15 września 2017

Weselne menu – zasady układania


Weselne menu – zasady układania

Nietrudno znaleźć w książkach i Internecie zasady do jakich należy się stosować przy tworzeniu weselnego menu. Znajdziemy tam odpowiedzi na pytania dotyczące pór o jakich najlepiej podawać posiłki, ilości potraw i sposobie serwowania. Jednakże takie rady to ledwie ułamek tego, o czym musimy pamiętać gdy układamy weselne menu. Oto kilka ważnych elementów, które trzeba koniecznie dopracować przed ślubem:

Weselne menu dla naszych gości

Dobry gospodarz troszczy się o wszystkich swoich gości na tyle na ile tylko jest w stanie. Dlatego i my spróbujmy zadowolić preferencje kulinarne zaproszonych, w takim stopniu, w jakim możemy. Aby tego dokonać musimy przede wszystkim zebrać informacje o zwyczajach żywieniowych biesiadników. Możemy poprosić o przekazanie specjalnych życzeń kulinarnych razem z RSVP. Będziemy wtedy wiedzieć, czy potrzebne są dania dla wegetarian, wegan, czy na przykład osób na diecie bezglutenowej. Po policzeniu ile takich próśb przekazali nam goście, zgłośmy to firmie cateringowej. Zwykle nie ma żadnego problemu z przygotowaniem kilku specjalnych półmisków dla potrzebujących tego osób.

Zobacz również: Pomysły na wegetariańskie wesele

Weselne menu zmienne jak pogoda

Weselne menu zmienia się jak pory roku Vivaldiego. Jednym z warunków układania karty dań musi być pogoda, a co za tym idzie, temperatura. Inne przysmaki pasować będą do upałów a inne do mrozu. Na przykład, podanie chłodnika gdy za oknem jest zimno i wietrznie, nie będzie dobrze do siebie pasować. Doskonale za to sprawdzi się taki deser jak np. gorąca czekolada. Tak samo w lecie, gdy gościom może być tylko ciepło albo bardzo ciepło, lepiej unikać ciężkich, rozgrzewających potraw. Lepiej postawić na odświeżające i lekkie dania, lemoniadę i lody.

Weselne menu a charakter przyjęcia

Charakter wesela to przede wszystkim nasza decyzja. Od nas zależy czy będzie bardziej eleganckie czy postawimy raczej na swobodny styl. Oprócz tego musimy jednak wziąć pod uwagę takie fakty jak miejsce, gdzie odbędzie się wesele i liczba zaproszonych gości. Na inny typ potraw możemy pozwolić sobie przy organizacji obiadu dla dwudziestu osób. Inaczej też zaplanujemy weselne menu jeśli w planach mamy wieczornego grilla z najbliższymi. Weselne menu dużych przyjęć, na których zjawi się wielu gości, też będzie rządzić się własnymi prawami. Ważne także jest to, by zastanowić się nad miejscem, w którym urządzamy imprezę. Oczywiście istnieją potrawy uniwersalne (na przykład wino i tort weselny), które możemy podać zawsze i wszędzie. Dobrze jednak dopasować charakter i wygląd reszty potraw do stylu otoczenia. Kunsztowne arcydzieła podajmy w pałacu, a bardziej domowe i znajome przekąski w sali weselnej w stodole. W ten sposób wszystko pozostanie ze sobą w harmonii. A harmonia przecież od samego początku powinna towarzyszyć naszemu małżeństwu.

Zobacz również: Alkohol na wesele – jakie trunki wybrać?

 

Redakcja Wedding.pl
Redakcja Wedding.pl
Redakcja Wedding.pl, największego serwisu ślubnego w Polsce, to zespół doświadczonych dziennikarzy i ekspertów z branży ślubno-weselnej. Codziennie spod naszego pióra wychodzi nowa dawka artykułów. Inspirujemy Pary Młode, odpowiadamy na pytania i potrzeby, wspieramy radą na każdym etapie organizacji najważniejszego dnia w Waszym życiu!