Torty weselne są jedną z tych niemal obowiązkowych rzeczy na każdym przyjęciu weselnym, niezależnie od tego jak duże je organizujecie.
Dlatego wszystkie przyszłe Młode Pary czeka wybór tortu weselnego. Was również!
W tym celu, zapewne pełni radości i dobrego humoru wybierzecie się do cukierni, aby zarezerwować termin i ustalić szczegóły zamówienia. Aż tu nagle zostaniecie zbombardowani mnóstwem trudnych pytań.
Jaki rodzaj tortu, jaki smak, jak duży, okrągły czy kwadratowy? 😱 Aż w głowie się kręci.
Dlatego, abyście nie byli zaskoczeni, specjalnie dla Was powstał ten artykuł. Dzięki niemu dowiecie się:
Zatem do dzieła!
Fot. Tortownica Jagoda Olszewska, Cukiernia Consonni, Cappucino Cafe
Aby nie umknęły Ci pozostałe zadania z harmonogramu, sprawdź nasz kompletny przewodnik: ślub i wesele krok po kroku!
Po pierwsze zaczynając od rodzajów musimy wspomnieć sobie o kształtach, ponieważ nie jest to takie oczywiste.
Torty weselne mogą być:
Dlatego zastanawiając się na rodzajem tortu, wybierzcie od razu również jego kształt. Ostatnio popularnością cieszą się kwadratowe torty weselne. Jest to sposób na przełamanie klasyki, nie zmieniając jednocześnie bardzo wiele.
Jeśli więc podobają Wam się standardowe, białe, delikatne torty weselne, ale chcielibyście go nieco odświeżyć i dodać nowoczesności wybierzcie kwadratowy tort weselny. 😃
Fot. Torty Małgosi, Cukiernia Consonni, Słodki Kawałek Szczęścia
Tort śmietanowy składa się z biszkoptów, które przełożone są bitą śmietaną. Następnie wierzch i boki tortu obkładane są również kremem śmietanowym.
Tak przygotowany tort jest zazwyczaj dekorowany świeżymi owocami. 🍒🍓
Niewątpliwą zaletą tortu śmietanowego jest jego lekkość i delikatność. Trzeba natomiast uważać, aby do momentu podania znajdował się w chłodni lub klimatyzowanym pomieszczeniu.
W przeciwnym razie śmietana zacznie się rozpływać, figurka Państwa Młodych niechlubnie zjedzie z samej góry, a gościom będziecie mogli podać jedynie breję przypominająca kiedyś ciasto. 🤢
Przypuszczam, że nie zaskoczę Was mówiąc, że tort lodowy składa się głównie z lodów. 🍦 A dokładniej z masy lodowej.
Możecie znaleźć różne jego wariacje. Niekiedy masą przekładany jest upieczony biszkopt, a innym razem tort zrobiony jest głównie z lodów, do których dodaje się biszkopty w postaci ciastek.
Możecie również wybrać wersję pół lodową, gdzie góra jest zrobiona z masy lodowej i bitej śmietany, natomiast dół jest owocowy. 🍍 Czasami do tortu dodaje się również owoce w galaretce lub frużelinie.
Owoce na torcie to klasyka, która nigdy się nie znudzi. Nie dość, że ich soczyste kolory pięknie komponują sią z jasnymi odcieniami masy, to dodatkowo takie połączenie smakuje 😋 wyśmienicie.
Tort może być udekorowany na bogato lub minimalistycznie przyozdobiony owocami. Najlepiej wybierać owoce 🍒 sezonowe, by były soczyste i świeże.
Maliny, jagody i truskawki 🍓 mogą być orzeźwiającym dodatkiem do słodkiego kremu. Dlatego jeśli chcecie, by tort zasmakował wszystkim gościom śmiało możecie postawić na tort z owocami.
Takie uniwersalne połączenie może być kompromisem dla osób, które nie przepadają za słodyczami.
Fot. Pracownia Słodki Duet, Miska i Kopystka, Pracownia Słodki Duet, Torty Małgosi
Tort w stylu drip cake, tłumaczony na język polski jako tort z polewą, ale nie oznacza wylania jej po prostu na wierzch ciasta. Drip cake jest zrobiony w taki sposób, aby wyglądało, że polewa ciągle spływa po cieście.
Dzięki odpowiedniemu wykonaniu, na bokach ciasta tworzą się jakby sople, ❄️ tylko zrobione z polewy.
Musicie mieć jednak na względzie, że im wyższy tort tym większe wrażenie robi ten efekt. W związku z tym torty w stylu drip cake zazwyczaj mają kilka warstw biszkoptu przełożonego kremem bądź bitą śmietaną.
Fot. 1 Pracownia Artis
Tort w stylu glamour, podobnie jak wesele w stylu glamour, stawia przede wszystkim na klasykę i elegancję. Bardzo istotna jest tutaj jakość wykończenia.
Te rodzaje tortów weselnych przede wszystkim kochają biel. Inne akcenty kolorystyczne są niewielkie. Zdecydowanie bardziej stawia się na świecidełka. Dlatego zazwyczaj ozdabiane są perełkami i kryształkami. 💎
Równie często spotkacie się też z pikowaniem, koronkami, wstążkami 🎀 oraz kwiatami. 🌹
Torty w stylu glamour kochają przepych, dlatego nie są dla każdego. Świetnie natomiast sprawdzą się właśnie na weselu w stylu glamour, ale również na weselu w stylu art déco.
Fot. 3 Cukiernia Consonni
Torty z kwiatami są elegancką, ale jednocześnie 😍 romantyczną propozycją. Możecie postawić na dekoracje z cukrowych kwiatów lub postawić na prawdziwe rośliny.
💠 Wedding.pl radzi: uważajcie na niektóre żywe kwiaty – mogą być trujące! Należą do nich: konwalie, hortensje, amarylisy, kliwie, oleandry, narcyzy czy gwiazdy betlejemskie. 💠
Jeśli chcecie ozdobić tort naturalnymi kwiatami, wybierzecie te jadalne, np. nasturcje, bratki, stokrotki, piwonie, róże i frezje.
Fot. 1 Cappucino Cafe, Fot. 2 Słodkości Moni, Fot. 6 i 7 Torty Małgosi, Fot. 9 Ciastkarnia Iza
Jeżeli uważasz, że tort w stylu glamour to już za wiele, to tort barokowy tym bardziej nie będzie dla Ciebie.
Tutaj przepych rozciągnięty jest do granic możliwości. 🤩 Tort barokowy jest ciężki i sprawia wrażenie monumentalnego.
Ponadto, tak jak w epoce baroku, obowiązkowo musi znaleźć się na nim kolor złoty. Nie jest to jednak jego główny kolor, ponieważ przede wszystkim wykorzystuje się go do dekorowania.
Dlatego dla zachowania równowagi najczęściej bazą jest kolor biały, ale równie dobrze może nim być też różowy, brązowy czy czarny. 🖤
Malować można torty, które obłożone są zarówno masą cukrową, jak i kremem maślanym. 🎨 Tylko efekt tego będzie inny.
Zarówno torty obłożone kremem maślanym, jak i masą cukrową, można pomalować za pomocą aerografu. To tak jakbyście malowali tort sprayem.
W związku z tym w ten sposób raczej maluje się większe powierzchnie, bądź te fragmenty które nie muszą być dokładne. Podobnie jest w przypadku tortów malowanych akwarelami.
Inne ewentualne elementy dekoracyjne wykonuje się osobno i następnie maluje ręcznie. Ale dokładnie tak też możecie zrobić w przypadku całego tortu. 🎂
W takiej sytuacji zamawiacie tort z masy cukrowej, który w całości lub części jest ręcznie malowany. A jeśli zastanawiacie się co w ten sposób możecie na nim namalować to… niemal wszystko.
Możecie mieć tort pomalowany w kwiaty, wzory folklorystyczne lub inny motyw przewodni Waszego wesela.
Fot. 2 Cake Barbell, Fot. 3 Malinowa Żelka, Fot. 6 Cukiernia Więcej
Mówiąc o tortach kolorowych mam tutaj na myśli takie, które w całości stawiają na kolor.
W związku z tym cały tort, lub konkretne piętra są w danym kolorze. Opcjonalnie może być również zrobiony w formie ombre.
W tych wersjach stawia się na odważniejsze kolory jak fioletowy, 💜 pomarańczowy 🧡 czy żółty. 💛
Fot. 1 Malinowa Żelka, Fot. 3 Zdrowy Tort
Zdecydowanie osobne miejsce wśród kolorowych tortów mają czarne torty weselne. Kolor, który zdecydowanie nie kojarzy się z weselem. A jednak!
Spore grono Młodych Par, łamie obecnie stereotypy dotyczące wesel i przesądy z nimi związane. Tym sposobem na weselach zaczyna pojawiać się kolor czarny, który jest niezwykle eleganckim i szykownym kolorem.
Idealnie sprawdzi się na weselach w stylu Art Deco czy z motywem w stylu Wielkie Gatsby. 🥂
Fot. 1 Cappucino Cafe
Moda na marmur opanowała nie tylko wnętrza, ale i torty! Torty weselne z efektem marmuru są więc idealne dla wszystkich, którzy cenią design i bycie na bieżąco z trendami (nie tylko tymi ślubnymi).
Miedź to kolejny trend wnętrzarski, który doskonale odnajduje się również w wystroju przyjęć weselnych.
Klasyczny miedziany odcień lub super modna 🤩 różowa miedź pod postacią np. podtalerzy na stołach weselnych może idealnie współgrać z elementami na torcie weselnym.
Jeżeli Wasze wesele będzie w nowoczesnym stylu, koniecznie weźcie pod uwagę torty weselne z geometrią.
Mogą to być zarówno ciasta o przestrzennej konstrukcji, ale i wypieki zdobione geometrycznymi wzorami, jak romby, trójkąty, koła czy deltoidy.
Jeżeli jednak optujecie za tortem w klasycznej formie, zawsze możecie wybrać geometryczne stojaki – wrażenie robią transparentne bryły ze szkła.
Fot. Cukiernia Consonni, Cukiernia Więcej
Czas zatem na ostatni rodzaj tortu, który jest jednym z najpopularniejszych trendów (jeśli nie najpopularniejszym) od kilku lat czyli naked cake.
Po pierwsze – co to jest naked cake? Tłumacząc bezpośrednio będzie to “nagie ciasto”. 🙈
Dlaczego nagie? Ponieważ nie ma ono kremu po bokach więc widać wszystko co jest w środku.
A co zatem zobaczymy? 🕵️♀️ Naked cake składa się z placków biszkoptowych, przełożonych kremem, które zazwyczaj posypane są jedynie cukrem pudrem.
Natomiast ozdobionymi jest przeważnie w całości jadalnymi elementami – owocami oraz kwiatami.
💠 Wedding.pl radzi: wybierając tort z kwiatami warto wybrać te jadalne np. bratki, stokrotki, natomiast zdecydowanie uważajcie na trujące gatunki, jak np. irysy czy konwalie. 💠
Wyjątkiem od jadalnych elementów są toppery. Natomiast są one raczej subtelne, ze względu na cały charakter tortu.
I właśnie ta delikatność oraz prostota sprawia, że naked cake idealnie wpasowuje się w wesela w stylu rustykalnym, 🌿 boho czy skandynawskim.
Fot. 1 RusticLove Fot. 2 Pracownia Słodki Duet
Zdarzają się bowiem sytuacje, kiedy dany cukiernik odmawia zrobienia naked cake. 😡 Zaskoczeni? Już wyjaśniam. Oto dwa główne powody.
Po pierwsze naked cake zazwyczaj są dosyć wysokie i niestabilne, co oznacza, że ich transport jest kłopotliwy i zazwyczaj trzeba je składać na miejscu.
Nie są to najbardziej komfortowe warunki i nie każdy się na to decyduje. Zdecydowanie łatwiej jest, gdy pracuje się u siebie, mając pod ręką wszystko, co potrzebne.
Ale przede wszystkim problemem jest to, że taki tort może być kiepską wizytówką. Dlaczego? 🤔
Tak jak wspomniałam, naked cake nie ma w żaden sposób pokrytych boków ani wierzchu tortu. W związku z tym cały czas schnie i cukiernik nie może nic na to poradzić. 🚨
Nie może też przewidzieć, w jakim stanie będzie tort, gdy ostatecznie zostanie podany gościom.
W związku z tym, że coraz więcej osób zaczęło zauważać ten problem, powstało rozwiązanie 💡 w postaci semi-naked cake.
Fot. 1 Si Amore Fot. 3 Malinowa Żelka
Czyli “pół nagi tort” to swego rodzaju kompromis pomiędzy prostotą naked cake i praktycznością.
Czym więc się różni od swojego pierwowzoru?
Tym, że ma boki oraz wierzch obłożony kremem. Natomiast jest to zrobione na tyle cienką warstwą i trochę niedokładnie, 👩🎨 że wciąż widzimy warstwy tortu.
Dlatego nadal zachowana jest ta delikatność i lekkość, ale tort jest już zabezpieczony przed wysychaniem. Dzięki temu dłużej zachowuje swoją świeżość.
Fot. Pracownia Słodki Duet, Cappucino Cafe
Motyw morski 🐳 to doskonała opcja na udekorowanie tortu weselnego. Przede wszystkim jest niebanalny i ciekawy, co docenią nie tylko dzieci, ale też dorośli.
Masa cukrowa może być w rozmaitych odcieniach błękitu, turkusu, zieleni i bieli. Do zdobienia można wykorzystać przyjemną i spokojną paletę ciepłych kolorów, kojarzących się z piaskiem i plażą. 🏝
Mogą to być odcienie beżowego, złotego, żółtego, pomarańczowego i brązowego. Śmiało można też użyć kolorów takich jak szary lub srebrny.
Możecie puścić wodze fantazji i dobrać dodatki inspirując się naturą. Doskonale sprawdzą się ozdoby kojarzące się z morzem, np. perły, muszle, fale 🌊 i bąbelki.
Fot. Słodkości Moni, Cappucino Cafe
Styl shabby chic to jedna z bardziej romantycznych 🥰 opcji na dekorację tortu weselnego. Wypiek jest wyszukany i elegancki, a jednocześnie stylizowany na starodawny i podniszczony.
Może wydawać się niechlujny, jednak wykonanie tortu wymaga niezwykłej precyzji i dbałości o każdy szczegół.
Charakteryzuje się też oryginalnymi i prostymi zdobieniami, takimi jak kwiaty, gałązki, 🌿 koronki, wstążki oraz przede wszystkim kwiaty takie jak piwonie, hortensje i róże.
Dominujące kolory są jasne i doskonale łączą się z bielą. Mogą to być odcienie kości słoniowej, piasku, kremu, miodu, 🍯 pudrowego różu, pasteli oraz szarości.
Coraz bardziej popularne stają się wybory wegańskiego jedzenia na weselach – nie tylko ze względów etycznych, ale też zdrowotnych lub środowiskowych. 🌳
Tort bez mleka, masła, śmietanki, czy jajek może być równie pyszny. Dlatego nawet jeśli nie jesteście weganami, to można rozważyć opcję wege tortu. Ten może okazać się miłą odmianą dla tradycyjnego wypieku i 😍 atrakcją dla gości.
Wegański tort można udekorować dowolnie. Jednak roślinne składniki można dodatkowo podkreślić dekoracjami inspirowanymi naturą, takimi jak kwiaty, 🌼 liście, gałązki i owoce.
Wybierając odpowiedni tort na wesele musicie wziąć pod uwagę, kiedy organizujecie wesele.
Myślę, że każdy z nas intuicyjnie czuje, że latem, ☀️ kiedy jest gorąco i duszno raczej mamy ochotę na lekkie ciasta, bardziej owocowe.
Dlatego dobrze sprawdzą się torty śmietanowe, lodowe czy naked cake.
Natomiast inaczej jest w przypadku zimowych wesel. ☃️ Tutaj można zdecydowanie postawić na cięższe wypieki i bardziej wyraziste smaki.
W związku z tym, możecie wybrać torty na bazie kremu węgierskiego, czekoladowego czy toffi. Młode Pary również chętnie eksperymentują z nowszymi smakami jak oreo czy nutella.
Fot. Cukiernia Więcej, Pracownia Słodki Duet, Cappucino Cafe
To jedno z tych technicznych pytań, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Cukiernie różnią się w tej kwestii między sobą.
Najczęściej można się spotkać z przeliczeniem 100 g na osobę jako minimum. ⚖️ I zazwyczaj liczy się między 100 a 150 g na osobę.
Niekiedy przyjmuje się wyższy przelicznik – między 150 a 220 g na osobę. Jeśli zatem chcecie przygotować dla gości większe porcje, możecie wybrać drugą opcję, ale pierwsza powinna być wystarczająca.
💠 Wedding.pl radzi: Pamiętajcie, że waga dotyczy części jadalnej. Jeżeli dodatkowo zamawiacie tort z masą cukrową, jego waga ostateczna będzie większa więc i cena końcowa wyższa. 💠
Trzeba jednak jeszcze wspomnieć, że istnieje drugi sposób przeliczania ilości tortu. W tej wersji cukiernia po prostu liczy porcje. Czyli tyle, ile jest osób, tyle porcji. Natomiast nie wiadomo, ile to tak naprawdę jest.
Fot. Pracownia Słodki Duet, Cappucino Cafe, Pracownia Słodki Duet
Skoro zatem mowa o cenie. Ile kosztują torty weselne? Jak zawsze rozpiętość cenowa jest duża, ponieważ kosztują od 35 do nawet 400 zł za kg. 😮
Zazwyczaj jednak możecie spodziewać się ceny w przedziale 40 – 70 zł za kg. W trochę droższych cukierniach będzie to około 100 zł.
Zakładając zatem, że organizujcie wesele na 100 osób i przewidujecie minimalną porcję czyli 100 g na osobę, potrzebujecie 10 kg tortu.
W takiej sytuacji, biorąc pod uwagę średnie stawki, zapłacicie od 400 do 700 zł za tort. Oczywiście, jeśli nie będzie na nim żadnych ciężkich elementów, 🍉🥥 które by go dodatkowo obciążyły. Jeśli wybralibyście tort weselny z droższej cukierni, wtedy zaczynamy od 1000 zł.
Jeśli dodatkowo stwierdzicie, że jednak 100 g to za mało i wybierzecie 200 g to już wychodzi nam 800, 1400 lub 2000 zł.
Dlatego jak widzicie na cenę Waszego tortu wpływa:
Natomiast jeśli Wasza cukiernia przewiduje przelicznik porcji na osobę to tutaj zazwyczaj ceny mieszczą się w przedziale 10 – 12 zł za osobę.
💠 Wedding.pl radzi: dopytajcie, czy w cenie tortu jest również dostawa. 💠
Dobrze zatem zastanówcie się, ile możecie wydać. Pamiętajcie też, że w weselnym menu jest raczej dużo 🍲🍗 bądź bardzo dużo 🍲🍗🍿🍤 jedzenia, w związku z tym wielu gości chce jedynie ciasta spróbować, a nie się nim najadać.
Nawet uwzględniając sezon ślubny między 2 a 4 miesiące przed ślubem powinny być wystarczające.
Natomiast jeżeli macie upatrzoną jakąś konkretną cukiernię, na której Wam zależy, dopytajcie wcześniej, 📞 kiedy powinniście złożyć zamówienie. Dzięki temu unikniecie przykrej niespodzianki.
Niekiedy te bardziej oblegane miejsca przyjmują zlecenia nawet na pół roku do przodu!
Najczęściej odbywa się poprzez efektowne wprowadzenie tortu na salę. Pora zazwyczaj uzależniona jest od tego, jak macie zaplanowane wesele.
Z własnego doświadczenia, zazwyczaj Pary Młode decydują się na tort koło godziny 21.
Jest to moment mniej więcej w połowie zabawy, kiedy goście zdążyli już trochę potańczyć, wypić, zjeść. Zatem podanie tortu jest pewną atrakcją. Następną, koło północy, będą dopiero oczepiny. 💐
Nie oznacza to jednak, że jest to jedyny słuszny moment. Inną możliwością jest podanie tortu po obiedzie, przed pierwszym tańcem 💃🕺 Pary Młodej.
Pierwszy raz zetknęłam się z tym w kontekście tradycji ślubnej w Szkocji. Natomiast ostatnio trafiłam na wzmiankę, że niekiedy tak się robi także w Polsce.
Osobiście nie trafiłam na takie wesele, ale to może być dobra opcja dla Was, jeśli nie chcecie robić z podawania tortu wielkiego wydarzenia, czy przerywać później gościom zabawy.
Z drugiej strony sposobem na późniejsze podanie tortu, jest zrobienie tego dopiero po oczepinach.
W związku z tym, jak widzicie, nie ma jednej zasady, więc macie zupełną dowolność w wyborze godziny! ⏰
Młode Pary zazwyczaj chcą w jakiś sposób zakomunikować wprowadzenie tortu na salę. 📢 Niezależnie od tego, czy dodatkowo będą przy tym fajerwerki, zimne ognie, ciężki dym, czy lasery, zazwyczaj wybierają po prostu piosenkę.
Jaką? Oto kilka przykładów:
To już inny sposób zaprezentowania tortu i najnowszy trend. ⭐️ Do tego musicie jednak zbudować odpowiednią konstrukcję, która utrzyma taki ciężar.
Dlatego nie na każdej sali to się sprawdzi. Możecie owszem próbować zawiesić na jakieś konstrukcji zbudowanej od podłogi, np. na drabinie, ale efekt już nie będzie taki sam.
Zbudowanie konstrukcji to jednak połowa sukcesu. Potem trzeba się także zastanowić nad jej przystrojeniem.
I tutaj w zależności od tego, jaki macie motyw przewodni, możecie postawić na naturę i kwiaty 🌾🌷 lub przeciwnie – na wstęgi i błyskotki. 🎀💎
Na koniec jeszcze kilka krótkich wskazówek, które mogą Wam się przydać przy wybieraniu tortu. ⏬
To ta najprzyjemniejsza część wybierania tortu. Degustacje zazwyczaj są przeprowadzane, ale to nie jest tak, że to norma i że w każdej cukierni tak będzie. Poza tym, w zależności od cukierni też w różny sposób się to odbywa.
Czasami degustację przeprowadza się na indywidualnym spotkaniu, 👩💼 a czasami kawałki tortów możecie dostać do domu. 🏡
Możecie też zrobić degustację na własną rękę, jeśli cukiernia po prostu sprzedaje mini wersje swoich tortów.
Wesele to przekrój wielu osób, w różnym wieku. 👶 Dlatego ze względu na najmłodszych, ale i kobiety w ciąży 🤰 oraz osoby, które nie piją alkoholu zrezygnujcie z tortów z alkoholem.
Dzięki temu, każdy będzie mógł go spróbować.
Fot. Cappucino Cafe, For Cakes’ Lovers Only
Trudny temat, ponieważ nie da się wszystkim dogodzić, ani przygotować na każdy możliwy alergen.
Jeżeli jednak wiecie, że będzie u Was duża grupa osób uczulona na przykład na laktozę czy gluten albo po prostu chcecie zrobić przyjemność bliskiej osobie, która nie będzie mogła zjeść Waszego głównego tortu – zastanówcie się nad przygotowaniem mini ciast 🍮 specjalnie dla nich.
Są cukiernie, które oferują u siebie bezglutenowe, czy bez laktozowe wypieki. Mała rzecz, którą Wasi goście na pewno docenią. ❤️
Chociaż tradycyjne torty wcale nie tracą na popularności, to niektóre pary młode decydują się na jego alternatywne wersje. Nie tylko świetnie się prezentują, ale często są też łatwiejsze do podania. 🍽
Mogą to być porcje tortów odpowiednio przygotowane dla gości. Można podać je w słoiczkach, kieliszkach, a nawet rożkach do lodów.
Jeszcze bardziej wyszukanym pomysłem są cake-pops’y, czyli ciasto na patykach stylizowane na lizaki. Na niektórych weselach podaje się też 🍨 lody lub tort lodowy, który sprawdzi się doskonale, szczególnie w letnie miesiące.
Torty układa się też z kolorowych babeczek 🧁 i mini tart. Można też trafić na piramidy wykonane z francuskich makaroników, czekoladek i ciastek.
Po pierwsze weźcie pod uwagę porę roku, w której organizujecie wesele. Latem znacznie lepiej sprawdzą się lekkie, 🍓 owocowe wypieki. Ciężkie kremy zostawcie na jesień i zimę. Potem zobaczcie, co pasuje do Waszego stylu wesela – czy wolicie rustykalny naked cake czy może tort w stylu glamour z pikowaną masą cukrową. A na samym końcu skupcie się na wybieraniu smaku.
Przede wszystkim degustacja! 🤤 Umówcie się na spotkanie, gdzie będziecie mogli spróbować kilu różnych kawałków lub zabierzcie je do domu. Po drugie zrezygnujcie z nasączania tortu alkoholem. Nie każdy może i nie każdy chce jeść tort, który zawiera w sobie alkohol.
Ceny tortów zaczynają się od 35 zł, a kończą nawet na 400 zł za kg. 😮 Zazwyczaj jednak możecie spodziewać się ceny w przedziale 40 – 70 zł za kg. W trochę droższych cukierniach będzie to około 100 zł.
Najczęściej można się spotkać z przeliczeniem 100 g na osobę jako minimum. W cukierniach przeważnie porcja będzie wynosić między 100 a 150 g na osobę. Niekiedy przyjmuje się wyższy przelicznik – między 150 a 220 g na osobę. Jeśli zatem chcecie przygotować dla gości większe porcje, możecie wybrać drugą opcję, ale pierwsza powinna być wystarczająca. Wtedy na 100 osób wystarczy Wam 10 – 15 kg tortu. Pamiętajcie jednak, że w przypadku masy cukrowej taki tort będzie cięższy.
Część par zamienia tradycyjne torty na przykład na wieżę z muffinek 🧁 lub francuskich makaroników. Inne z kolei stawiają na cake-popsy (to taka czekoladowa kulka nadziana na patyk) lub mini ciasta, dla każdego gościa z osobna. Wtedy nie ma mowy o krojeniu czegokolwiek, 🔪 ani przeliczaniu kg ciasta na ilość osób. Wszystko jest jasne i proste.
Z Wedding.pl znajdziesz wszystko czego potrzebujesz: