09 września 2019

Razem przy stole, czyli rola wspólnego celebrowania posiłków


wspólne posiłki

Stół to wydawałoby się zwykły mebel. Tak jest, jednak gdy staje się on elementem domu rodzinnego, przy którym rozwiązywane są problemy, ktoś kogoś pociesza, słucha albo po prostu – jest, stół taki zaczyna nabierać innego znaczenia. Od zarania dziejów ten mebel w domu jest traktowany jak symbol  towarzyszący między innymi wspomnieniom niedzielnych obiadów u babci, a przy tym spotkań, śmiechu, płaczu i przede wszystkim smaków.

Wspólne posiłki – jak wygląda rzeczywistość w polskich domach?

Kwestia  wspólnego spożywania posiłków została nawet przebadana wśród Polaków. Na przykładzie jednego z badań czytamy, że co czwarta osoba (28%) deklaruje, że jada wspólne posiłki z rodziną codziennie. Natomiast blisko połowa badanych (45%) twierdzi, że jada z rodziną wspólny posiłek do trzech razy w tygodniu. Obecne czasy oczywiście różnią się zdecydowanie od minionych: teraz trudniej kultywować pewne tradycje albo w ogóle organizować posiłki w jednym czasie w domu. Determinuje to często odmienny grafik pracy domowników. Oprócz tego, trzeba wspomnieć o nawykach żywieniowych, które niestety umocniły się w ostatnim czasie – większość dorosłych wychodzi rano bez śniadania, obiad spożywa w kantynie, a kolację „na szybko” pałaszując zawartość lodówki lub jedząc jakiś posiłek, ale przed telewizorem lub komputerem. W weekendy wychodzi się z domu, aby zjeść „coś na mieście”. W takim ułożeniu nie ma szansy na ważność stołu i tym samym wspólnego jedzenia.

Ekspertka Wedding.pl poleca: Afrodyzjaki, czyli idealna dieta dla nowożeńców, ale nie tylko!

Celebracja posiłków w innej kulturze

Wymieniać by można sporo, jednak zobaczmy przykład jednej z najbardziej ulubionych kuchni obcej przez Polaków – kuchni włoskiej. W Italii, każda kawa i rogalik są spożywane wspólnie. Życie rodziny kręci się wokół stołu, jedzenia i chwil spędzonych na jedzeniu. Jest to rzecz jasna związane z rolą konsumpcji w tym kraju, ale może również dlatego gotowanie, dzielenie się pomysłami, dbałość o stare receptury i celebrowanie posiłków, najlepiej wśród dużej rodziny i w gronie znajomych, to poniekąd sens życia. Wspólne jedzenie zbliża, tworzy relacje, umacnia je i pielęgnuje. Warto się nad tym pochylić i zainspirować bliskich, jeśli taka tradycja zanika. Dlaczego?

wspólne celebrowanie posiłków

Rola wspólnych posiłków

Liczba korzyści płynących ze spędzonych razem chwil przy posiłku jest bardzo duża. Po pierwsze, pozytywny wpływ na zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne oraz wspomniane relacje z najbliższymi. Wspólny posiłek daje całej rodzinie możliwość zatrzymania się i poczucia domowej atmosfery, zrelaksowania się i skupienia na sobie nawzajem, pobycia razem i wymiany zdań, choćby o tym, jak smakuje to, co akurat spożywamy. Wspólny posiłek daje poczucie bezpieczeństwa i bliskości. Wypracowane tradycje będą owocować w sytuacji powiększenia rodziny – to świetny przykład dla dzieci. Dla całej rodziny, spożywany razem obiad, kolacja to często jedyne momenty, kiedy dzieci mogą się otworzyć, rozmawiać lub po prostu poczuć obecność rodziców, dziadków, czy rodzeństwa.

Dbałość o jakość pożywienia

Jeśli w codziennym funkcjonowaniu mamy na uwadze wspólne posiłki przy stole na pewno łatwiej nam będzie wprowadzać, utrzymać, zmieniać  i utrwalać dobre nawyki żywieniowe. Oznaczają one szczególnie jakość produktów, jakich używamy do sporządzenia naszych potraw. Kiedy gotujemy dodatkowo dla kogoś, bardziej się też do tego przykładamy. Jakość poszczególnych dań wyznacza jakość tego, co użyjemy. Czym się kierować w wyborze? Na pewno pochodzeniem produktu, sezonowością, różnorodnością, kolorami. Te wszystkie czynniki sprawią, że zarówno przygotowywanie – jak najbardziej wspólne, ale i spożywanie posiłku, zyskają inne znaczenie. Szczególnie, jeśli zjemy go z bliską osobą, osobami. Planując wspólne posiłki, zatem umawiając się na nie, jesteśmy w stanie uregulować swój tryb i styl żywienia.

Uważność na okoliczności

Oprócz tego, co konkretnie jemy i z kim, niezwykle ważne jest także miejsce konsumpcji. Wiemy już, że mamy na myśli symboliczny stół. Może być bardzo mały, chwiejący się i drewniany, a jeśli będą przy nim siedziały dwie zakochane w sobie osoby, będzie się liczyło tylko to. Jednak ważne jest, by miejsce, w którym ten stół stoi było ciche, spokojne i stanowiło azyl dla przebywających w nim ludzi. W zależności kto co lubi, dodatkowo muzyka w tle czy świece lub kwiaty także dodadzą przyjemności. Samo nakrywanie do stołu, a wcześniej planowanie posiłków także zbliża. Rozwija nawet czasami sztukę negocjacji! Może nie brzmi to bardzo nadzwyczajnie, bo w sumie to tylko stół i przykładowo obiad. Ale jeśli naprawdę zobaczymy te wszystkie wyżej opisane kwestie i zwrócimy na nie większą uwagę, może wdrożymy, życie rodzinne zmieni się na jeszcze piękniejsze.

Autor: dietetyk Milena Nosek, ekspertka Wedding.pl

________________________________________________________________________________________________________

dietetyk Milena Nosek, ekspertka Wedding.pl

mgr Milena Nosek – absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk kliniczny, dietetyk Polskiego Baletu Narodowego, wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie. Entuzjastka podróży, teatru i tańca. Admiratorka kuchni śródziemnomorskiej.

fot. Shutterstock

Redakcja Wedding.pl
Redakcja Wedding.pl
Redakcja Wedding.pl, największego serwisu ślubnego w Polsce, to zespół doświadczonych dziennikarzy i ekspertów z branży ślubno-weselnej. Codziennie spod naszego pióra wychodzi nowa dawka artykułów. Inspirujemy Pary Młode, odpowiadamy na pytania i potrzeby, wspieramy radą na każdym etapie organizacji najważniejszego dnia w Waszym życiu!