Czy menu weselne ma znaczenie? Odpowiadając na to pytanie, zastanówcie się, co Wy oceniacie 🧐 chodząc na inne przyjęcia i czy podczas tej oceny jedzenie jest istotne.
Poza tym, jeżeli mielibyście wymienić podstawowe elementy wesela, które są kluczowe, abyście mogli stwierdzić, że wesele było udane, to co by to było?
Prawdopodobnie, jedzenie 🥘, picie 🍹 i dobra muzyka, 🎹 do której możecie potańczyć. Bo w zasadzie wszystkie pozostałe atrakcje to dodatki.
Dlatego zdecydowanie warto zadbać o to, aby jedzenie było dobre, a goście najedzeni i szczęśliwi.
Interesuje Was:
W takim razie sprawdźcie pozostałą część artykułu!
Jesteście na początku organizacji ślubu i wesela? A może ten dzień już blisko? Zajrzyjcie do naszego przewodnika KROK PO KROKU i sprawdźcie, czy o wszystkim pomyśleliście!
Po pierwsze zwróćcie uwagę na informację, ile dań będzie podawanych na ciepło. 🍵
Standardowo sale weselne czy restauracje przewidują od 4 do 5 dań na ciepło. I jest to jak najbardziej wystarczająca ilość.
Po drugie, oprócz dań na ciepło istotne są również przekąski i dania na zimno. 🥗 Ważne, aby były różnorodne, natomiast nie ma sensu przesadzać z ich ilością.
I po trzecie – desery. 🍧 Czasami jest to słodki stół, na którym znajdują się różne rodzaje ciast, a innym razem desery lodowe podawane bezpośrednio do stołu. Standardowo jednak kawa oraz herbata są dostępne dla gości bez ograniczeń.
Po pierwsze na sposób podawania dań. Sale weselne oraz restauracje robią to w różnych wariantach. Spójrzmy na sam obiad weselny. 🍽
Czasami serwowany jest do stołu tak jak w restauracji. Goście mają rozłożone specjalnie przygotowane karty z menu i wybierają z niej konkretne danie, które chcieliby zjeść. Następnie kelnerzy zbierają zamówienia i zgodnie z nimi roznoszą konkretne dania.
Najczęstszą formą jest to, że zupy 🍵 podawane są do stołu każdemu z osobna, natomiast dania główne przynoszone są na stół, a następnie goście sami je sobie nakładają.
I wreszcie trzecim, i najrzadszym sposobem, jest obiad weselny podawany w formie szwedzkiego stołu.
Warto więc zastanowić się nad sposobem podawania potraw. O ile dobrze kiedy obiad weselny 🍗 w całości podawany jest bezpośrednio do stołu, o tyle myślę, że w przypadku pozostałych dań szwedzki stół sprawdza się doskonale.
Dlaczego? Po pierwsze mniej jedzenia się marnuje. Dania są ciągle świeże, ponieważ wydawane są z kuchni tylko te potrawy, które na bieżąco schodzą.
Po drugie stoły nie uginają się od ilości naczyń i jedzenia, a goście przynoszą sobie tylko to, co aktualnie chcą zjeść.
Ponadto zwróćcie uwagę na odstępy podawania dań. Najlepiej jeśli ciepłe dania podawane są w odstępie mniej więcej 3 godzin. Ostatni ciepły posiłek jest najczęściej podawany między północą a godziną 1:00.
💠 Wedding.pl radzi: dobrze, aby w pierwszej kolejności posiłki dostawał DJ czy członkowie zespołu. 💠
Wtedy mają szansę zjeść jako pierwsi, przed wszystkimi gośćmi. To zespół powinien czekać aż goście skończą posiłek a nie na odwrót.
Pamiętajcie też o odpowiednim doborze alkoholu do menu – dotyczy to tak samo 🍷 wina, jak i wódki. A jeśli dodatkowo sami kupujecie alkohol sprawdźcie, w jaką ilość powinniście się zaopatrzyć.
Poza samymi daniami znajdującymi się w menu, istotna jest także kolejność podawania dań i rozplanowanie ciepłych posiłków.
Pierwsze dwa dania na ciepło składają się na obiad weselny, którym rozpoczynacie przyjęcie. W większości menu, klasycznie będzie to zupa oraz danie główne.
W zależności od tego, o której godzinie odbędzie się ślub, obiad weselny zazwyczaj podawany jest między godziną 16:00 a 18:00.
Jeżeli tort zaplanowaliście na później, zaplanujcie dla gości deser, czy to w postaci serwowanej do stołu, słodkiego stołu czy candy baru.
Następnie przeważnie koło godziny 21:00 ⏰ jest podawane trzecie danie na ciepło, a koło północy czwarte.
Ważne, aby pomiędzy ciepłymi daniami, goście mieli cały czas dostęp do zimnych przekąsek. Czy to na stołach, czy w formie zimnego bufetu.
Fot. Ogród Babette
Młode Pary coraz częściej decydują się na urozmaicenie weselnego menu poprzez wprowadzenie do niego weselnych atrakcji.
Bardzo dobrze znany nam jest wiejski stół. 👨🌾 Jest z resztą świetnym uzupełnieniem zimnych przekąsek, ponieważ goście chętnie z niego korzystają.
Nie zawsze jednak pasuje do charakteru wesela. Z drugiej strony coraz częściej możemy zauważyć również candy bary zamiast słodkiego stołu. Dlaczego?
Ponieważ są one piękną dekoracją i składa się na nie znacznie więcej rodzajów słodkości niż na słodkim stole. Dzięki czemu więcej osób znajdzie coś dla siebie. A ponadto wszystko podane jest w mniejszych porcjach więc więcej rzeczy można spróbować. 😈
Oprócz stołów tematycznych wymienionych wcześniej do dyspozycji macie również kuchnię hiszpańską, 🌽 meksykańską, indyjską, sushi 🍱 oraz owoce morza. 🍤
Jednak atrakcje kulinarne nie muszą być jedynie atrakcjami statycznymi. Coraz chętniej Pary Młode decydują się na pokazy live cooking.
Macie wtedy możliwość nie tylko spróbowania świeżo przyrządzonych potraw, ale również zobaczenia na żywo 👀 jak przebiega ten proces i poznania tajników danej kuchni.
Szukacie kulinarnej atrakcji na wesele? Sprawdźcie nasze propozycje!
W trakcie planowania menu weselnego nie da się uniknąć tematu specjalnych diet, ponieważ dotyczy to coraz większej ilości osób. Jednych z wyboru, drugich ze względów zdrowotnych.
Dla Was jednak istotne jest to, jak się na to przygotować.
Klasycznie w każdym menu znajdziecie propozycje dla wegetarian. Ryby 🐟 oraz dania bezmięsne 🥗 to standard.
Możecie jednak zaproponować swoim gościom bogatszą lub bardziej zróżnicowaną ilość dań. Świetnie jeżeli restauracja ma specjalnie przygotowane menu wegetariańskie.
Inaczej już jest w przypadku wegan, osób z dietą bezglutenową czy bezlaktozową. Tutaj zazwyczaj musicie to osobiście konsultować z szefem kuchni, managerem czy firmą cateringową.
Dlatego ważne jest zebranie preferencji dotyczących jedzenia, ponieważ będzie Wam to potrzebne na etapie zatwierdzania menu.
💠 Wedding.pl radzi: Na wszelki wypadek, w trakcie wybierania sali, zapytajcie czy ewentualnie będzie taka możliwość i czy wcześniej już przygotowywali takie menu. 💠
Jak zebrać od gości informacje dotyczące jedzenia? Najlepiej zrobić to w trakcie potwierdzania obecności.
Czas zatem porozmawiać o cenie. Ile obecnie kosztuje tzw. “talerzyk”? Przede wszystkim porównując ceny zwróćcie uwagę, co jest już w nią wliczone, przykładowo:
A to tylko kilka przykładów, możliwości jest znacznie więcej.
💠 Wedding.pl radzi: Oprócz tego warto dopytać, czy cena jest taka sama niezależnie od ilości osób. 💠
Niekiedy sale mają to podane od razu, czasem jednak dopiero przed samym weselem okazuje się, że cena jest większa, bo liczba osób jest za mała.
Uwzględnijcie to również w umowie.
Jaki jest zatem przedział cenowy? 💰 Obecnie sale weselne organizują przyjęcia od 180 do 500 zł za osobę. Widełki są spore, jednak zazwyczaj możecie spodziewać się cen w granicach 250 zł.
Przechodząc zatem do konkretów. Poniżej znajdziecie przykładowe menu weselne z różnych sal i restauracji.
Dzięki temu sami możecie porównać 🔎 co i w jakich cenach oferują Wam różni usługodawcy, w różnych rejonach Polski.
MENU WESELNE – WARIANT 2 (280 zł/os)
Powitanie Pary Młodej
Chleb i sól
Wino musujące
Przystawka
Carpaccio z polędwicy wołowej na sosie korzenno – miodowym,
pomidorkami koktajlowymi, rukolą
Zupa
Pikantny bulion grzybowy pod pierzynką z ciasta francuskiego
lub
Rosół z wiejskiej kury z makaronem własnej roboty
II Danie (3 por./os.)
Łosoś norweski w sosie cytrynowo – koperkowym
Cordon Bleu z drobiu przekładany serem i szynką
Pieczona kaczka po polsku z jabłuszkiem i modra kapustą
Wykwintne rożki ze schabu faszerowane musem pieczarkowym
Wielkopolska rolada wołowa w sosie własnym
Dodatki
Ziemniaki gotowane oprószone koperkiem
Ziemniaki zapiekane w ziołach
Krokiety ziemniaczane
Kluski śląskie
Kompozycja warzyw gotowanych
Bukiet surówek pełen witamin
Buraczki gotowane
Słodki poczęstunek
Mus malinowy z lodami śmietankowymi
Wybór ciast z cukierni Hotelu Pietrak 3 ciasta koktajlowe/os
Proponujemy do wyboru:
Brzoskwinie zatapiane w puszystym serniku
Złocista szarlotka z cynamonową posypką
Hiszpańska słodycz z bakaliami
Kora orzechowa
Owoce na piance zatopione w galaretce
Raffaello
Owoce podane na lustrze
Kawa lub herbata na życzenie Gości – bez ograniczeń
Wykwintna roladka z pstrąga nadziewana paluszkiem krabowym
Śledzik po królewsku
Galantyna z drobiu z bakaliami
Karkówka faszerowana leśnymi grzybami
Galarciki wieprzowe lub drobiowe
Finger Food: mini vol vent z musem pistacjowym, krewetką
terina warzywna, pasztet z grzybów leśnych,
roladki z grillowanej cukinii z suszonym pomidorem
i kozim serem, ptysie z pastą, bakłażanem i kawiorem
Wybór pieczywa, masełko smakowe
Pokaz kulinarny Szefa Kuchni – ilość podana w kg
Udziec wieprzowy z sosem pieczeniowo-żurawinowym
podany z puree ziemniaczanym z kapustą kiszoną
lub ziemniaki zapiekane w ziołach
Uroczystość Oczepin
Tort weselny o różnych smakach
Kawa lub herbata na życzenie Gości
Powitanie Poranka (1,5 por./os.)
Pikantny barszcz czerwony
Golonka gotowana podana z kapustą i grzybami
Strogonow z indyka podany z kluskami półfrancuskimi
Pałki z kurczaka z rożna
Chrzan, musztarda, wybór pieczywa
Napoje – bez ograniczeń
Sok naturalny
Woda mineralna podana z cytryną i miętą
Napoje gazowane Pepsi
MENU WESELNE – WARIANT 1 (230-270 zł/os)
Powitanie
Chleb i sól
Wino musujące do toastu
Zupa (do wyboru 1 rodzaj)
Kryształowy rosół z makaronem
Krem z pomidorów z mozzarellą
Dania główne (podane na półmiskach do wyboru 4 rodzaje)
Podudzie z kurczaka faszerowane musem z indyka
Filet z kurczaka tkany czosnkiem i boczkiem
Kotlet devolay
Zrazy wieprzowe z warzywami
Kotlet schabowy
Polędwiczka wieprzowa faszerowana serem góralskim
Cordon blue
Pieczeń wieprzowa z cebulką
Sosy (do wyboru 2 rodzaje)
Pieczeniowy
Pieczarkowy
Chrzanowy
Serowy
Dodatki (podane na półmiskach do wyboru 3 rodzaje)
Ziemniaki z koperkiem
Ziemniaki w łupinie
Kluski śląskie
Gnocchi bazyliowe
Surówki (na półmiskach do wyboru 3 rodzaje)
Buraki
Surówka coleslaw
Warzywa gotowane
Surówka z marchewki
Kapusta czerwona duszona
Surówka z selera
Deser (do wyboru 1 rodzaj)
Crem brulee
Panna cotta z musem malinowym podana w szkle
Mus waniliowy podany z sosem czekoladowym
Mus czekoladowy z nutą pomarańczy i granatem
Fondant czekoladowy z sosem wiśniowym
Antipasto serów
Antipasto wędlin
Ananas z pomadą miętową
Polędwiczka faszerowana szpinakiem
Schab z kabanosem
Mini caprese
Szparagi zawijane w szynce parmeńskiej
Ryba po grecku
Śledz w sosie śmietanowym
Sałatka jarzynowa
Sałatka brokułowa
Bufet sałatkowy z różnorodnymi warzywami oraz dipami
Pieczywo
Masło
Słodkości
Szarlotka z brzoskwiniami
Sernik
Ciasto czekoladowe
Ciasto malinowe
Kruche ciasteczka
Owoce filetowane (sezonowe)
Kolacja I (do wyboru 1 rodzaj)
Szaszłyk wieprzowy, kasza bulgur z morelą i suszonym pomidorem, sos pieprzowy
Karkówka faszerowany pieczarkami, ryż pila, warzywa pieczone
Karmazyn pieczony z limonką, cząstki ziemniaka smażone, sałatka z pora i jabłka
Kolacja II (do wyboru 1 rodzaj, kolacja podawana na sali)
Karkówka pieczona w rozmarynie, sos kurkowy, ziemniak w łupinie
Udziec wieprzowy krajany na sali, kapusta zasmażana, ziemniaki w folii, sosy
Morszczuk ze skórą, podany z placuszkami z buraka i szpinaku, polewany oliwą
Kolacja III (do wyboru 1 rodzaj)
Żurek staropolski na boczku z ziemniakami
Barszcz z pasztecikiem mięsnym
Gulasz drobiowy z oliwkami
Ostra zupa węgierska
Flaczki szefa kuchni z pieczywem
Napoje (nielimitowane)
Kawa, herbata, napoje gazowane, woda, soki owocowe
Pakiet alkoholowy bez ograniczeń – 49,00 zł/os.
Wódka, wino białe i czerwone, piwo lane z beczki
Możliwość wniesienia własnego alkoholu bez opłaty korkowej!
Przystawka (dodatkowo płatna )
Pate z kurzych wątróbek z marynowaną gruszką
Vitello tonnato ze schabu z sosem z tuńczyka i kaparów
MENU WESELNE – WARIANT 1 (200-300 zł/os)
Przywitanie Pary Młodej
chleb i sól oraz poczęstunek winem musującym
Zupa
Tradycyjny rosół z makaronem
lub
Krem z białych warzyw z prażonym słonecznikiem i oliwą z pestek dyni
Danie Główne
Rolada wołowa ( kiełbasa, boczek, ogórek, cebula, musztarda ) z sosem
Udziec z kurczaka z serem i pieczarkami w chrupiącej panierce
Tradycyjna pieczeń wieprzowa z sosem myśliwskim
Dodatki
Ziemniaki z wody z masełkiem i koperkiem
Kluski śląskie
Ziemniaki podsmażane na patelni z cebulą
Modra kapusta z boczkiem i cebulą
Surówka z białej kapusty
Kompozycja sałat z sosem vinegret
Tort ślubny – nie wliczony w cenę menu
Domowe wyroby – pieczony schab i karczek, wędliny dojrzewające, deska serów europejskich z bakaliami, galaretka wieprzowa, tymbaliki z kurcząt, śledź na dwa sposoby, sałatka z tortellini i fasoli, pomidory z mozzarellą z aromatyczną oliwą bazyliową, pasztet szefa kuchni, malaga z kurczaka, sałatka grecka, łódeczki z cykorii z wędzoną rybą, roladki z bakłażana z pieczonym boczkiem i suszonym pomidorem, pieczywo, owoce sezonowe i egzotyczne
Kolacja I
Medaliony z indyka z sosem serowym, zapiekanka ziemniaczana, fasolka szparagowa z boczkiem
lub
Złocisty schab z serem i szynką w migdałach, ziemniaki w mundurkach, sałatka z rzepy i ogórka
Deser
Włoska Panna Cotta z musem sezonowym
lub
Jabłka z miodem i cynamonem zapieczone pod kruszonką z gałką lodów Waniliowych
Kolacja II
Pieczony udziec wieprzowy z kapustą zasmażaną, serwowany na środku sali przez Szefa Kuchni, chrzan, musztarda
lub
Pieczone żeberka wieprzowe z kapustą zasmażaną, chrzan, musztarda
Kolacja III
Polski barszcz czerwony z tartą cebulową
lub
Pikantna zupa gulaszowa z kluseczkami kładzionymi
Napoje – bez ograniczenia
Kawa, Herbata, Soki 100 % ( jabłko, pomarańcz )
Woda mineralna ( gazowana i nie gazowana )
Napoje gazowane ( pepsi, mirinda, 7up, tonic, ) – podane w formie bufetu
Wódka Wyborowa/ Wódka Stanisław, Wino, Piwo Bez limitu
MENU WESELNE – WARIANT 3 (230 zł/os)
Powitanie
chleb i sól oraz kieliszki do zbicia
Zupa (jedna do wyboru)
Królewski rosół z makaronem i pietruszką
(rosół gotowany na kurze i kaczce wiejskiej)
Zupa grzybowa z pogranicza polsko-czeskiego
Zupa krem pomidorowa z groszkiem ptysiowym
Półmisek z mięsami
Tradycyjny schabowy w złotej panierce
De Volay tradycyjny z masłem
Soczysta pieczeń wieprzowa
Udko z kurczaka na złoto upieczone
Zrazy zwijane po sudecku
Kuleczki mięsne
Dodatki obiadowe
Ziemniaczki z koperkiem
Domowe kluski śląskie
Zestaw 3 surówek
Sos pieczeniowy
Złote udko z pieczarkami na maśle smażonymi
Zupa grzybowa z pogranicza
polsko-czeskiego
Gołąbki z domowym sosem pomidorowym
Rozgrzewająca i pełna warzyw zupa gulaszowa
Żurek z jajkiem wiejskim i białą kiełbaską
Bigos po sudecku robiony
Nasz specjał chrupiący krokiet z barszczem
Karkonoski gulasz
Schab faszerowany śliwką suszoną
Karczek pieczony macerowany w czosnku
Pieczeń z mięsa mielonego
Kiełbasa krucha pieczona
Ser żółty gouda
Ser żółty edamski
Żurawina ze spiżarni
Tartaletki z pastą rybną
Tymbaliki drobiowe z warzywami
Sałatka jarzynowa w kruchych ciasteczkach
Sałatka z warzyw sezonowych
Tradycyjny śledź z beczki w oleju z cebula
Jaja wiejskie w sosie tatarskim
Kulki serowe ze świeżymi pomidorkami
Łosoś na ogórkach kładziony
Masło czosnkowe
Pieczywo jasne na zakwasie, ciemne oraz bułeczki
Kawa i herbata na bufecie
Pięknie skrojone owoce sezonowe na bufecie
Ciasto na bufecie 20 dag na osobę
(toffino, japońskie, placek z owocami)
Napoje
Napoje owocowe (jabłko, pomarańcza, porzeczka)
Coca-cola i oranżada po 0,5l na osobę
Woda niegazowana bez ograniczeń w karafkach
W gestii Pary Młodej pozostaje alkohol (wódka, szampan), tort, lód w kostkach, pokrowce na krzesła
*Nie doliczamy opłat za serwowanie produktów pozostałych w gestii Pary Młodej
PAKIET SZAFIROWY (200 zł/os)
Powitanie Pary Młodej
chleb i sól
APERITIF
Toast winem musującym (dla najmłodszych Gości
bezalkoholowe wino musujące)
ZUPA (1 propozycja do wyboru):
Dworski rosół z makaronem
Toskański krem pomidorowy z wiórkami mozzarelli
Delikatny krem brokułowy z płatkami migdałów
DANIE GŁÓWNE (1 propozycja do wyboru):
Fantazyjne roladki schabowe w sosie z leśnych kurek
lnvoltini drobiowe (zrazy zawijane) w aromacie bazylii i
suszonych pomidorów
Eskalopki saute z indyka ze świeżym pesto
Aromatyczna pieczeń z szynki w sosie z zielonego
pieprzu
Do drugich dań serwujemy purée ziemniaczane oraz
zestaw trzech surówek. W sezonie letnim podajemy
młode ziemniaki.
DESER
Tort – od zewnętrznego dostawcy
Wędlina tradycyjna (4 rodzaje)
Mięsa pieczyste własnego wyrobu:
-schab pieczony z żurawiną
-rolada z karkówki z boczkiem
-tęczowy indyk ze szpinakiem
-boczek rolowany z majerankiem i kminkiem
Ruloniki z szynki z musem chrzanowym w galarecie
Plastry schabu z musem w galarecie czosnkowej
Tradycyjne galaretki drobiowo – wieprzowe
Dorsz opiekany w marynacie z warzywami
Duet śledziowy: po węgiersku, w śmietanie z jabłkiem
Mini tortille mięsne i wegetariańskie
Chrupiące kęski drobiowe z dipem czosnkowo –
truskawkowym
Pieczywo różnorodne białe i ciemne
SAŁATKA (2 do wyboru)
Staropolska sałatka z gotowanych warzyw
z winnym jabłkiem
Śródziemnomorska z serem feta i oliwkami
Warstwowa sałatka z pikantnym pieczonym kurczakiem
Sałatka brokułowo – pieczarkowa z żółtym serem
i szynką
I KOLACJA (1 propozycja do wyboru)
Bitki schabowe w sosie majerankowo-cebulowym
z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty
Kieszonka drobiowa z farszem ziołowo – serowym,
w panierce kukurydzianej serwowana z gnocchi
i świeżą sałatką winegret
Karczek wieprzowy w rozmarynie, ziemianki opiekane,
sałatka z buraczków
II KOLACJA (1 propozycja do wyboru)
Węgierska zupa z kluseczkami
Tradycyjny Boeuf Stroganow
Staropolskie flaczki
Powyżej 100 osób możliwość wyboru dwóch rodzajów zup
OWOCE:
Kompozycja owoców filetowanych (bufet)
BUFET NAPOI GORĄCYCH (NIELIMITOWANY):
Kawa (kawa czarna, kawa z mlekiem, Cappuccino)
Herbata (herbata czarna, zielona , owocowa, miętowa)
BUFET NAPOI ZIMNYCH
Woda mineralna – 1l/os.
Soki (pomarańczowy, jabłkowy) – 1l/os.
Napoje gazowane – 500 ml/os
MENU WESELNE (239 zł/os)
Powitanie Pary Młodej
Chleb i sól
Toast lampką wina musującego
ZUPA (1 do wyboru)
Tradycyjny bulion z lanymi kluseczkami, marchewką i natką pietruszki
Krem sezonowy
Aromatyczny krem borowikowy podawany z makaronem
Toskański krem pomidorowy
DANIE GŁÓWNE 2,5 porcje mięsa na osobę (6 rodzajów do wyboru)
Tradycyjny zraz wołowy z ogórkiem, boczkiem oraz cebulką
De Volaille z masłem i pietruszką
Fantazja z indyka z papryka i pieczarkami
Kotlet schabowy tradycyjny
Karkówka pieczona
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym
Zawijaniec drobiowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w panierce panko
Sakiewki schabowe z farszem grzybowym
Pieczone udka kacze w towarzystwie jabłek i cebulki
Grilowany filet z łososia podany na szpinaku z sosem cytrynowym
Polędwica z dorsza z sosem ze skorupiaków z sałatką z mango i avocado
Grilowana karkówka
Potrawka z kurczaka w sosie potrawkowym
DODATKI SKROBIOWE (3 rodzaje do wyboru)
Ziemniaki gotowane
Frytki
Pyzy własnego wyrobu
Cząstki ziemniaka ze skórką
Krokiety ziemniaczane
WARZYWA NA CIEPŁO (3 rodzaje do wyboru)
Buraczki zasmażane
Różyczki kalafiora polane masełkiem z bułką tartą
Marchewka paryska
Modra kapusta z rodzynkami
Brokuł z masełkiem i ziołową nutą
Fasolka szparagowa
Mix warzyw (marchewka, brokuł, kalafior) z masełkiem
BUKIET SURÓWEK (3 rodzaje do wyboru)
z selera z orzechami
marchewka z ananasem
z buraczków z cebulką, korniszonem i jabłuszkiem
z kapusty pekińskiej
mix sałat z sosem vinegrette
DESER (1 do wyboru)
Deser Melba – lody waniliowe z brzoskwiniami, sosem truskawkowym i bitą
śmietaną
Gorące maliny z lodami i bitą śmietaną
Ciasto: dwie porcje na osobę, sześć rodzajów
Polędwiczka wieprzowa z musem drobiowym i zielonym pieprzem
Rolada z kaczki z jabłkiem i borowikami
Schab pieczony z farszem pieczarkowym
Rolada schabowo – drobiowa z oliwkami i kaparami
Rolada drobiowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Gotowany w niskiej temperaturze filet z indyka w ziołach w maladze
Polędwica wołowa z musem drobiowym i kurkami
Klasyczny schab ze śliwką kalifornijską
Rożki z pstrąga
Sałatka z serem pleśniowym, rukolą, karmelizowanymi gruszkami
Gotowany stek z łososia norweskiego
Sałatka z cytrusowa z krewetkami
Sałatka grecka
Carpaccio z buraka z rukolą, fetą, pestkami słonecznika
Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem
Sałatka Caprese
Wybór pieczywa, świeżo wypiekane bułeczki, masło, sosy zimne.
TORT WESELNY
We własnym zakresie
ŚNIADANIE
Zupa (1 do wyboru)
Domowy barszcz podany z pasztecikiem z ciasta francuskiego
Aksamitny żurek podany z kiełbasą własnego wyrobu i jajkiem
Zupa gulaszowa
Dania mięsne 1,5 porcji na osobę (3 rodzaje do wyboru)
Golonka po bawarsku z kapustą zasmażaną
Golonka peklowana
Pieczone żeberka BBQ
Szaszłyk drobiowy w towarzystwie boczku, cebulki i papryki
Grillowana karkówka marynowana w ziołach
Pieczywo, masło, chrzan, musztarda
MENU WESELNE – WARIANT 3 (305 zł/os)
Powitanie
Powitalny koktajl
Kanapka z:
tatarem, kiszony ogórek
mozzarellą i pomidorem
wędzonym pstrągiem i kaparami
MENU SERWOWANE
Przystawka do wyboru:
Rilettes z kaczki, puree z pietruszki, gruszka
lub
Łosoś gravlax, pomarańcza, grapefruit, koper morski
Zupa do wyboru:
Rosół z kurczaka z domowym makaronem
lub
Krem z soczewicy z wołowiną
Danie główne do wyboru:
Noga z kaczki confit, domowa pyza, mus z modrej kapusty, pomarańcza
lub
Pieczony halibut, dynia piżmowa, wakame, szpinak, krewetki
Deser:
Fondant czekoladowy, lody waniliowe, maliny
BUFET ZIMNY 280 g (3,5 porcji/os.) 18.00 – 3.00
Pate z kaczki, wiśnie
Polędwiczka wieprzowa w pieprzu
Terina wieprzowa, konfitura z czerwonej cebuli
Pieczony rostbef z gorczycą
Rolada z kurczaka, szynka parmeńska
Tatar z łososia z kaparami
Krewetki w papierze ryżowym
Kompresowany ogórek z twarogiem
Ciasto francuskie z hummusem
Sałatki:
– rukola z batatem, avocado, orzechy
– sałatka jarzynowa
– sałatka z truskawkamii parmezanem
BUFET DESEROWY 240 g (3 porcje/os.) 18.00 – 3.00
Szarlotka
Tiramisu
Mus z białej czekolady, wiśnie
Pączki serowe
Ciasto jogurtowe z morelami
MENU WESELNE – WARIANT 2 (350-359 zł/os)
Tatar z jesiotra /karmelizowane zielone jabłko/ziołowy winegrette / kawior z białego wina
Panna cotta z koziego sera / puder z oleju dyniowego/marynowane buraki / grzanka z pesto
Wolno gotowany mostek wołowy / marynowane grzyby / emulsja musztardowa / grillowany pampuch
Cannelloni z bakłażana faszerowane pieczoną papryka ,ziołami,pomidorami / puree cebulowe / chips z parmezanu
Carpaccio wołowe / piklowana cebula / mini cebularz / espuma ziołowo – chrzanowa
Zalewajka w formie Cappuccino / biała kiełbasa / jajko przepiórcze / sferyczne rawioli ze śmietany
Krem szpinakowy / filetowana pomarańcza / wędzony pstrąg
Consomme drobiowo – cebulowe / polenta pomidorowa/ fasolka szparagowa
Zupa rybna/warzywa brunoise / konfitowany ziemniak / pstrąg sous vide
Filet sandacza /czarna soczewica /kawior ze szpinaku / krem z pieczonych pomidorów / makaron z cukinii
Comber z królika / kopytka marchewkowe / sos z zielonego groszku / frytowany jarmuż/ mikro zioła Filet kurczaka zagrodowego / pierożki z kolorowymi warzywami / jus drobiowy / skwarki z marynowanej słoniny / oliwa szczypiorkowa
Żebro wołowe (wolno pieczone)gołąbek z pęczakiem ,grzybami i szpinakiem / puree z batatów, sos winny
Udko kaczki (rolka sous vide)/jus drobiowy/buraczane kluski śląskie / puree brokułowe / blanszowana skorzonera
Karmelizowane jabłka w kardamonie / kruche ciastko migdałowe / parfait śmietankowy Leniwe z koziego sera / kompot truskawkowy / lody cynamonowe
Mus słone toffi / popcorn w karmelu / espuma miętowa
Curry z indyka / naleśnik gryczany / zielone warzywa / prażynka ryżowa
Żeberka wp. / puree z kukurydzy / boczniaki w maśle ziołowym / fioletowe ziemniaki
Ravioli z mięsem gęsi / sos malinowo tymiankowy / pieczone jabłko
Gulasz z dzika / ciastko jałowcowe / konfitura z brusznicy / marynowane grzyby
Pieczony pstrąg w pomidorach / zapiekanka ryżowa / salsa ogórkowa z cukinią
Flaki wołowe z boczniakami / bułka czosnkowa
Boeuf strogonow / york shire pudding
Barszcz czerwony / pasztecik mięsny lub warzywny
Półmisek mięs pieczonych i wędlin
Zapiekany kozi ser z marynowanym burakiem i karmelizowanym jabłkiem
Śledź w trzech odsłonach (w śmietanie,oleju,z migdałami)
Terina rybna na sałatce z ogórka i sezamu
Roladki drobiowe z suszonym pomidorem
Sałatka z piersią kaczki,z filetowanymi cytrusami i brokułem
Pierożki z ciasta francuskiego(empanadas) z farszem serowym i warzywnym
Tarta warzywna Sałatka nicejska Sałatka z kurczakiem, grzankami i sosem aioli
Półmisek serów z owocami
Tymbaliki z królika Sałatka ziemniaczana z kiełbasą
Sevice z pstrąga na sałatach
NAPOJE
Niezmiennie najpopularniejsze dania na wesele należą do kuchni polskiej. Na stołach od wielu lat pojawiają się potrawy takie jak kotlet schabowy, kluski śląskie, 🦆 pieczona kaczka, gołąbki, bigos, pieczeń wieprzowa i rolada wołowa.
Alternatywą są często ryby, przeważnie łosoś, dorsz, pstrąg, karmazyn, morszczuk i halibut. Ci, którzy wybierają kuchnię 🥦 wege mogą smakować boczniaki w maśle oraz tarty, pierożki lub zapiekanki warzywne.
Najczęściej serwowane są też polskie zupy: żurek, rosół, zupa 🍄 grzybowa, barszcz czerwony i staropolskie flaczki.
Natomiast najpopularniejsze zimne przystawki, które uwielbiają goście to śledzie, deski serów i wędlin, galarciki wieprzowe lub drobiowe, pasztet, sałatka jarzynowa, tatar, 🐟 ryba po grecku i krokiety.
Coraz częściej pojawiają się też wpływy z innych krajów, głównie z Włoch. Dobrze znane potrawy to m. in. carpaccio z polędwicy wołowej, krem z pomidorów, gnocchi, cannelloni, sałatka 🍅 Caprese i Panna Cotta.
Czasami w menu weselnym od razu macie zapewnione napoje, w ograniczonej lub nieograniczonej ilości. Ale czasami ich zakup spoczywa na Waszych barkach.
Tylko jak to policzyć? 🤔
Podstawowy przelicznik 🧮 wygląda tak:
Co daje nam 3 l/os. Ale napoje na wesele mamy różne, więc oprócz tego proponuje się takie proporcje:
Zakładając zatem, że organizujecie wesele na 100 osób wyszłoby:
Tylko to jest modelowy przelicznik. Oprócz tego musicie wziąć pod uwagę Wasze indywidualne czynniki.
Po pierwsze licząc ilość napojów na wesele musicie wziąć pod uwagę, czy organizujecie wesele jednodniowe czy dwudniowe. 🥳 Jeżeli przewidujecie poprawiny, do tych podstawowych ilości musicie doliczyć dodatkowy 1 l napoju na osobę (czyli 4 l zamiast 3 l).
Po drugie zwróćcie uwagę, ile będzie trwało Wasze wesele. Potrzebujecie więcej napojów jeśli Wasze przyjęcie zaczyna się o 17 i ma trwać do 4, a mniej jeżeli będzie się kończyć o północy.
Po trzecie musicie też dopasować napoje do Waszych gości. Jeżeli macie sporo dzieci 👧 część napojów gazowanych musicie zamienić na większą ilość wody.
Forma prezentacji menu weselnego jest nie mniej ważna niż jego zawartość. To jeden z elementów, który nadaje wyjątkowy charakter przyjęciu.
🍽 Menu dla gości jest też niezwykle praktyczne – pozwala zaplanować na jakie dania się zdecydować, a które pominąć.
Wygląd karty dań powinien być spójny z zaproszeniami, winietkami i numerami stołów. Grafikę można spersonalizować lub zamówić razem z papeterią w podobnym ❄️ klimacie.
W menu oprócz nazw dań, napojów i win można umieścić też datę i miejsce przyjęcia, imiona nowożeńców, a nawet cytat i logo.
Kartę można wydrukować dla każdego gościa lub ustawić jedną wspólną dla każdego stołu i umieścić ją w 👁 widocznym i centralnym punkcie nakrycia.
Styli i formatów menu jest mnóstwo. 📜 Popularne są wąskie i długie, jednokartkowe lub rozkładane. Jednak z łatwością znajdziecie też ich geometryczne, okrągłe i kwadratowe wersje.
Można położyć je na talerzyku lub umieścić w kieszonce serwetki. Alternatywą jest umiejscowienie menu w ramce, na małej sztaludze lub wsporniku.
Sprawdź jak przygotować oraz gdzie umieścić Plan Stołów 🍽 i obejrzyj najciekawsze oraz najmodniejsze wzory i rodzaje Winietek Ślubnych! 🔖
Oczywiście, że tak! Jakość i ilość jedzenia 🍲 wpływa na naszą ogólną ocenę wesela. Dlatego organizując wesele, koniecznie zadbajcie o różnorodne dania – tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Pamiętajcie również o wegetarianach i alergikach, którzy mogą znaleźć się na liście gości.
Przede wszystkim to zależy od restauracji. Zazwyczaj menu weselne zawiera 4-5 ciepłych dań, przystawki i desery 🧁 podawane do stołu lub słodki stół. Szczegóły odnośnie ilości i rodzaju dań każda Para Młoda ustala indywidualnie z salą weselną.
Ceny wahają się od 180 do nawet 500 zł za osobę, a tak duża różnica wynika z oferty sali. Zwróćcie uwagę, czy w cenę wliczone są poprawiny, dekoracje sali, tort weselny, alkohol i napoje, candy bar, wiejski stół oraz jaka jest ilość oferowanych posiłków. Uśredniając oferty, przeciętnie “talerzyk” 🍽 kosztuje około 250 zł.
Przede wszystkim na sposób podawania dań – czy dania podawane są gościom jak w restauracji, roznoszone w wazach i na półmiskach, czy obiad ma formę szwedzkiego stołu.
Zazwyczaj ciasto i napoje znajdują się w menu weselnym, lecz nie zawsze. Jeśli cena nie obowiązuje ciast i napoi, to zapytajcie się, czy jest możliwość 💸 dopłacenia za nie, tak aby ta kwestia nie została po Waszej stronie. Lepiej unikać dodatkowych obowiązków przed ślubem.
Z Wedding.pl znajdziesz wszystko czego potrzebujesz: