Czego szukasz?
Liczba ofert: 436
Każda cukiernia odpowie, że im wcześniej zamówicie tort na wesele, tym lepiej. Oblegane cukiernie mogą mieć terminy zarezerwowane nawet na 2 lata do przodu. Najgorętsze okresy to czas świąt, sezon komunii i oczywiście ślubów. Najtrudniej jest zamówić ciasto okolicznościowe w okresie od maja do września, dlatego jeżeli planujecie ślub w tych miesiącach, dokonajcie rezerwacji co najmniej pół roku wcześniej. Łatwiej może być, jeżeli Wasze wesele odbywa się w środku tygodnia. Najpóźniejszy czas na złożenie zamówienia to 3 miesiące przed, ale warto śledzić terminy last minute, które cukiernie proponują na serwisach ze swoimi ofertami, takimi jak Wedding.pl.
Ceny za tort ślubny zależne są od renomy cukierni, cen rynkowych w danym regionie, jakości produktów, ale przede wszystkim ilości porcji, rodzaju i smaku oraz stopnia trudności wykonania. Dodatkowo płatne mogą być takie usługi, jak degustacja czy dowóz tortu. Należy również pamiętać o tym, że większość cukierni życzy sobie wpłacenie zadatku w momencie rezerwacji terminu. Średnia cena za tort weselny na 100 osób to 1500-2500 zł. Wyszukane smaki, skomplikowane konstrukcje lub składniki bezglutenowe, bezlaktozowe czy wegańskie mogą podwyższyć ceny tortów nawet do 5000 zł. Nie zapominajcie jednak, że poza sezonem lub składając duże zamówienie w jednym miejscu, można zapytać o rabat.
1 porcja tortu weselnego to około 100 gram ciasta. Zapraszając na przyjęcie 100 gości, należy zamówić co najmniej 100 porcji, tj. 10 kg tortu. Uwaga: zazwyczaj nie zamawiamy porcji na styk (tyle ile mamy gości), ale z górką, np. 150, a nie 100 porcji w przypadku 100 gości. Tym samym nie martwimy się, że w przypadku źle ukrojonego kawałka lub dokładki, nikomu nie zabraknie porcji, a także może coś zostanie na poprawiny lub na wynos dla gości.
Tradycjonaliści bez wątpienia pozostaną przy torcie złożonym z biszkoptów, przekładanych kremem, owocami i innymi dodatkami. Ważny jest jednak nie tylko „wsad”, ale i forma czy dekoracja. Niektóre ciasta, choć klasyczne w smaku, mogą przybrać bardzo oryginalne kształty, kolory i dekoracje. Warto być na bieżąco z trendami i poznać najmodniejsze torty weselne , które mogą Was zainspirować przed Waszym przyjęciem. Mistrzowie cukiernictwa zwracają uwagę, że nowoczesny tort weselny nie musi być również tortem w standardowym rozumieniu. Od kilku sezonów popularne są torty weselne z muffinek czy babeczek. Dla par młodych szukających niestandardowych rozwiązań, możemy polecić jeszcze wieże z francuskich makaroników, pączków i owoców w czekoladzie.
Temat deserów nie kończy się jednak na torcie. Dzisiejszym weselnym standardem są również słodkie stoły (inaczej: candy bary), na których gości znajdą przeróżne słodkości: od klasycznych ciast, przez ciastka i ciasteczka, po fontanny czekoladowe i owoce. Nowoczesne słodkie bufety mogą się składać również z: trufli, lizaków (cake pops`ów), deserów w pucharkach, makaroników, tartaletek i musów. Obecnie najlepsze cukiernie oferują nie tylko desery, ale również dekorację słodkiego stołu. Warto, aby wpisywała się w motyw przewodni wesela.