Pałac Balcerowo

Marianna Czerniak

Pałac Balcerowo

Wrzesinska 46, Gniezno

(18)

O nas

WESELE GNIEZNO
- Część hotelowa: 10 pokoi 2 - osobowych
- Apartament dla nowożeńców - gratis!
- Zabytkowa, arystokratyczna aranżacja wnętrz
- Stylowo urządzone komnaty rodem z innej epoki
- Stylowa winiarnia w podziemiach Pałacu

HISTORIA PAŁACU
Pałac został wzniesiony w 1882 r.
Do 1633 r. grunty te posiadał kowal Jan Balcerowicz. Stąd właśnie nazwa Balcerowo. W latach 80. XIX w., znaczną część folwarku, zwanego wtedy potocznie Balcerowem, nabyła spółka Grabski, Jeschecki & Company, która w roku 1882 wybudowała i uruchomiła tutaj cukrownię oraz Pałac w stylu neoklasycystycznym.

W tym niezwykle okazałym budynku organizowano niegdyś różnego rodzaju uroczystości oraz zabawy i bale. Gościli tu prezydenci oraz ważne osobistości ze świata gospodarki i polityki, które przyjeżdżały do Gniezna na wysokiej rangi spotkania.

Obecnie Pałac jest w posiadaniu rodziny Pietrak, która postanowiła przywrócić mu dawną świetność dostrzegając w nim piękno i bogatą historię.
Organizowane są w nim liczne spotkania i uroczystości rodzinne... to wspaniała ucieczka od szaleńczego tempa życia współczesnego świata.

Pałac jest przykładem neoklasycznej architektury, ma historyczny charakter, stylowe i wyjątkowe wnętrza, w jego piwnicy kryje się pałacowa winiarnia. Jest to miejsce wprost stworzone do celebrowania chwil spędzonych w miłym, doborowym towarzystwie. Kameralna atmosfera pałacowych podziemi oraz bogata oferta win sprawiają, że łatwo tutaj stracić poczucie czasu.

Majestatyczna budowla otoczony jest pięknym parkiem, w którym to Młode Pary mogą powiedzieć sobie ,,tak". Znajduje się tam również romantyczna altana, w której także zorganizować można uroczystość zaślubin.
Ponadto wyjątkowym miejscem jest również odrestaurowany budynek oranżerii z 1872 r. To klimatyczne miejsce wśród egzotycznych roślin.
Na terenie obiektu znajduje się również Sala Koncertowa, która pomieści aż 400 gości!

PRZEDZIAŁ CENOWY

210 zł - 360 zł

hotel-bed

MIEJSCA NOCLEGOWE

22

couple-man-woman

LICZBA GOŚCI

od 30 do 400

house-1

LICZBA SAL

2

USTAWIENIE STOŁÓW

Okrągłe

Prostokątne

OPIS MIEJSCA

Dekoracje

Grill

Klimatyzacja

Kuchnia

Miejsca noclegowe

Ogród

Parking

Patio

Teren zamknięty

Udogodnienia dla niepełnosprawnych

TYP SALI

Pałac na wesele

STYL SALI

Wesele w stylu boho

Wesele w stylu romantycznym

Wesele w stylu rustykalnym

Oferta - Pałac Balcerowo

Menu weselne - Wariant 1

240 zł

Powitanie Pary Młodej chlebem i solą
Wino musujące

Zupa:
Rosół z wiejskiej kury podany z makaronem własnego wyrobu

II Danie (3 por./os.):
Rolada z indyka faszerowana warzywami, sos potrawkowy
Polędwica wieprzowa sous vide z kurkami
Kotlet de Volaille z kurczaka podsycony maślanym smakiem
Wielkopolska rolada wołowa w sosie własnym

Dodatki:
Ziemniaki gotowane oprószone koperkiem
Frytki oblane złocistym rumieńcem
Ryż gotowany podany na sypko
Kompozycja warzyw gotowanych
Bukiet surówek pełen witamin
Buraczki gotowane

Słodki poczęstunek:
Mus truskawkowy z lodami waniliowymi

Wybór ciast z cukierni Hotelu Pietrak 3 ciasta koktajlowe/os.
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami
sernik nowojorski z białą czekoladą
jabłecznik na biszkopcie
Ciasto czekoladowo- wiśniowe
Owoce na piance zatopione w galaretce
Owoce podane na lustrze
Kawa lub herbata na życzenie Gości - bez ograniczeń

Zimne zakąski (3 por./os.):
Dorsz w galarecie cytrynowe
Rolada z kurczaka faszerowana szpinakiem,
serem dor blue i suszonym pomidorem
Schab z nadzieniem chrzanowo - szczypiorkowym
Pasztet z żurawiną
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Sałatka ziemniaczana owinięta w płatkach szynki
Wybór pieczywa i masło smakowe

Uroczystość Oczepin:
Tort weselny (smaki do ustalenia)
Kawa lub herbata - na życzenie Gości

Powitanie Poranka (1,5 por./os.):
Pikantny barszczyk
Szaszłyki z drobiu owinięte w bekonie,
marynowane w czosnku przekładane warzywami
Żeberka z marynaty słodko - pikantnej
Golonka gotowana podana z kapustą i grzybami
Chrzan, musztarda, wybór pieczywa

Napoje - bez ograniczeń
Sok naturalny
Woda mineralna podana z cytryną i miętą
Napoje gazowane pepsi

Menu weselne - Wariant 2

280 zł

Powitanie Pary Młodej chlebem i solą
Wino musujące

Przystawka:
Carpaccio z polędwicy wołowej na sosie korzenno - miodowym,
pomidorkami koktajlowymi, rukolą

Zupa:
Pikantny bulion grzybowy pod pierzynką z ciasta francuskiego
lub
Rosół z wiejskiej kury z makaronem własnej roboty

II Danie (3 por./os.):
Łosoś norweski w sosie cytrynowo - koperkowym
Cordon Bleu z drobiu przekładany serem i szynką
Pieczona kaczka po polsku z jabłuszkiem i modra kapustą
Wykwintne rożki ze schabu faszerowane musem pieczarkowym
Wielkopolska rolada wołowa w sosie własnym
Dodatki:
Ziemniaki gotowane oprószone koperkiem
Ziemniaki zapiekane w ziołach
Krokiety ziemniaczane
Kluski śląskie
Kompozycja warzyw gotowanych
Bukiet surówek pełen witamin
Buraczki gotowane

Słodki poczęstunek:
Mus malinowy z lodami śmietankowymi

Wybór ciast z cukierni Hotelu Pietrak 3 ciasta koktajlowe/os
Proponujemy do wyboru:
Brzoskwinie zatapiane w puszystym serniku
Złocista szarlotka z cynamonową posypką
Hiszpańska słodycz z bakaliami
Kora orzechowa
Owoce na piance zatopione w galaretce
Raffaello

Owoce podane na lustrze
Kawa lub herbata na życzenie Gości - bez ograniczeń

Zimne zakąski (3 por./os.):
Wykwintna roladka z pstrąga nadziewana paluszkiem krabowym
Śledzik po królewsku
Galantyna z drobiu z bakaliami
Karkówka faszerowana leśnymi grzybami
Galarciki wieprzowe lub drobiowe
Finger Food: mini vol vent z musem pistacjowym, krewetką
terina warzywna, pasztet z grzybów leśnych,
roladki z grillowanej cukinii z suszonym pomidorem
i kozim serem, ptysie z pastą, bakłażanem i kawiorem
Wybór pieczywa, masełko smakowe

Pokaz kulinarny Szefa Kuchni - ilość podana w kg
Udziec wieprzowy z sosem pieczeniowo-żurawinowym
podany z puree ziemniaczanym z kapustą kiszoną
lub ziemniaki zapiekane w ziołach

Uroczystość Oczepin:
Tort weselny o różnych smakach
Kawa lub herbata na życzenie Gości

Powitanie Poranka (1,5 por./os.):
Pikantny barszcz czerwony
Golonka gotowana podana z kapustą i grzybami
Strogonow z indyka podany z kluskami półfrancuskimi
Pałki z kurczaka z rożna
Chrzan, musztarda, wybór pieczywa

Napoje - bez ograniczeń
Sok naturalny
Woda mineralna podana z cytryną i miętą
Napoje gazowane pepsi

Menu weselne - Wariant 3

350 zł

Powitanie Pary Młodej chlebem i solą
Wino musujące

Przystawka:
Pete z gęsich wątróbek marynowanych w brandy w kompozycji z konfiturą z czerwonej cebuli

Zupa:
Pikantny bulion grzybowy pod pierzynką z ciasta francuskiego
lub
Krem z pomidorów z kluseczkami bazyliowymi

II Danie (3 por./os.):
Filet z dorsza serwowany na patelni w sosie neapolitańskim
Pieczona kaczka po polsku z jabłuszkiem i modrą kapustą
Wielkopolska rolada wołowa w sosie własnym
Rogue z cielęciny z warzywami i kluseczkami maślanymi
Tradycyjny kotlet schabowy z kością w złocistej panierce

Dodatki:
Ziemniaki gotowane okraszone koperkiem
Frytki oblane złocistym rumieńcem
Krokiety ziemniaczane
Kluski śląskie
Kompozycja warzyw gotowanych
Bukiet surówek pełen witamin
Kapusta modra, buraczki

Słodki poczęstunek:
Pana cotta waniliowa z musem truskawkowym z lodami waniliowymi podana w pucharku

Wybór ciast z cukierni Hotelu Pietrak (3 por./os.)
Brzoskwinie zatapiane w puszystym serniku
Złocista szarlotka z cynamonową posypką
Hiszpańska słodycz z bakaliami
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Świeże owoce na piance zatopione w galaretce
Ciasto kokosowo- ananasowe
Kora orzechowa

Kompozycja owoców podana na lustrze
Kawa lub herbata na życzenie Gości bez ograniczeń

Zimne zakąski (3 por./os.):
Tymbaliki z łososia
Polędwica wieprzowa faszerowana
zielonym pieprzem i serem rok pol
Galantyna z kurczaka faszerowana
szpinakiem i suszonym pomidorem
Rostbef po angielsku z salsą pomidorową
Koktajl z krewetek
Sałatka grecka z serem feta i oliwkami
Zawijaniec wieprzowy faszerowany warzywami
Schab z nadzieniem chrzanowo-szczypiorkowym
Karkówka faszerowana leśnymi grzybami
Dipy na zimno ( zielony, chrzanowy, tzatziki)
Szeroki wybór pieczywa, masełko smakowe

Pokaz kulinarny Szefa Kuchni
Pieczona szynka podana z gołąbkami faszerowanymi kaszą gryczaną i grzybami

Stół ze Staropolskim Jadłem
Wędliny podsuszane:
kabanosy, polska kiełbasa surowa, krakowska
Pasztet domowy, baleron, szynka wiejska
Ryba w zalewie słodko - kwaśnej
Chleb wiejski własnego wypieku,
ogórki kiszone, smalec z przyprawami
Pikle marynowane, pomidory z polskich ogrodów
Żur na naturalnym zakwasie podany z kociołka

Uroczystość Oczepin
Tort weselny o różnych smakach
Kawa lub herbata na życzenie Gości

Powitanie Poranka (1,5 por./os.):
Pikantny barszcz czerwony
Golonka po bawarsku duszona z warzywami
Strogonow wołowy z kluseczkami półfrancuskimi
Żeberka po amerykańsku
Chrzan, musztarda, wybór pieczywa

Napoje - bez ograniczeń:
Sok naturalny
Woda mineralna podana z cytryną i miętą
Napoje gazowane pepsi

Opinie - Pałac Balcerowo

5

18 opinii

Dodaj opinię

MK

Milo K

Serdecznie dziekujemy za tak piekne przyjecie weselne. Wnetrza Palacu, ogrod, fontanna, oranzeria zachwycily zarowno nas jak i gosci. Szczegolne podziekowania dla Szefa Kuchni, jego kuchnia podbila serca wszystkich. Wszystko bylo dopiete na ostatni guzik, na czas i z usmiechem. Dziekujemy Pani Mariannie za wyrozumialosc i elastycznosc, bo troche tych zmian z naszej strony bylo. Z czystym sumieniem polecamy i mam nadzieje, ze spotkamy sie tutaj rowniez na 10-cio lecie. Z checia przezylibysmy ten dzien raz jeszcze!

3 lata temu

Źródło: Facebook

AT

Anna T

Dziękujemy z całego serca za pomoc w zorganizowaniu naszego wesela w stylu garden party, które odbyło się pod koniec lipca 😊 Serdecznie dziękujemy niezastąpionej Pani Basi, która z cierpliwością przystawała na nasze niestandardowe pomysły i służyła pomocą przy ich realizacji, całej wspaniałej Obsłudze, która pomimo zmęczenia była niesamowicie zorganizowana i zawsze się uśmiechała oraz Szefowi Kuchni za przygotowanie pysznych potraw, które zachwyciły zarówno nas, jak i Gości. Z czystym sercem polecamy Pałac Balcerowo wszystkim przyszłym Nowożeńcom!

5 lat temu

Źródło: Facebook

AN

Aniela N

Nasze wesele odbyło się 18.08.2018 r. Z całego serca chcieliśmy podziękować całej obsłudze, Szefowi kuchni oraz Pani Barbarze Wrzesińskiej za wspaniałą organizację, dbałość o najmniejsze szczegóły,za smak i kunszt przygotowanych potraw i pełen profesjonalizm! Gratulujemy wielkiej klasy i pasji z jaką tworzycie atmosferę tego niezwykłego miejsca. Zarówno My jak i Goście weselni zostaliśmy oczarowani dosłownie wszystkim. Wesele w Pałacu Balcerowo to niezapomniane wspomnienie na całe życie!!! Wszystkim parom poszukującym idealnego miejsca na przyjęcie weselne polecamy Pałac Balcerowo - będzie to Wasz wymarzony początek wspólnej drogi 😍💞❤️💋

5 lat temu

Źródło: Facebook

KS

Krzysztof S

Serdecznie dziękujemy za wspaniałą organizację przyjęcia. Jedzenie było przepyszne, a obsługa na najwyższym poziomie. Szczególne podziękowania dla Pani Elżbiety, Pana Krzysztofa i Szefa Kuchni! Gorąco polecamy.

5 lat temu

Źródło: Facebook

AW

Aga W

Chcialabym serdecznie podziekowac za pomoc w zorganizacji naszego wspanialego wesela ktore odbylo sie 16.09.2017 w Palacu Balcerowo. Jestem bardzo wdzieczna za profesjonalizm Pani Basi Wrzesinskiej i obsugi wesela co pozwolilo nam cieszyc sie tym wyjatkowym dniem i zrelaksowac. Goscie zarowno Polscy jak i zagraniczni swietnie sie bawili, byli zachwyceni pieknem palacu i obfitoscia dan weselnych ktorych wykwintonosc, kunszt i smak bardzo im zaimponowal. Wszystkie szczegoly byly dobrane i zrealizowane wedlug naszych instrukcji za co dziekuje tez wydzialowi marketingu. Nie wyobrazam sobie lepiej zorganizowanego wesela w piekniejszym miejscu, zawsze bedziemy wspominac ten wyjatkowy dzien. Wszystko przebieglo wedlug planu z troska o nasze zadowolenie i samopoczucie. Jeszcze raz dziekuje i goraco polecam!

6 lat temu

Źródło: Facebook

AG

Ania G

Serdeczne Podziękowania za wspaniałą atmosfere i kulinarne wspaniałości, za bardzo milą i profesjonalna obsluge. W szczególności wielkie podziękowania dla Pani Elżbiety Kamińskiej. Dziękujemy !

6 lat temu

Źródło: Facebook

KJ

Karol J

W minioną sobotę (tj. 19.08 br.) w Pałacu Balcerowo w Gnieźnie odbyła się uroczystość weselna naszej córki Pauli Jakubowskiej i Artura Małkowskiego. Jesteśmy zachwyceni profesjonalizmem i życzliwością jakim wykazała się obsługa Pałacu pod kierownictwem Pani Barbary Wrzesińskiej. Wszyscy goście, podobnie jak my, byli zauroczeni Pałacem i jego otoczeniem. Wszystko było dopięte na ostatni guzik zgodnie z naszymi oczekiwaniami i prośbami za co jesteśmy wdzięczni Pani Barbarze. Szef Kuchni stanął na wysokości zadania i przygotował wyśmienite potrawy oraz wypieki, nic dodać nic ująć – po prostu poezja smaku, a na dodatek wszystkie te pyszności serwowane były w najlepszy z możliwych sposobów, szybciutko i sprawnie i do tego z pięknym uśmiechem na twarzach Pań Kelnerek. Nie mogliśmy wybrać lepszego miejsca i serdecznie dziękujemy za Państwa zaangażowanie. Z gorącymi podziękowaniami ze stworzenie niezapomnianych wrażeń, Katarzyna i Karol Jakubowscy

6 lat temu

Źródło: Facebook

Pytania i odpowiedzi

Od jak dawna współpracujesz z Parami Młodymi?

Od 25 lat

Czym wyróżnia się Twoja oferta?

.

Co związanego z realizacją usługi, było dla Ciebie jak do tej pory największym wyzwaniem?

.

Jakie pytania Pary Młode zadają Ci najczęściej? Co odpowiadasz?

.

Co znajduje się w Twojej podstawowej ofercie?

Powitanie Pary Młodej chlebem i solą Wino musujące Zupa: Rosół z wiejskiej kury podany z makaronem własnego wyrobu II Danie (3 por./os.): Rolada z indyka faszerowana warzywami, sos potrawkowy Polędwica wieprzowa sous vide z kurkami Kotlet de Volaille z kurczaka podsycony maślanym smakiem Wielkopolska rolada wo³owa w sosie własnym Dodatki: Ziemniaki gotowane oprószone koperkiem Frytki oblane złocistym rumieńcem Ryż gotowany podany na sypko Kompozycja warzyw gotowanych Bukiet surówek pe³en witamin Buraczki gotowane Słodki poczęstunek: Mus truskawkowy z lodami waniliowymi Wybór ciast z cukierni Hotelu Pietrak 3 ciasta koktajlowe/os. Tradycyjny sernik z brzoskwiniami sernik nowojorski z białą czekoladą jabłecznik na biszkopcie Ciasto czekoladowo- wiśniowe Owoce na piance zatopione w galaretce Owoce podane na lustrze Kawa lub herbata na życzenie Gości - bez ograniczeń Zimne zakąski (3 por./os.): Dorsz w galarecie cytrynowe Rolada z kurczaka faszerowana szpinakiem, serem dor blue i suszonym pomidorem Schab z nadzieniem chrzanowo - szczypiorkowym Pasztet z żurawiną Sałatka z grillowanym kurczakiem Sałatka ziemniaczana owinięta w płatkach szynki Wybór pieczywa i masło smakowe Uroczystość Oczepin: Tort weselny (smaki do ustalenia) Kawa lub herbata - na życzenie Gości Powitanie Poranka (1,5 por./os.): Pikantny barszczyk Szaszłyki z drobiu owinięte w bekonie, marynowane w czosnku przekładane warzywami Żeberka z marynaty słodko - pikantnej Golonka gotowana podana z kapust¹ i grzybami Chrzan, musztarda, wybór pieczywa Napoje - bez ograniczeń Sok naturalny Woda mineralna podana z cytryną

Z jakim wyprzedzeniem Młoda Para powinna zarezerwować u Was termin?

.

Czy można umówić się wcześniej na obejrzenie sali weselnej oraz degustację menu?

.

Na ile jest możliwość wprowadzenia modyfikacji w proponowanej przez Was ofercie?

.

Kiedy ustalacie z Parą Młodą szczegóły dotyczące wesela?

.

W jakim stylu przeważnie Młode Pary organizują u Was wesela?

.

Kontakt - Pałac Balcerowo

Pałac Balcerowo

Usługodawca nie przekazał nam informacji, czy prowadzi działalność gospodarczą.

Wrzesinska 46 62-200 Gniezno

Zobacz sale weselne w Twoim województwie: