselnych karty menu.
Komplet papeterii ślubnej: zaproszenia, winietki, karty menu, numery stołów, zawieszki (Paper Love)
Weselne menu zmienia się jak pory roku Vivaldiego. Jednym z warunków układania karty dań musi być sezon, a co za tym idzie, temperatura i dostępność lokalnych produktów. Inne przysmaki pasować będą do upałów, a inne do mrozu. Na przykład, podanie chłodnika, gdy za oknem jest zimno i wietrznie, nie będzie dobrym pomysłem. W tym czasie doskonale sprawdzi się treściwa zupa lub gorąca czekolada na deser. Z kolei latem lepiej unikać ciężkich, rozgrzewających potraw – wtedy warto postawić na odświeżające i lekkie dania oraz orzeźwiające napoje.
Nie bez znaczenia będzie sezonowość produktów. Oczywiście zimą też można dostać truskawki czy szparagi, ale pierwsze najlepiej będą smakować w lipcu, a drugie – w maju. O sezonowe rekomendacje zapytajcie szefa kuchni, który będzie odpowiedzialny za Wasze menu.
Charakter wesela zależy wyłącznie od Was. Decydując się na konkretną estetykę czy motyw przewodni, musicie znaleźć spełniającą Wasze oczekiwania salę weselną oraz pasujące menu. Jeśli planujecie typowo polskie wesele, zdecydujecie się najpewniej na tradycyjne menu weselne i głównie dania mięsne. Jeśli z kolei stawiacie na bankiet w stylu glamour, na pewno wybierzecie wykwintne przystawki na zimno i nowoczesną kolację na ciepło.
Słodki stół pasujący do rustykalnego wesela (Patio Park)
Na inny typ potraw możecie sobie pozwolić przy organizacji obiadu dla dwudziestu osób, a inaczej zaplanujecie weselne menu na kilkuset gości. Jeśli planujecie kameralne przyjęcie dla najbliższych, możecie zdecydować się na droższe menu weselne, bardziej wymyślne propozycje i czasochłonne dania. Jeśli wręcz przeciwnie – będzie to weselisko na dwieście, trzysta osób, lepiej zdecydować się na klasyczne i dosyć proste dania, które będą optymalne pod względem wydatków i wpiszą się w gusta zróżnicowanej grupy osób.
Na końcu kwestia, która de facto brana jest pod uwagę jako pierwsza przy organizacji wesela. W końcu od możliwości finansowych pary młodej wszystko się zaczyna. A ponieważ wydatki na tzw. „talerzyki” gości stanowią gros kosztów całego wesela, nie można ustalić menu bez weryfikacji swojego budżetu ślubnego. Zaplanować i kontrolować wydatki weselne pomoże Wam budżetownik dla par młodych Wedding.pl.
Lokale weselne zazwyczaj przygotowują do wyboru kilka wariantów menu, aby dobrać ilość i rodzaj dań do oczekiwań i możliwości finansowych klientów. Obecnie widełki za menu dla 1 gościa weselnego wahają się od 150 aż do 600 zł. Średnia stawka za „talerzyk” wynosi 200-250 zł.
Tak naprawdę propozycji na menu weselne jest tyle, ile restauracji, szefów kuchni i par młodych. Nawet w tym samym lokalu można stworzyć zupełnie inną kartę dań, ponieważ teraz obiekty weselne proponują narzeczonym przynajmniej dwa czy trzy warianty menu z listą pozycji do wyboru. Znaczenie ma również sezon, w którym odbywa się przyjęcie czy możliwość modyfikacji menu. Szukając sali weselnej, weźcie pod uwagę również rodzaj kuchni, jaką serwuje. Przykładowo, jeśli wybierzecie klasyczną karczmę, raczej nie traficie na owoce morza, a w przypadku nowoczesnego hotelu w dużym mieście, nie nastawiajcie się na tradycyjnego devolay`a.
Niezależnie od regionu Polski, pewne dania przeszły do kanonu. Tradycyjne menu na wesele nie obędzie się bez rosołu, wspomnianego devolay`a, bukietu surówek czy lodów w pucharkach. Z kolei menu weselne nowoczesne powinno się składać z co najmniej kilku posiłków bezmięsnych, a w ramach pierwszego dania, można w miejsce zupy, zaproponować wykwintną przystawkę. Jedno jest pewne – czy szukacie niezawodnych pozycji na swój obiad weselny, czy oryginalnego menu ślubnego, poniższe propozycje pomogą Wam skomponować idealne menu weselne!
Nowoczesne menu weselne – sushi (ATOCI SUSHI EVENTS)
Najpierw pojawia się obiad lub kolacja na ciepło dla gości, złożona z 2-4 pozycji. Potem biesiadnicy mogą się posilić zimnymi przystawkami, aby w końcu po kilku godzinach spróbować następne dania na ciepło. Aby po przerwie zaproponować gościom coś konkretniejszego, warto sięgnąć po dania mięsne na ciepło, ale wersje wegetariańskie również są mile widziane. Układając swoje menu weselne, możecie się zainspirować tą listą:
Weselne dania na ciepło (Golden Tulip Magnus Bielsko-Biała – Bystra)
Wykwintne przystawki na zimno, które urozmaicą główne dania, klasyczne przekąski, które wszyscy znamy i lubimy, a może nowoczesne zakąski, dzięki którym Wasi goście odkryją nowe smaki? Oto propozycje do Waszego menu ślubnego:
Weselne przystawki na zimno typu finger food (UNICORN Restaurant)
Wskazówka: Zanim podpiszecie umowę z wybranym obiektem, zapoznajcie się z weselnym menu, zapytajcie o możliwość degustacji i zmian w karcie.
Nowoczesna przystawka czy klasyczna zupa – oto jest pytanie. Jeśli chodzi o pierwszy posiłek, na polskich weselach króluje ten drugi wariant. Jaka zupa będzie doskonałym wstępem podczas Waszego przyjęcia weselnego? Sprawdźcie:
Jeśli jedzenie, to i picie. Jakie napoje uzupełnią Wasze menu weselne? Te podstawowe, ale może też te rzadziej spotykane? Zobaczcie kartę proponowanych napitków:
Czy wiecie, ile napojów na wesele należy przygotować?
Standardowo przyjmuje się przelicznik około 3 litrów napojów na 1 gościa weselnego (nie wliczając kawy, herbaty i alkoholu).
Napoje na wesele (fot. Shutterstock)
Tradycyjna polska biesiada jest również zakrapiana alkoholem. Może to być podstawowy zestaw: wódka i wino, ale również bardziej wyszukane trunki. Wybierzcie te, które będą pasować do Waszego przyjęcia:
Drink bar na wesele (Barmanteam)
Porada: Decydując się na kupno alkoholu na własną rękę, pamiętajcie, że większość lokali weselnych doliczy do każdej otwartej butelki tzw. opłatę korkową.
Kolacja na ciepło, a po niej słodka kropka nad „i”, słodki stół w formie osobnego bufetu, a może jedno i drugie? Zastanówcie się, które desery osłodzą zabawę Waszym gościom:
Candy bar (Cukiernia Cedrowy Dworek)
Poza deserem po weselnym obiedzie i słodkim stołem, jest jeszcze ON. Wiele osób przyzna: wesele bez tortu to nie wesele. Dzisiaj to już nie tylko biszkopt z kremem i owocami, ale przeróżne smaki, kształty, a nawet formy. Tort weselny nie musi być w końcu klasycznym ciastem. Szukając idealnego wypieku na swoje przyjęcie, przeczytajcie kompleksowy poradnik: „Najmodniejsze torty weselne”.
Tort weselny (Catering 66)
Poza szwedzkimi stołami, w których serwowane są standardowe dania, podstawowe menu mogą uzupełnić tematyczne stoły z jedzeniem i piciem. Takie bufety mogą wręcz przybrać formę weselnych atrakcji:
Fontanna czekoladowa i mini desery (Hotel**** Pałac Czarny Las)
Jak skomponować menu weselne, żeby uzupełniało się smakowo i pod względem wartości odżywczych, ale też wpisało się w gusta większości gości? Szefowie kuchni stoją przed nie lada wyzwaniem. Przejrzałam gotowe propozycje sal weselnych, w których znajdują się: kolacja na ciepło, przystawki na zimno, dania mięsne na gorąco, ale również potrawy w wersji wege – dzisiaj takich również nie może zabraknąć na weselnych stołach. Zobaczcie przykładowe menu i aktualne ceny:
Obiad weselny serwowany:
Zupa: Krem z białych warzyw z oliwa truflową i chipsami z jarmużu
Dane główne: Kaczka z sosem żurawinowym z zapiekanymi ziemniakami, z puree z buraka i marynowaną słodką gruszką
Opcja wegetariańska: kotlety z soczewicy z puree ziemniaczanym i sezonowymi warzywami
Deser: Beza z kremem mascarpone ze świeżymi owocami i sosem malinowym
Danie główne na półmiskach:
Pieczona karkówka w towarzystwie kopytek i sosu grzybowego z ciepłymi buraczkami
Danie główne serwowane lub na półmiskach : Grillowana kieszonka z piersi z kurczaka z nadzieniem serowo szpinakowym , ziemniaki pieczone w ziołach i mix sałat
Opcja wegetariańska: grillowane roladki z bakłażana z nadzieniem warzywnym na grzybowym risotto
Danie główne serwowane :
Strogonoff drobiowo z bagietką wege: cukinia faszerowana kasza jaglana i warzywami z delikatnym sosem pomidorowym
Przekąski zimne:
-Deska staropolskich wyrobów, pasztet królewski z żurawiną, śledzie – 2 rodzaje, tymbaliki drobiowe, tortilla 2 rodzaje
Sałatki: Jarzynowa, sałata grecka Sałatka ze szpinaku z boczkiem i prażonymi pestkami słonecznika, sos czosnkowo-koperkowy
Desery: trzy rodzaje ciast domowych
Menu dla dzieci:
zupa: zupa pomidorowa z makaronem
danie główne: nuggetsy z frytkami i surówką (marchewka, kapusta, seler), spaghetti bolognese lub kotlecik mielony z puree z ziemniaków i gotowane warzywa
deser: naleśniki z czekoladą i bitą śmietaną
Cena: 280 zł / 1 osoba
Menu na weselny szwedzki stół (Catering 66)
Część serwowana:
Zupa: Krem z pomidorów/kwaśna śmietana/oliwa ziołowa
Danie główne: Karkówka z świnki puławskiej/ziemniak/burak/kapusta
Deser: Panna cotta/wanilia/owoce
Bufet ciepły:
–Krem z kalafiora/palone masło
–Pstrąg potokowy/kapusta włoska
–Filet z kurczaka/udko z kurczaka/brukselka
–Ryż/warzywa
–Ziemniaki
Bufet zimny:
–Śledź/jabłko/ cebula
–Ciasto kruche/wędzona ryba
–Pulpety/marynata z papryki
–Pasztet/czerwona cebula
–Feta/oliwki/sałata
–Humus/oliwa ziołowa
–Schab/majonez ziołowy
–Burak/kozi ser
–Pieczywo/masło
Danie serwowane po północy (1 do wyboru):
-Barszcz czerwony/ pasztecik
-Gulaszowa
-Żurek kujawski
Cena: 249 zł / 1 osoba
Przystawki na zimno na wesele (Ogród Babette)
Przystawka (1 do wyboru):
-Pieczony pasztet z konfiturą gruszkową
-Carpaccio z polędwicy wołowej z kaparami, oliwkami, parmezanem
Carpaccio z łososia z kaparami i cytryną
Zupa (1 do wyboru):
-Rosół z makaronem lub z kołdunami
-Krem sezonowy / chłodnik
-Consommé z kaczki z pierożkiem
Dania główne (3 rodzaje do wyboru):
-Tradycyjna śląska rolada wołowa
-Sakiewka z kurczaka nadziewana serem pleśniowym i suszonymi pomidorkami
-Pieczona pierś z kaczki
-Udko z kaczki
-Udko z kurczaka bez kości
-Polędwiczki wieprzowe nadziewane borowikami
-Polędwica z dorsza
Dania główne – dodatki (4 do wyboru):
-Ziemniak z pieca z masłem
-Kluski śląskie
-Ziemniaki z koperkiem
-Kapusta czerwona z boczkiem
-Kapusta zasmażana
-Zestaw surówek (marchewka, seler)
-Mieszanka sałat z sosem vinaigrette
Deser (1 do wyboru):
-Sorbet (sezonowo)
-Nugat lodowy z prażonymi migdałami i musem jagodowym
Zimne przekąski:
-Półmisek rozmaitości (wędliny, sery, suszone owoce, pikle, sos żurawinowy, masło smakowe)
-Burgery z pieczoną wołowiną i marynowaną cebulą
-Kremowy pasztet
-Śledź w oleju z piklami
-Grzanka z ricottą, rybą wędzoną i szczypiorkiem
-Pesto sezonowe
-Ozorki w galarecie z musem chrzanowym
-Smalec z gęsi
-Sałatki (2 do wyboru): – Sałatka z grillowanym kurczakiem – Sałatka z szynką łososiową na świeżym szpinaku z sosem musztardowo-miodowym – Sałatka sezonowa – Sałatka jarzynowa
-Pieczywo, masło smakowe
I . Ciepła kolacja: Gęsie żołądki z masłem i białym winem
II. Ciepła kolacja: Pieczeń w sosie, kluski szpinakowe, kapusta czerwona z żurawiną
III. Ciepła kolacja (1 do wyboru):
-Czerwony barszcz warzywny z krokietem
-Żurek staropolski
-Bogracz z kluseczkami
Cena: 300 zł / 1 osoba
Bufety na wesele (Patio Park)
Dania obiadowe:
Rosół z makaronem
Kotlet de volaille
Kotlet po zbójnicku
Kotlet mielony z pieczarką
Zrazy w sosie
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami oraz fetą
Ziemniaki, kluski śląskie, Surówka z białej kapusty, Mizeria ze śmietaną Kalafior, Marchewka na ciepło, Brokuły
Przystawki i przekąski:
-Ryba po japońsku
-Schab pieczony ze śliwką
-Koreczki
-Deska serów
Deska wędlin
-Sałatka brokułowa ze słonecznikiem, szynką, serem
-Sałatka gyros
-Sałatka warzywna tradycyjna
-Pasztet z żurawiną
-Sałatka grecka
-Carpaccio z łososia
-Galaretki drobiowe
-Śledź podany na dwa rodzaje
Dania gorące (kolacja ciepła) – serwowane co 2,5 godziny:
-Barszczyk czerwony, Paszteciki z farszem grzybowym, Paszteciki z mięsem
-Boeuf Strogonow / krem z brokułów
-Szaszłyki z drobiu/ filet rybny ciepło w panierce
-Bigos, gołąbki, golonki
Dodatki: Smalec z cebulką i mięsem, chleb wiejski, Ogórek konserwowy, kiszony pieczywo, Lód
Napoje: Soki: 3 smaki, Kawa bez limitu, Herbata bez limitu, Woda z miętą i cytryną
Cena: 260 zł / 1 osoba
Menu weselne – propozycje (Sala weselna Nad Wodą)
Przystawki:
-Focaccia
-Chrupkie kalmary i krewetki z dynią, bakłażanem i sałatą z octem balsamicznym
-Sałatka z krewetek gotowanych na parze, rukola, avocado i krem z różowego grejpfruta
-Tatar z labraksa z płatkami z surowego tuńczyka
-Carpaccio z wołowiny marynowanej w ziołach podane z pesto San Lorenzo i płatkami parmezanu
Ręcznie robione ravioli z nadzieniem z labraksa w delikatnym kremie z krewetek
Stek z miecznika pieczony w białym winie z pomidorkami cherry
Grillowane płatki polędwicy wołowej z sałatą, parmezanem i oliwą z trufli
Opiekane ziemniaki z rozmarynem
Sorbet cytrynowy
Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami sezonowymi.
Cena: 159 zł + 10 % serwis / 1 osoba
Menu weselne – przykładowe propozycje sal weselnych Wedding.pl (fot. Shutterstock)
A co z menu dla najmłodszych gości? Są dwie opcje. Jeśli decydujecie się na bardzo klasyczne menu weselne, np. rosół + devolay, to śmiało możecie zaproponować je wszystkim gościom. Jeśli jednak zdecydujecie się na bardziej nowoczesne dania na ciepło i wykwintne przystawki na zimno, a na Waszym przyjęciu pojawią się dzieci, warto zadbać o ich kubki smakowe osobno.
Menu weselne na stoły dzieci powinno być proste i delikatne. Zrezygnujcie z ciężkostrawnych, tłustych dań, mocno przyprawionego jedzenia i kontrowersyjnych, z punktu widzenia maluchów, składników, jak krewetki, flaki czy bigos. Podobnie rzecz się ma z przystawkami – zamiast śledzi, sałatki brokułowej i carpaccio z łososia, wybierzcie kęski z kurczaka, jaja w majonezie i sałatkę warzywną. Poniżej przykładowe menu weselne dla dzieci:
Pierwsze danie: Rosół / zupa pomidorowa
Drugie danie: Spaghetti bolońskie / pierś z kurczaka, frytki, surówki / kotlet mielony, puree ziemniaczane, surówka z marchewki / pulpeciki w sosie pomidorowym, ziemniaki z wody, surówka / pizza / szaszłyki
Deser: Naleśniki z czekoladą i bitą śmietaną / lody / gofry
Kolorowe dania idealne na wesele dla dzieci (fot. Shutterstock)
Uwaga: Dziecięce menu to nie jedyne wyzwanie tego dnia. Jeśli chcecie, aby absolutnie każdy gość wyszedł z Waszego wesela najedzony do syta, warto sprawdzić, czy wśród zaproszonych nie będzie osób ze specjalnymi dietami. Obecnie coraz więcej ludzi sięga po wegetariański jadłospis i częściej zdarzają się alergie na gluten czy laktozę. Nie bez znaczenia będzie również fakt, że na Waszym przyjęciu pojawi się wiele osób starszych. Dania weselne dla seniorów powinny być przede wszystkim lekkostrawne.
Mimo że wesele rządzi się swoimi prawami i istnieje pewien ponadczasowy kanon w jadłospisie ślubnych przyjęć, warto wziąć pod uwagę kulinarne trendy. Klasyka jest zawsze dobra, ale jeszcze lepsza, kiedy przełamana choć odrobiną aktualnej mody. Jakie pozycje są teraz w trendach? Oto lista, którą warto wziąć pod uwagę przed swoim weselem:
Wskazówka: Zapytaj o modne dania i przystawki szefa kuchni na Waszej sali weselnej.
Modne przystawki na zimno (Prywatny Kucharz)
Aby Wasze wesele było nie tylko piękne, ale i smaczne, podczas wyboru menu weselnego warto pamiętać o 7 kwestiach:
Zdjęcie główne: Shutterstock
Z Wedding.pl znajdziesz wszystko czego potrzebujesz: